frankrijk.nl

5 gekke actuele berichtjes uit Frankrijk

Afgelopen vrijdag waren we aan de buis gekluisterd maar gelukkig: de Franse premier kondigde toch geen strengere corona-maatregelen aan. Wél hoorden we een paar andere vermakelijke en inspirerende Franse nieuwtjes die we je niet willen onthouden.

1. Polemiek in Bordeaux: burgemeester wil geen kerstboom

De kersverse Groene burgermeester van Bordeaux choqueerde veel Fransen door aan te kondigen dat zijn stad dit jaar geen grote publieke kerstboom krijgt. Het stadsbestuur wil de komende jaren extra bomen gaan planten ter verkoeling, want door de klimaatwijzigingen is Bordeaux over 25 jaar net zo heet als Sevilla. Binnen die context vindt de burgemeester ‘een grote dode boom’ plaatsen in het centrum een triest signaal. Het is de vraag of de burgemeester volhoudt, nu er landelijk protest te horen is.

Bordeaux

2. Vrouw mag Musée d’Orsay niet in vanwege te diep decolleté

Het beroemde museum in Parijs heeft een 22-jarige toeriste geweigerd omdat haar kleding ‘niet gepast’ zou zijn. De vrouw was woedend, want volgens haar droegen sommige andere bezoekers net zulke diep uitgesneden kleding, maar waren hun borsten alleen kleiner. Protest van Franse feministen volgde snel. Op social media werd deze (oude) foto gedeeld van demonstranten die zich in het Musée d’Orsay uitkleden voor een schilderij van de (ook blote) Gratiën.

Naschrift 14/9. Actievoerders van Femen gingen vandaag uit de kleren in het Musée d’Orsay om te protesteren tegen bovengenoemd voorval. Het museum heeft overigens vlak na het incident publiekelijke excuses aangeboden voor het incident.

3. Doorzichtig mondkapje uit Lyon straks ook op Franse scholen?

De transparante mondkapjes van het bedrijfje Odiora uit Lyon zijn niet aan te slepen. Het zogeheten Masque Sourire is bedacht voor slechthorenden, zodat die (weer) kunnen liplezen. Maar ook buiten die doelgroep is het masker zo’n succes, dat het bedrijf de productie bijna niet kan verwerken. Ook het Franse Ministerie van Onderwijs heeft een grote bestelling geplaatst, nu Franse leerlingen (11+) en onderwijzers een mondkapje moeten dragen tijdens de lessen.

doorzichtig mondkapje

4. Slim visnet tegen zee-afval in Marseille

Groot probleem – vooral nu met alle wegwerpmaskers – is dat veel straatafval in zee verdwijnt. In Marseille heeft een start-up een computergestuurd visnet ontwerpen, de D’rain, die de afvoer van straatgoten filtert als het heeft geregend. Het systeeem wordt binnenkort geïnstalleerd in de Vieux-Port.

Marseille

5. Dragqueens transformeren appartement in Montmartre tot cabaret

Als protest tegen het instorten van het culturele leven door alle corona-maateregeen, geeft het travestieten-cabaret MIXITY sinds kort optredens in een privé-appartement in Parijs. Staand in de ramen van een driekamerflat én die van de aardige buurvrouw treden ze op voor voorbijgangers in de Rue des Abbesses. Mooi feestje: kijk dit filmpje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *