frankrijk.nl

Parijs: de belangrijkste corona-regels

De corona-regels zorgen ook in Parijs voor veranderingen. Dit zijn een paar dingen om te weten als je een bezoek wilt of moet brengen aan de Franse hoofdstad.

Laatste update 23 februari

Update 23/2:  Op diverse plekken in Parijs geldt overdag nu een alcoholverbod op straat. Dit omdat sommige straten overdag in feestplekken veranderden, als gevolg van de avondklok, die het sociale leven ’s avonds ernstig beperkt. Het gaat o.a. om Rue de Buci (Saint-Germain-des-Prés) en Place de la Contrescarpe (Quartier Latin).

Update 1/2021:  Er geldt een avondklok in heel Frankrijk: tussen 18.00 uur en 6.00 uur mag niemand zonder ‘geldige’ reden en getekend formulier de deur uit. Ook zijn musea, theaters, monumenten en de horeca in Parijs tot nog onbekende datum gesloten vanwege de corona-epidemie.

1. (Waar) is een mondkapje verplicht in Parijs?

Overal op straat in Parijs geldt een mondkapjesplicht. 

In het openbaar vervoer in Parijs (bus, metro, tram én taxi) zijn mondkapjes verplicht voor reizigers ouder dan 11 jaar. Dat geldt al in de stationshal en de boete voor het niet dragen van een mondkapje is €135.

In alle musea in Parijs zijn mondkapjes verplicht en dat geldt voor ‘alle publieke binnenruimtes’.

Dus ook in alle winkels in Parijs moet je een mondmasker dragen en vaak word je gevraagd desinfecterende handgel te gebruiken bij de ingang. In de kleinere boetieks en speciaalzaken mogen een maximumaantal klanten tegelijk naar binnen. Kijk naar de instructies op de deur

Als mondkapjes verplicht zijn, dan zijn zowel chirurgische wegwerpmaskers als (zelfgemaakte) mondmaskers van textiel toegestaan.

Geen mondkapjes bij je? Je kunt ze in Parijs overal kopen (in supermarkten, bij de apotheek, in tabakswinkels en in steeds meer modewinkels).

mondkapjes Parijs mode

2. Rijdt de metro gewoon?

Alle metrolijnen in Parijs rijden overdag voor 100% volgens een op het moment aangepaste dienstregeling (50-60%).

Reizigers in het openbaar vervoer zijn zoals hierboven genoemd verplicht om een mondkapje te dragen en afstand te houden van andere reizigers: minstens 1 meter is in Frankrijk de regel (als mogelijk).

Verder zijn op het perron en in de metro stoelen afgeplakt met stickers, voor extra ruimte tussen passagiers. Vooraf weten of een metro vol is? Download de app van de RATP, die biedt realtime informatie over drukte van de metrolijnen.

Er staan ook 200 palen met gratis handgel op straat in Parijs, de meeste naast bushaltes.

bushaltes Parijs pomp met handgel

3. Fietsen is relaxter dan ooit in Parijs

Er zijn minder auto’s dan gewoonlijk in Parijs (want veel telewerkers) bovendien heeft de gemeente in recordtijd 50 kilometer aan extra fietspaden aangelegd in het centrum. De lange en brede Rue de Rivoli is zelfs helemaal autovrij gemaakt: fietsers hebben daar nu vrij baan! Fietsers hoeven geen mondkapje te dragen.

Vélib-fietsen, de stadsfietsen die je overal op straat kunt huren, zijn gewoon beschikbaar. Op de fiets hoef je niet per se een mondmasker te dragen, maar het mag wel.

Rue de Rivoli zonder auto's Parijs post-corona

4. Welke musea en bezienswaardigheden in Parijs zijn open?

Musea, theaters en bioscopen zijn tot onbekende datum gesloten. De pretparken blijven voorlopig gesloten. Disneyland Parijs mikt nu op 2 april voor een heropening.

Voor de sluiting in november lieten monumenten en musea al een maximumaantal bezoekers tegelijk binnen en op veel plekken is vooraf kaartjes reserveren nu verplicht. Bedenk dus van tevoren zoveel mogelijk wat je wilt gaan zien en koop vooraf online tickets (bijvoorbeeld hier).

Verder zijn mondkapjes dus verplicht in musea en kun je rekenen op speciale markeringen bij de ingang (1 meter afstand tussen bezoekers). Ook zijn er binnen vaak beperkte looprichtingen (zoals eenrichtingsverkeer of een vastgelegd parcours).

Louvre weinig mensen Parijs

Sinds eind november 2020 zijn alle winkels zijn weer open in Parijs, ook de grote warenhuizen. Maar vanwege de avondklok sluiten ze om maximaal 18.00 uur.

Alle parken zijn open in Parijs. Je mag er wandelen, zonnen en zelfs picknicken. Hetzelfde geldt voor de kades van de Seine (mondkapje verplicht). Wel is er een verbod op samenkomsten met meer dan 10 personen, en dat geldt overal in de stad. Joggen en fietsen mag (nog) zonder mondkapje, maar veel afstand houden is daarbij een vereiste.

5. Zijn de restaurants en cafés open in Parijs?

Sinds eind oktober is alle France horeca gesloten voor klanten, alleen afhaal is toegestaan. Er is nog geen zicht op heropening.

Daarvoor waren dit de belangrijkste regels in restaurants en cafés in Parijs:. Naam en telefoonnummer achterlaten bij de ingang. Consumpties alleen gezeten aan tafel. Met maximaal 6 mensen uit eenzelfde gezelschap aan één tafel, dat mogen mensen uit meerdere huishoudens zijn. Het bedienend personeel draagt verplicht mondkapjes en gasten moeten als ze zich binnen verplaatsen (bijvoorbeeld om naar de wc te gaan) ook een mondkapje op! Gezeten aan tafel geldt die verplichting niet, dan mag je het masker afdoen. Buiten hangt een bordje met het maximumaantal gasten.

geimproviseerde terrassen in Parijs van pallets

De terrassen mochten lang open blijven: tafels en stoelen mogen zelfs tot op de weg staan in Parijs Halve straten waren soms gevuld met tijdelijke terrassen afgeschermd door houten pallets. Vaak versierd met bloemen, palmbomen, parasols. Deze extra grote terrassen blijven tot minstens juni 2021 toegestaan in de hoofdstad.

6. Wat is er anders in de hotels?

Bij de recepties zijn standaardmaatregelen getroffen (extra hygiëne, mondkapje verplicht) en weet verder dat de meeste hotels hun airconditioning nu niet gebruiken in de publieke ruimtes. Ook is er meestal alleen roomservice (horeca gesloten). In sommige kleinere hotels wordt je kamer op het moment alleen schoongemaakt als je daar specifiek om vraagt (schoonmaakpersoneel mag niet ongevraagd op je kamer komen).

Campings en jeugdherbergen zijn tot minstens 15 december gesloten in Frankrijk (behalve voor ‘professionele gasten’=werkgeversverklaring nodig). Dat geldt dus ook voor de camping van Parijs, in het Bois de Boulogne.

7. Uitgaan in Parijs: wat is er op het moment mogelijk?

Theaters, bioscopen, concertzalen en nachtclubs zijn nog tot nader order gesloten in Parijs.

Parijs Seine na de lockdown

Lees ook ons artikel over de laatste landelijke corona-regels in Frankrijk.

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!


LEES OOK:
Corona-regels in Frankrijk – LAATSTE UPDATE
Op vakantie in Frankrijk post-corona: wat moet je weten?
Corona-woordenlijst Frans: begrijp alle instructies

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: Nicky Bouwmeester, Thijs Heslenfeld (straatborrel en Seine-kade, ondergaande zon/Grand-Palais), Silvia Trigo/Pexels (Louvre).

Eén reactie op “Parijs: de belangrijkste corona-regels”

  1. N.J.Vrijens schreef:

    Ik hoop echt dat er een tijd komt dat ik weer normaal naar Parijs kan en dat de coronavirus zal verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *