frankrijk.nl

QUIZ! Hoeveel weet jij van Franse wijn?

In meeste Franse wijnstreken is de druivenpluk nu in volle gang. Drink jij graag Franse wijn en weet je er aardig wat over? Test je kennis met deze 15 vragen!

1. Cépages, wat zijn dat?

a) wijnjaren
b) druivenrassen
c) kwaliteitslabels

2. Rode wijnen uit de Bourgogne worden hoofdzakelijk gemaakt van één druivensoort. Welke is dat?

a) cabernet sauvignon
b) merlot
c) pinot noir

3. Welke blauwe druif wordt veel gebruikt voor wijnen in de Bordeaux?

a) merlot
b) gamay
c) grenache

4. Uit welk wijngebied komen beroemde gele wijnen?

a) de Bergerac
b) de Provence
c) de Jura

5. Hoe heet champagne die alleen van witte druiven (chardonnay) is gemaakt? 

a) blanc de blancs
b) crémant
c) champenoise

6. Margaux, saint-julien en pauillac zijn rode wijnen uit welke wijnstreek?

a) de Bourgogne
b) de Bordeaux
c) de Loirevallei

7. Welke prestigieuze zoete witte wijn drinken Fransen het liefste met foie gras?

a) sauternes
b) chablis
c) sauvignon blanc

Wijn uit de Bourgogne

Lees ook: Wijnbluffen tegen een Fransman

8. Hoe heet de uiterst kruidige witte wijn uit de Elzas?

a) grüner veltliner
b) gewurztraminer
c) sylvaner

9. In welke Franse wijnstreek worden de witte wijnen sancerre en menetou-salon gemaakt?

a) de Champagne
b) de Loirestreek
c) de Bourgogne

10. Welke van deze appellations hoort NIET bij de Languedoc-Roussillon?

a) Picpoul de Pinet
b) Minervois
c) Cahors
d) Corbières

wijnglazen proeven

11. Hoe heet een fles van 1,5 liter (ofwel het equivalent van twee gewone wijnflessen) in het Frans?

a) un magnum
b) une demi-bouteille
c) un jéroboam

12. In de Rhône-vallei worden wijnen gemaakt van een cépage met fruitige aroma’s (abrikoos, mango, perzik) en een lichte honinggeur. Hoe heet die druif?

a) grenache
b) riesling
c) viognier

13. Hoe noemen de Fransen mousserende wijn die niet uit de Champagne komt?

a) veuve-amiot
b) cava
c) crémant

14. Chablis, de bekende witte bourgognewijn, is gemaakt van welke druif of druiven?

a) ugni-blanc
b) chardonnay en sauvignon-blanc
c) 100% chardonnay

15. Als je erg van syrah (of shiraz) houdt, in welke Franse wijnstreek moet je dan zoeken?

a) Bordeaux
b) Rhône-vallei
c) Bourgogne


ANTWOORDEN

1b. Cépages zijn druivenrassen. Er zijn in Frankrijk 210 geautoriseerde druivenrassen, maar 70% van de druivenproductie bestaat uit deze 10 bekendste Franse cépages: merlot, grenache, syrah, cabernet sauvignon, carignan, pinot noir, gamay voor blauwe druiven. En 3 witte druivenrassen: ugni blanc, chardonnay en sauvignon blanc.

2c. Pinot noir-druiven vormen het hoofdbestanddeel van vrijwel alle rode bourgognes. Voor witte bourgognes is chardonnay de meest gebruikte druif.

3a. Merlot is de meest geplante blauwe druif in de Bordeauxtreek, gevolgd door cabernet sauvignon, cabernet franc en nog een paar cépages. De twee andere bij de antwoorden genoemde druivensoorten (grenache en gamay) komen vooral voor in de Provence, Languedoc-Roussillon en de Rhônevallei.

4c. In de Jura wordt een beroemde vin jaune gemaakt, een droge witte wijn die je lang kunt bewaren. Josee proefde deze opvallende wijn in de wijnstreek zelf en at er comté bij!

5a. Blanc de blancs, zo heten alle witte wijnen die enkel van witte druiven gemaakt worden. Champagne bestaat in de meeste gevallen uit een melange van 1 witte (chardonnay) en 2 blauwe druivensoorten (pinot noir en pinot meunier). Sommige champagneliefhebbers prefereren echter de duurdere blanc de blancs-variant (100% chardonnay), omdat deze eleganter van smaak zou zijn.

6b. Bordeaux, dat is de wijnstreek van de AOC’s Saint-Julien, Pauillac en Margaux. Deze drie zijn weer deelgebieden van de Médoc en Haut-Médoc, waar de beroemdste Bordeaux Grand Cru Classés vandaan komen.

7a. Sauternes is voor veel Fransen de ideale wijn bij foie gras. De druiven van deze zoete wijn uit de Bordeaux worden geoogst nadat ‘edele rotting’ (pourriture noble) heeft plaatsgevonden, zodat de druiven een hoge dosis natuurlijke suikers bevatten. De bekendste en duurste sauternes worden gemaakt door Château d’Yquem.

8b. Gewürtraminer is de kruidige en zwoele wijn uit de Elzas. Door zijn kracht een heel geschikte witte wijn voor pittige gerechten overigens.

9b. De Loirestreek is het wijngebied waar sancerre en menetou-salon vandaan komen. Lokale wijnen smaken vaak het beste bij lokale producten, vandaar dat deze 2 wijnen uitstekend samengaan met de meeste AOC-geitenkaasjes uit de Loirevallei.

10c. Cahors is in dit lijstje de vreemde eend in de bijt. Dat is een apart wijngebiedje rond de gelijknamige stad in het departement de Lot. Het staat bekend om zijn stevige en bijna zwarte rode wijnen, die vooral van de tanninerijke malbec-druiven gemaakt worden.

11a. Magnum. Une demi is een halve fles en un jeroboam een dubbele magnum (ofwel 4 flessen). Wist je dat de wijn uit en magnum vaak van betere kwaliteit is dan een wijnfles van standaardformaat? Door het grotere volume kan een wijn daarin beter rijpen.

12c. Viognier is de fruitige cépage die je in witte Rhône-wijnen kunt tegenkomen.

13c. Crémant is de soortnaam voor bruisende witte wijn die niet uit de champagnestreek komt.

14c. Chardonnay is het enige geoorloofde cépage van chablis.

15b. De Rhône-vallei is de wijnstreek waar de syrah-druif het meest gebruikt wordt in Frankrijk. Dat geldt met name voor het noordelijke deel van dit wijngebied, waar de crozes-hermitage en de côte-rôtie vandaan komt. Maar ook de zuidelijkere côtes-du-rhône bevat (naast grenache) aardig wat syrah.

Resultaat

0-4 vragen goed: Pas mal... Een pluim voor de inzet maar wees eerlijk: diep in je hart zal het jou een worst wezen waar in Frankrijk die wijn nou precies gemaakt wordt of welke druiven erin zitten. Als ‘ie maar lekker smaakt toch? En proost!

5-10 vragen goed: Très bien, jij bent geïnteresseerd in Franse wijn en je weet er aardig wat vanaf! Thuis gaat er alleen ook best vaak een Chileens of Australisch wijntje open, dus de details over die oude-wereld-wijnen ontglippen je wel eens.

Meer dan 10 vragen goed? Excellent, jij bent prima thuis in Franse wijnen! Dat vraagt om een passende toost… waar is de kurkentrekker? 😉

LEES OOK:
Wijnbluffen tegen een Fransman
Een wijnfles openen zonder kurkentrekker, zo doe je dat!
Wijnkenner word je zo! Vlot, grappig & begrijpbaar wijnboek

Beeld: CC/Jim Fischer (pinot noir druiven), Nicky Bouwmeester (fles op muurtje in de Bourgogne), CC/alh1 (Elzas), Maksym Kaharlytskyi_UNP (wijnglazen), Federica Abbinante-UNPL (flessen op ton).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *