frankrijk.nl

Café Caron, de perfecte bistro in Amsterdam

Midden in de Pijp in Amsterdam zit Café Caron, een restaurant van de Franse chef Alain Caron en zijn zonen. Een topadresje als je het culibloggers Stijn en Toni vraagt, want je eet hier bijzonder goed en de sfeer is gezellig huiselijk.

Hoe we ervan gehoord hebben weet ik niet meer. Zal wel iets van doen hebben met Alain Caron, onder andere bekend door het tv-programma BinnensteBuiten en zijn kookboeken over de Franse keuken. Hij heeft het restaurant opgezet met zijn zonen Tom en David, die de keuken runnen. En de drie hebben intussen ook een tweede zaak geopend, wijnbar Petit Caron, een eindje verderop.

Café Caron goed Frans restaurant Amsterdam Alain Caron en zonenAlain Caron met zonen David en Tom

Franse huiskamer

Café Caron voelt als een huiskamer van een goede vriend: laagdrempelig en vertrouwd. Eenvoudige meubelen zonder opsmuk maar met veel sfeer. De bediening is gastvrij en professioneel, altijd een goede combinatie. Maar we komen voor het eten en ook dat is goed. Zo goed dat we er al meer dan 5 keer hebben gegeten. Elke keer weer raak en telkens weer wat nieuws!

Café Caron goed Frans restaurant Amsterdam

Héle kaart is lekker

Om te beginnen zijn er de kleine hapjes, zoals oesters, rillettes, blikje sardines met gribiche (een sausje met gekookt ei) en zo meer. Eenvoudig maar goed passend bij een aperitief. Zoals een heerlijke blanquette de Limoux. Van de kaart hebben we intussen aardig wat geproefd. Het zijn stuk voor stuk klassieke Franse gerechten met een lichte eigen variatie. Maar het gaat hier niet om het experiment, wel om de smaak. En die is spot on, bij ieder gerecht.

Café Caron goed Frans restaurant Amsterdam

Borden vol karakter

Een paar favorieten tot dusver: het gefrituurde eendenei met truffel op de verse erwtenpuree, de octopus in koude bouillon van sardientjes, de royale lamsbout met artisjok en de bloedworst met kippenlever in knapperig korstje. En de heek met gevulde courgettebloem. Eigenlijk gewoon alles op de kaart is lekker..! De manier waarop hier gekookt wordt doet ons denken aan Rotisserie Rijsel, een ander fijn adres in Amsterdam. Eenvoudig maar gebalanceerd. Subtiel maar royaal. Vol van smaak en naar het seizoen. Borden vol karakter kortom.

Café Caron goed Frans restaurant Amsterdam

Het rode boekje

Daarbij worden ook nog eens goede wijnen geschonken. Als je zin hebt om uit te pakken, dan vraag je om het rode boekje: een handgeschreven lijst vol mooie chateau’s, doorgestreept als je al te laat bent. We dronken daaruit een heerlijke Saint-Estèphe, Chateau Le Crock. Klinkt als een knokfilm van Jean-Paul Belmondo. Maar smaakte als een thriller met Alain Delon.

Café Caron goed Frans restaurant Amsterdam goede Franse wijnen

Café Caron, voorgerechten €12-€14, hoofdgerechten €20-26, nagerecht €10-€13. Dagelijks open van 17.30-1.00 uur, op vrij.,za. en zon. ook lunch vanaf 12.00 uur, Frans Halsstraat 28H in Amsterdam, 020-6758668.

Het recentste kookboek van Alain Caron: De bijbel van de Franse keuken (€25)

De Gouden Reaal [Zandhoek 14 in Amsterdam ]  

Na Café Caron en Petit Caron is dit de nieuwste loot aan de stam van de familie Caron. De nog jonge vader Alain Caron, naar Nederland gekomen voor de liefde, ah oui l’amour,  solliciteerde met zijn tweeling op de arm in 1983 bij de Gouden Reaal en ging er ruim drie jaar lang als kok aan de ‘Franse’ slag. Nu, 35 jaar later, keert de hele familie Caron terug naar waar het eigenlijk allemaal begon. ‘De cirkel is rond’ zoals Alain zegt.  Ook in dit restaurant staat alles in het teken van de rijke Franse boerenkeuken met een eigen draai en in een huiselijke setting. (tekst: Louis Zwaan)

Café Caron goed Frans restaurant Amsterdam Alain Caron en zonen

LEES OOK
Le Bouchon du Centre: typische bistro uit Lyon in Amsterdam
8 fijne Franse restaurants in Haarlem

Wat aten zij Toni Mazel Stijn Nieuwendijk Gastblogger

Tekst: Toni Mazel Beeld: Stijn Nieuwendijk (behalve portretfoto & interieur CC/Café Caron). Dit artikel verscheen voor het eerst in november 2018.

Eén reactie op “Café Caron, de perfecte bistro in Amsterdam”

  1. mevr Kalse schreef:

    Een slecht restaurant. Eten een 4 prijs veelste duur voor de rommel die u te eten krijgt, Wij hadden een kado bon gekregen om daar gratis te eten , maar wat een blamage slappe kreeft kroketjes 2 stuks heel klein met een half sneetje brood ,Hoofdgerecht kalfsschenkel met een zooitje troep erbij gegooid , niet om te eten . Het restaurant is een aanfluiting geef mensen maar geen kadobon van dit restaurant het is troep misschien dat mensen er alleen naar toe gaan om dat het een bekende tv kok moet zijn ,Voor ons was het 1 x maar nooit meer .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *