frankrijk.nl

Corona en wintersport in Frankrijk

Kunnen we nog wel op wintersportvakantie dit jaar? Hoe bereiden de Franse skigebieden zich voor op een coronaproof-seizoen? Dit zijn de Covid19-maatregelen zoals nu bekend.

UPDATE 21/1 De Franse wintersportgebieden mogen begin februari nog steeds niet open, een heropeningsdatum is nog niet bekend…

‘Geen après-ski in Oostenrijk’ kopten de kranten vorige week. Tja, dat is voor velen een flinke streep door de rekening… Maar het brengt ons ook terug naar de essentie: willen we skiën of après-skiën? Ook al is dat laatste een Frans woord, iedereen zal het met ons eens zijn dat Frankrijk het met name moet hebben van de goede skimogelijkheden. En reken maar dat de Franse skigebieden er alles aan gaan doen om die te waarborgen komend seizoen! Zij hebben inmiddels een gezamenlijk protocol afgesproken met tal van maatregelen op en om de pistes. Op onderstaande coronakaart zijn de aangekondigde maatregelen en regels weergegeven.

corona-regels-skigebieden-frankrijk

Coronakaart, zoals onlangs uitgebracht door France Montagne  (download de pdf).

Coronamaatregelen in de Franse skigebieden

In de skilift: mondkapje verplicht in de rij en in de skilift zelf, social distancing (1 mtr) in de wachtrij

In accommodaties en bij de skischool: mondkapje verplicht in alle gemeenschappelijke ruimten (boven 11 jaar).

In de skibus: het mondkapje is in Frankrijk verplicht voor alle vormen van openbaar vervoer, dus behalve taxi’s en de trein dus ook in de skibus.

In bars/restaurants/terrassen: mondkapje verplicht bij verplaatsing door de ruimte, consumptie alleen aan tafel, tafels op 1 meter afstand.

Desinfectie: handgelpompen aanwezig en regelmatige schoonmaak en desinfectie van materiaal en apparatuur.

Wordt vervolgd…

Géén algemeen verbod op après-ski dus in Frankrijk, maar staand consumeren op een terras of in een bar is uit den boze. En het zou goed kunnen dat er straks wel vervroegde sluitingstijden gelden voor de horeca in de Franse wintersportplaatsen. Sowieso geeft de bovenstaande kaart de regels weer zoals die nu – eind september – zijn afgesproken door de Franse skigebieden. Met nog een kleine 3 maanden te gaan voordat het skiseizoen start, zijn wijzigingen en aanvullingen in dit protocol te verwachten en wij zullen die op deze plek gaan bijhouden. Zo missen wij nog de procedure voor cabineliften en de maximale groepsgrootte voor skiklasjes… Wordt vervolgd dus.

Josee in skigebied Les Sybelles

Liever in een appartement dan in een hotel

Diverse wintersportwebsites* deden onderzoek naar de impact van het coronavirus op de skiplannen van hun lezers. Bijna 90% (!) van deze wintersportliefhebbers wil gewoon gaan dit jaar. Wel wordt er nagedacht over het vervoersmiddel (liever met de auto dan met de bus, trein of vliegtuig) en het soort accommodatie (eerder appartement/chalet dan hotel of pension). Wat betreft de accommodatiekeuze pleit dat in het voordeel van Frankrijk, want de Franse Alpen hebben een heel ruim en divers aanbod van chalets en appartementen.

De SkiThalys: alleen in de schoolvakanties

De Thalys laat weten dat de rechtstreekse snelle treinverbinding naar de Franse Alpen komend seizoen alleen wordt ingezet tijdens de vakantieweken. Dat wil zeggen dat er een vertrek gaat komen voor de Kerst- en Nieuwjaarvakantie (heen 19 en 26 december, terug 26 december en 2 januari) en voor de Krokusvakantie (heen 13 en 20 februari, terug 20 en 27 februari). De online verkoop start op 1 oktober 2020. De Thalys Sneeuw verbindt Amsterdam Centraal, Schiphol  en Rotterdam Centraal met Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime la Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Van daaruit kunnen wintersporters naar skigebieden zoals Val Thorens, Les Menuires,  Tignes, Val d’Isère, Les Arcs en La Plagne.

SkiThalys

Flexibele boekingsvoorwaarden

Inmiddels zien we de eerste beelden van de uitbundige sneeuwval in de Alpen voorbijkomen. Dat krijg je zin van! Nu boeken of nog even wachten? Voor velen een dilemma. Want tja, komt er nu een run op de appartementen en chalets in Frankrijk? Wat gaan de Fransen zelf doen? Die trokken deze zomer immers massaal naar de Alpen om te genieten van ruimte en schone berglucht. Gaan zij ook voor een winterweekje? En wat als het gebied een oranje reisadvies krijgt? Voor wat betreft dat laatste: diverse reisorganisaties en accommodatie-verhuurders bieden nu een geld-terug-garantie die ingaat als het skigebied of de regio een negatief reisadvies krijgt. Een prettige gedachte voor wie nu al zeker wil zijn van een plek in de drukke schoolvakantieweken…

LEES OOK:
Coronavirus in Frankrijk, de laatste update
15 Franse typische corona-uitdrukkingen

*bron: skiinformatie.nl

Eén reactie op “Corona en wintersport in Frankrijk”

  1. mm schreef:

    Wat gebeurt er als het gebied open is maar de landsgrenzen dicht zijn, krijg je dan ook je geld terug?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *