frankrijk.nl

Franse nazomerplaylist: Au revoir l’été!

De laatste mooie dagen van de zomer: GENIET ERVAN! Bij voorkeur met deze Franse liedjes op de achtergrond: balsem voor de ziel en de oren. Van Brigitte Bardot tot Sandra Kim.

Brigitte Bardot – La Madrague 

Het ultieme zomerafscheid is van B.B., die in 1962 zong over het verlaten strand van Saint-Tropez, waar alleen de ‘coquillages et crustacés’ (schelpen en schaalpdieren) in het zand nog herinneren aan de nu voorbije vakantie…

« On a rangé nos vacances dans des valises en carton / Et c’est triste quand on pense à la saison / Du soleil et des chansons » (onze vakantie is nu opborgen in kartonnen koffers, en het is triest als we terugdenken, aan het seizoen van zon en liedjes)

France Gall – Le temps de la rentrée 

Mmmmm! Een zonnig yéyé-liedje van France Gall, afkomstig van album Baby Pop uit 1965. Het gaat over een meisje dat juist blij is dat de zomervakantie weer voorbij is, want nu kan ze de jongen waar ze verliefd op is weer ontmoeten. 

« Je ne pensais sur les rochers / Et les plages ensoleillées /Qu’à toi à la rentrée » (op de rotsen en de zonnige stranden dacht ik alleen het weerzien met jou)

Clara Luciani & Alex Kapranos – Summer wine 

Heerlijke cover van de sixties klassieker van Nancy Sinatra en Lee Hazlewood. Deze gloednieuwe versie is een Frans-Engels duet van Alex Kapranos (zanger van Franz Ferdinand) en de Zuid-Franse popzangers Clara Luciani, die we al enkele jaren tippen als jong toptalent.

« Des fraises, des cerises, un baiser d’ange au printemps / Mon vin d’été a toutes ces saveurs en même temps » (aardbeiden, kersen en een engelenkus in de lente. Mijn zomerwijn vermengt al deze smaken)

 Julio Iglesias – La Mer 

 De klassieker van Charles Trenet met het zwoele vibrato van Julio Iglesias en een kekke blazerssectie eronder: wordt het nog mooier dan dit? Je bent weer even op dat zomerstrand met een glas tintelkoele rosé in je hand..

« La mer / Qu’on voit danser / Le long des golfes clairs … » (De zee, die we zien dansen, langs de kust van heldere golven)

Francis Cabrel – Te ressembler

De eerste single van het nieuwe album van Francis Cabrel, l’Aube revenant, dat half oktober 2020 uitkomt. De troubadour uit het Zuidwesten lijkt met dit liedje een hart onder de riem te willen steken van de Gilets Jaunes, die sinds afgelopen weekend weer op de been zijn in Frankrijk. Vandaar dat deze chanson thuishoort in dit lijstje, want demonstreren is ook een geliefde Franse nazomer-traditie! Verder zong Cabrel natuurlijk ook een prachtig liedje over Octobre.

« J’aurais voulu te ressembler, je le jure / Mais voilà, il suffit pas de vouloir » (ik had zo graag op jou geleken, maar je ziet, iets willen is soms niet genoeg)

Joe Dassin – L’été indien 

Dé zomerhit van 1975 en decennialang een slijp-favoriet onder Franse tieners. Gezongen door Joe Dassin, die zes jaar eerder de Champs-Elysées vereeuwigde. Dit mooie liedje gaat het over liefde tijdens de Indian Summer… (En daarbij vergeven we de zanger dat het in de jaren ’70 kennelijk niet gek was was om een sigarettenpeuk in een rivier te gooien.. ;- )

« On ira / Où tu voudras, quand tu voudras / Et on s’aimera encore » (we vertrekken naar de plek waar jij heen wilt, wanneer je wilt, en dan houden we nog steeds van elkaar)

Sandra Kim – J’aime la vie

Jeugdsentiment voor 40-plussers! In 1986 won de Belgische Sandra Kim het songfestival met dit super-positieve liedje, dat we in deze ingewikkelde tijden weer prima kunnen gebruiken!

« Je vois des gens courber le dos / Comme si la vie marquait zéro / Moi j’ai quinze ans et je te dis / Whoa whoa… j’aime la vie » (Ik zie mensen afzien, alsof het leven niks meer waard is. Ik ben 15 jaar en ik zeg: wow, ik hou van het leven!)

Luister deze en meer mooie nummers via onze Franse nazomerplaylist op Spotify!

 

LEES OOK:
Jong Frans muziektalent om te kennen
7 fijne Franse radiozenders
Francis Cabrel, de perfecte autorijmuziek

Titelfoto: France Gall, Clara Luciani, Brigitte Bardot

Algemeen 728x90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *