frankrijk.nl

Parijs: de belangrijkste corona-regels

De versoepeling is ingezet in Frankrijk en dus ook in Parijs! Dit zijn een paar dingen om te weten als je een bezoek wilt gaan brengen aan de Franse hoofdstad.

Laatste update 15 mei 2021

Update 15/5  Per vandaag geldt weer een reisadvies per land op basis van kleurcode, te zien via de overheidswebsite Wijsopreis.nl. Frankrijk blijft net als de meeste landen in Europa vooralsnog oranje. 

Komende weken geldt er nog steeds een avondklok in heel Frankrijk: tussen 19.00 uur en 6.00 uur mag je niet zonder ‘geldige’ reden en getekend formulier de deur uit. Vanaf 19 mei wordt de avondklok verschoven naar 21.00 uur. Vanaf 9 juni naar 23.00 uur.

Vanaf 30 juni vervalt de avondklok in Frankrijk.

1. (Waar) is een mondkapje verplicht in Parijs?

– Mondkapjes zijn in Frankrijk verplicht in alle publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer (bus, metro, tram én taxi). Dit geldt voor volwassen én voor kinderen vanaf 11 jaar. De boete voor het niet dragen van een mondkapje op een plek waar dat wel moet is €135.

– In Parijs geldt ook overal op straat een mondkapjesplicht. 

– Als een ‘masque’ ergens verplicht is in Frankrijk dan mag dat in principe een niet-medisch masker zijn, dus ook (zelfgemaakte) maskers van textiel. Op sommige plekken zijn chirurgisch wegwerpmaskers (Type II) verplicht, maar dan is dat expliciet gemeld.

mondkapjes Parijs mode

2. Rijdt de metro gewoon?

Alle metrolijnen in Parijs rijden maar vanwege na het ingaan van de avondklok is de frequentie ’s avonds lager dan gewoonlijk.

Reizigers in het openbaar vervoer zijn zoals hierboven genoemd verplicht om een mondkapje te dragen en afstand te houden van andere reizigers: minstens 1 meter is in Frankrijk de richtlijn.

Verder zijn op het perron en in de metro stoelen afgeplakt met stickers, voor extra ruimte tussen passagiers. Vooraf weten of een metro vol is? Download de app van de RATP, die biedt realtime informatie over drukte van de metrolijnen.

Er staan ook 200 palen met gratis handgel op straat in Parijs, de meeste naast bushaltes.

bushaltes Parijs pomp met handgel

3. Fietsen in Parijs is relaxter dan ooit

Er zijn minder auto’s dan gewoonlijk in Parijs (want veel telewerkers) bovendien heeft de gemeente in recordtijd 50 kilometer aan extra fietspaden aangelegd in het centrum. De lange en brede Rue de Rivoli is zelfs helemaal autovrij gemaakt: fietsers hebben daar nu vrij baan! Fietsers hoeven geen mondkapje te dragen.

Vélib-fietsen, de stadsfietsen die je overal op straat kunt huren, zijn gewoon beschikbaar. Op de fiets hoef je niet per se een mondmasker te dragen, maar het mag wel.

Rue de Rivoli zonder auto's Parijs post-corona

4. Welke musea en bezienswaardigheden in Parijs zijn open?

Muse en monumenten in Parijs heropenen vanaf 19 mei. De pretparken en speeltuinen mogen vanaf 9 juni weer draaien, Disneyland Parijs opent half juni.

Wel geldt mag op al deze plekken een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen. Voor veel plekken is vooraf kaartjes reserveren nu daarom verplicht. Bedenk dus van tevoren zoveel mogelijk wat je wilt gaan zien en koop vooraf online tickets (bijvoorbeeld hier).

Louvre weinig mensen Parijs

De parken zijn gewoon open in Parijs wel is er een verbod op samenkomsten met meer dan 10 personen. Ook is het drinken van alcohol op straat op het moment verboden in diverse delen van de stad. Joggen en fietsen mag (nog) zonder mondkapje, maar veel afstand houden is daarbij een vereiste.

5. Zijn de restaurants en cafés open in Parijs?

De terrassen heropenen op 19 mei. Vanaf 9 juni mogen cafés en restaurants binnen ook weer open. Dit volgens een protocol en met in achtneming van de avondklok (zie bovenaan artikel).

De regels zoals die nu bekend zijn:

Op het terras (vanaf 19 mei): max. terrascapaciteit, afstand/afscheiding tussen tafels, max. 6 personen aan 1 tafel.

In binnenruimtes horeca (vanaf 9 juni): max. Capaciteit, verplichte mondbedekking voor de bediening en ook mondkapjes voor klanten als die zich verplaatsen in het restaurant, max. 6 personen aan 1 tafel, geen staande consumpties aan de bar

geimproviseerde terrassen in Parijs van pallets

Veel terrassen zijn overigens afgelopen zomer vergroot in Parijs: tafels en stoelen mochten zelfs tot op de weg staan in Parijs. Halve straten waren daardoor soms gevuld met tijdelijke terrassen afgeschermd door houten pallets. Vaak versierd met bloemen, palmbomen, parasols: heel feestelijk! Deze ‘terrases éphémères’ mogen de hele zomer van 2021 blijven staan!

 

6. Wat is er anders in de hotels?

Bij de recepties zijn standaardmaatregelen getroffen (extra hygiëne, mondkapje verplicht). In sommige kleinere hotels wordt je kamer op het moment alleen schoongemaakt als je daar specifiek om vraagt (schoonmaakpersoneel mag niet ongevraagd op je kamer komen).

De horeca van hotels mag geleidelijk weer openen vanaf 19 mei, zie hierboven.

De camping van Parijs, in het Bois de Boulogne is weer open.

7. Uitgaan in Parijs: wat is er op het moment mogelijk?

Theaters en bioscopen heropenen vanaf 19 mei. Nachtclubs en disco’s zijn voorlopig nog gesloten.

Parijs Seine na de lockdown

Lees ook ons artikel over de laatste landelijke corona-regels in Frankrijk.

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!


LEES OOK:
Corona-regels in Frankrijk – LAATSTE UPDATE
Op vakantie in Frankrijk post-corona: wat moet je weten?
Corona-woordenlijst Frans: begrijp alle instructies

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: Nicky Bouwmeester, Thijs Heslenfeld (straatborrel en Seine-kade, ondergaande zon/Grand-Palais), Silvia Trigo/Pexels (Louvre).

Algemeen 728x90

Eén reactie op “Parijs: de belangrijkste corona-regels”

  1. N.J.Vrijens schreef:

    Ik hoop echt dat er een tijd komt dat ik weer normaal naar Parijs kan en dat de coronavirus zal verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *