frankrijk.nl

Rochefort: Hermione, replica van een driemaster

Ten zuiden van La Rochelle bezochten Carole en haar gezin Rochefort. Leuke verrassing, deze historische havenplaats! Veel bezienswaardigheden herinneren aan de maritieme geschiedenis van Frankrijk. Zoals La Corderie Royale en de spectaculaire replica van een 18e-eeuwse driemaster.

Soms vraag ik me af of ik veel geschiedenislessen gemist heb vroeger. Lette ik niet op in de klas of werd de materie 40 jaar geleden nog niet zo leuk gebracht voor kinderen…? Ik weet er nog zo weinig van, zo jammer! Maar gelukkig ben je nooit te oud om te leren. En in Rochefort komt het verleden vanzelf tot leven. In de 17e eeuw koos de Zonnekoning dit plaatsje in West-Frankrijk als locatie voor zijn arsenaal. Aan de monding van de Charente, op 30 km van de kust, werden alle schepen van zijn koninkrijk gebouwd en gerepareerd.

Rochefort Hermione replica driemaster

La Corderie Royale & het nationale scheepvaartmuseum

Het eerste historische gebouw dat we bezoeken is La Corderie Royale, de koninklijke touwslagerij. De architectuur doet me denken aan de Saline Royale, een zoutfabriek in de Jura: dezelfde stijl, dezelfde verfijning. De Corderie is meer dan 374 meter lang, want voor het maken van touwen heb je ruimte nodig. Tijdens WOII werd het gebouw grotendeels verwoest maar in 1988 is het gerestaureerd. Tegenwoordig biedt het onderdak aan het Musée National de la Marine en de grootste maritieme boekhandel van Frankrijk. In de workshops van het museum (les ateliers), leer je onder andere hoe je touw maakt van plantaardige vezels, hoe je knopen legt en hoe de andere onderdelen van de tuigage gefabriceerd werden.

corderie arsenaal scheepvaartmuseum Rochefort

Entreeprijs voor kinderen van 6 tot 15 jaar: €5. voor 15 jaar en ouder: €9. In hetzelfde historische gebouw zit overigens ook een hotel met zwembad! Meer info: www.corderieroyale.com

L’Hermione: aan boord van een 18e-eeuws fregat

Op amper 500 meter afstand van de touwfabriek ligt het fregat Hermione aan de kade. Dit is de grootste replica van een historisch schip dat ooit gebouwd is in Frankrijk! Het kostte een vereniging van vrijwilligers wel 20 jaar om de driemaster na te maken. Het fregat vertrok in 2015 naar Amerika om de overtocht van markies de La Fayette te herdenken.

klimpark Accro-mats Rochefort Hermione

In 1780 kwam deze Franse majoor-generaal de Amerikanen namelijk met dit schip te hulp tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Ongelooflijk om te zien hoe hoog matrozen moesten klimmen! In 2015 deed een groep vrijwilligers er 4 maanden over om de Atlantische oceaan over te steken en in heel wat beter omstandigheden dan in de 18e eeuw!

Accro-mâts: klimpark op hoogte in een driemaster

Op dezelfde scheepswerf kun je zelf testen hoe eng die klimpartijen op zee waren: in een ander nagebouwd schip is een indrukwekkend klimpark gemaakt. Kinderen (vanaf 6 jaar) en volwassen kunnen hier parcours van verschillende niveaus testen, waarbij je klimt in netten en masten. Let op, geen open schoenen! Kinderen van 6-10 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.

Hermione + klimpark Accro-mâts €7 (6-15 jaar) en €12 (15 jaar en ouder). Meer informatie Hermione & klimpark

klimpark Accro-mats Rochefort

TIP! Wil je alle 3 attracties van het arsenaal van Rochefort bezoeken dan kun je ook een dagpas nemen (€18,50/€14,50 voor kinderen). Meer informatie: www.arsenaldesmers.fr

arsenaal scheepvaartmuseum Rochefort

LEES OOK:
Gezins-kampeervakantie aan de Atlantische kust
15 redenen waarom de Atlantische kust zo leuk is met kinderen
5 niet-te-missen culi-specialiteiten langs de Atlantische kust
Het aquarium van La Rochelle, een omweg waard!

Tekst en beeld: Carole Goelitz Openingsbeeld: CC-BY El Coleccionista de Instantes Fotografía

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *