frankrijk.nl

Auvergne: 3 unieke wandel- en fietsroutes

Voor wandelaars en fietsers biedt de natuur van de Auvergne een eindeloos speelterrein. Dit zijn 3 tochten die wij echt eens willen proberen. Over een oude spoorweg, rond een tweekoppige vulkaan en langs een onbekende pelgrimsroute.

1. Fietsen op de Via Fluvia: oud spoortraject tussen de Loire en de Rhône

La Via Fluvia is een fietsroute van ruim 100 km over een voormalig spoortraject tussen de rivieren Loire en de Rhône. Je komt langs oude slapende vulkanen, kijkt uit over wilde valleien en kloven, en steekt de groene heuvels van het Pilat-gebergte over. Het spoorwegverleden is onderweg nog mooi zichtbaar, in de vorm van spoorbruggen en oude treinstationnetjes.

Auvergne fietsroute spoorweg Loire Rhône

Aan het begin (vanaf Lavoûte-sur-Loire) is de route tamelijk vlak. Maar naarmate je dichter bij het dorp Rosières komt, wordt het landschap ruiger en hoger met spectaculaire uitzichten op de vlakte van Emblavez en vulkaantoppen in de verte. Bijzonder is ook het fotogenieke Ravins de Corboeuf, het ‘Colorado van de Auvergne’ (foto hieronder), dat vlak langs de route ligt.

ravijn van corbeuf colorado in auvergne

Verder naar het oosten ligt tussen de plaatsen Yssingeaux en Maisonneuve nog 40 km voie verte van de Via Fluvia: een fietspad (en skate- en wandelpad) door bossen en dorpen, over spoorbruggen en het nog werkende station van Racoules.

Zie hier het hele parcours van de Via Fluvia. Leuk is bovendien dat je op de Via Fluvia ook niet ver bent van  de Dolce Via, een prachtige fietsroute door de Ardèche. En ter hoogte van de Rhône kunt inhaken op de ViaRhôna, de langeafstandsroute tot aan de Middellandse Zee.

2. Wandelen op de Via Arverna: de onbekende Sint-Jakobsroute

Veruit de bekendste Sint-Jakobsroute in de Auvergne is de Via Podiensis, die begint in de Puy-en-Velay en waar elk jaar tienduizenden wandelaars op af komen. Veel rustiger is de onbekende Via Arverna (500 km), die start in Clermont-Ferrand en eindigt in de Lot, via Rocamadour en Cahors.

wandelen compostela in Auvergne

Dit wandelpad is zowel heel lieflijk (qua uitzicht) als pittig (voor de benen)! Het voert je door het veelzijdige landschap van de Cantal, langs zonnebloemvelden, prairies, rivieren en dorpen. Zoals Saint-Saturnin, Joursac, Aurillac en Moissac (Tarn-et-Garonne). Aan het begin van het pad houden de vulkaantoppen van de Chaine des Puys (te zien in de verte!) je bovendien lange tijd gezelschap. De Via Arverna heeft 20 etappes van elk 25-30 km, dus je kunt ook alleen delen lopen.

pelgrimsroute Via Arverna ind e Auvergne

3. Fietsen en wandelen rond de Mézenc

Op de grens met de Ardèche ligt de Mont Mézenc, met 1753 meter is dit 1 van de 4 hoogste bergen van het Centraal Massief. De vulkaan is te herkennen aan zijn karakteristieke dubbele top. Vanaf de parkeerplaats bij de Croix de Peccata, op 1600 meter, kun je een mooie wandeltocht van 6,5 km maken naar de meest zuidelijke bergtop. En dan wacht je dit uitzicht..

fietsen rond de mezenc auvergne ardeche

Ook prachtig om te doen: fietsen over de hoogvlakten rondom de Mézenc. Die hoogvlakten staan bekend om een kruidige plant (la cistre) die ervoor zorgt dat de hier grazende koeien een eigen culinair label hebben! Fiets- en trekkingorganisatie l‘Autre Chemin biedt meerdaagse arrangementen met e-bikes, waarbij slaapadressen onderweg geregeld zijn en je zelf met een roadmap (in Engels) op pad gaat. Op onze bucketlist! (en die andere tochten op hun site overigens ook: hoe goed klinkt 14 dagen wandelen over het pad van Stevenson?).

LEES OOK:
5 onverwachte culturele plekken in de Auvergne
Auvergne: 3 waanzinnige slaapadressen midden in de natuur
Puy-en-Velay, elke avond lichtspektakel
Heerlijk luie B&B in de Auvergne

 Beeld: OPeningsbeeld: gebergte Cantal/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme/David Frobert, Via Fluvia/Maison du Tourisme Haute-Loire, Ravins de Corboeuf/Tourisme 43/CC Luc Olivier – Via Arverna/ Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme/David Frobert – Mézenc/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme/David Frobert en L’Autre Chemin.

Eén reactie op “Auvergne: 3 unieke wandel- en fietsroutes”

  1. Ongerepte natuur aan de oever van de schoonste rivier van Frankrijk.
    Kijk zelf maar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *