frankrijk.nl

Le Mascaret, coole golf op de Dordogne

Dit weekend verschijnt ‘ie weer. De zeldzame zoetwater-golf die over de Dordogne en Garonne rolt… tot groot plezier van surfers en suppers! Wie, wat, waar, hoe?

Je moet het zien om het te geloven: een golf die uit het niets de rivier op komt en kilometers landinwaarts glijdt! Dit fenomeen is van augustus tot oktober te bewonderen bij de Gironde, de plek waar de rivieren Dordogne en Garonne samenkomen. De stuwende werking van de getijden zorgt het hele jaar op gezette tijden voor een minuscule golf, le mascaret geheten. Meestal is die amper met het blote oog te zien, maar tijdens les grandes marées (het springtij) kan deze zoetwatergolf ineens tot 2 meter hoog worden en een snelheid krijgen van 10 tot 20 km/uur!

Surfers paradise

Vooral van augustus tot oktober trekt dat veel surfers die ook voor de Atlantische kust boarden en die dit zeldzame natuurverschijnsel willen meemaken. Op speciale kalenders voor de mascaret staat met verbazingwekkend nauwkeurigheid hoe laat de golf langs welk dorp aan de Dordogne en Garonne komt. En daar gaan de liefhebbers dan snel te water, hup ,hard peddelen om de golf mee te pakken en gaan… Prachtig gezicht, zie dit filmpje uit 2015, toen meer dan 70 surfers, kajakkers en suppers tegelijk de mascaret bereden!

Waar precies?

Het dorp Saint-Pardon is een geliefde spot op de Dordogne voor mascaret-surfers. Op de Garonne is de golf het beste te zien ten zuiden van Bordeaux, tussen de dorpen Langoiran et Podensac.

Eerstvolgende data: met een zichtbare mascaret

19 & 20 september 2020 (getijde-coëfficiënt 113)

17 & 18 oktober 2020 (getijde-coëfficiënt 115)

15 & 16 november 2020 (getijde-coëfficiënt 109)

LEES OOK:
Surfen, suppen en fietsen rond Biarritz
7 gave activiteiten in Frans Baskenland

Beel:d cc-by-yvonDej

Algemeen 728x90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *