frankrijk.nl

5 nieuwe Franse bioscoopfilms waar we naar uitkijken!

Door de coronacrisis werden veel Franse filmreleases uitgesteld, maar de komende tijd lijkt er een inhaalrondje aan te komen. Een vooruitblik op Franse films die deze herfst in Nederland uitkomen. Charles Aznavour en Omar Sy zijn van de partij!

Effacer l’historique: ruzie met Facebook – vanaf 24/9

Nieuwe Franse komedie over de terreur van social media. Marie wordt gechanteerd met een sekstape, Bertrands dochter wordt op school gepest via Facebook en Uber-chauffeur Christine is van slag omdat haar klanten weigeren om positieve recensies achter te laten. Samen besluiten ze de strijd aan te gaan tegen de internetgiganten. Met onder meer Blanche Gardin, een van de meest vileine en grappige Franse cabaretières van het moment, die hiermee een eerste overstap maakt naar de filmwereld.

Deux: de kracht van de liefde – vanaf 24/9

Deze Franse speelfilm hebben wij al gezien en we kunnen ‘m van harte aanraden. Echt een pareltje, qua sfeer, spel, spanning…! De liefde tussen twee wat oudere vrouwen komt ernstig onder druk te staan als een van hen een hersenbloeding krijgt. Haar volwassen kinderen zijn niet op de hoogte van de geheime liefdesrelatie en zij houden de opdringerige ‘buurvrouw’ kordaat op afstand. Deze achtergebleven geliefde (verpletterende rol van de Duitse actrice Barbara Sukowa) laat dat echter niet zomaar gebeuren… Ontroerend en subtiel, zonder zwaarmoedig te worden. Oh en dat heerlijke nummer uit de trailer is Sul mio carro van Petula Clark!

Lees ook deze lyrische recensie in de Volkskrant: waarmee wij het eens, eens, eens zijn!

Aznavour, le regard de Charles: de privé-films van een legende – vanaf 4/10

In 1946 gaf Edith Piaf een filmcamera cadeau aan Charles Aznavour. De zanger naam het apparaat vanaf dat moment overal mee naartoe en filmde zijn gezin, vrienden en collega’s helemaal ‘zonder filter’, zoals je tegenwoordig zou zeggen. Binnenkort een uitgebreidere bespreking van deze unieke film hier op frankrijk.nl!

Antoinette dans les Cévennes: Franse feelgood met inhoud – vanaf 15/10

Dit lijkt ons een hele sterke Franse feelgoodfilm want de acteurs zijn top (zij is bekend uit Dix Pour Cent en hij uit C’est la Vie) en de film kreeg al goede recensies in Frankrijk. En het onderwerp is ook al zo leuk voor francofielen: een vrouw reist haar getrouwde minnaar achterna en moet daarbij – als dekmantel – met een ezel door de Cevennen trekken. Binnenkort meer over deze komedie.

Police: een serieuze Omar Sy – vanaf 19/11

Omar Sy kennen we van Les Intouchables en Virginie Efira hebben we de afgelopen jaren in talrijke Franse topfilms gezien (Un amour impossible, Sibyl, Le Grand Bain, Elle..). In dit nieuwe drama van Anne Fontaine spelen de twee Parijse agenten die een asielzoeker naar het vliegveld moeten brengen voor uitzetting. Onderweg beginnen ze zich af te vragen of ze de man geen ongewisse dood inzenden.

TIP! Voorpremières tijdens Film by the Sea in Vlissingen

Zaterdag 12 september start Film by the Sea in Vlissingen (12 sept.-20 sept. Het Franse onderdeel van dit filmfestival, ‘Vive le Cinema’, toont onder meer bovengenoemde films Aznavour, Le regard de Charles, Deux en Police. In totaal 8 films dingen mee naar de PRIX TV5MONDE. Zie hier het het programma: www.filmbythesea.nl

LEES OOK:
Stekende zomerliefde in Eté 85 van François Ozon

Eén reactie op “5 nieuwe Franse bioscoopfilms waar we naar uitkijken!”

  1. Illenaar schreef:

    Kennen jullie de 8e editie van de Franse Filmcompetitie voor Le Prix de TV5Monde te Vlissingen mbt Vive Le Cinéma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *