frankrijk.nl

Parijs: de belangrijkste corona-regels

Parijs is op het moment prachtig. Zo rustig, zonder toerbussen vol toeristen. Mooi moment om ervan te profiteren dus, nu we weer vrij Frankrijk binnen mogen! Wel goed om vooraf te weten: deze dingen zijn ‘après corona’ veranderd in de Franse hoofdstad.

Laatste update van dit artikel: 10 augustus

Dit wordt een bijzonder jaar om de Franse hoofdstad te bezoeken, want het duurt nog wel even voordat alle overzeese toeristen weer terug zijn. Maar hoe zit het met de corona-maatregelen? Dit zijn handige dingen om te weten als je deze zomer naar Parijs gaat.

1. (Waar) is een mondkapje verplicht in Parijs?

Update per 10 augustus: sinds vandaag geldt er in de drukkere straten in diverse wijken van Parijs een mondkapjesplicht. Dus NIET in de hele wijk, alleen in bepaalde straten. Dat is verwarrend en ook nog eens aan verandering onderhevig. Zie hier een overzicht waarop je per wijk kunt inzoomen voor welke straten het geldt.

Mondkapjes verplicht in Parijs

(bron en kaart: paris.fr)

In het openbaar vervoer in Parijs (bus, metro, tram én taxi) zijn mondkapjes verplicht voor reizigers ouder dan 11 jaar. Dat geldt al in de stationshal en de boete voor het niet dragen van een mondkapje is €135.

In alle musea in Parijs zijn mondkapjes verplicht en dat geldt voor ‘alle publieke binnenruimtes’.

Dus ook in alle winkels in Parijs moet je een mondmasker dragen en vaak word je gevraagd desinfecterende handgel te gebruiken bij de ingang. In de kleinere boetieks en speciaalzaken mogen een maximumaantal klanten tegelijk naar binnen. Kijk naar de instructies op de deur

Als mondkapjes verplicht zijn, dan zijn zowel chirurgische wegwerpmaskers als (zelfgemaakte) mondmaskers van textiel toegestaan.

Geen mondkapjes bij je? Je kunt ze in Parijs overal kopen (in supermarkten, bij de apotheek, in tabakswinkels en in steeds meer modewinkels).

mondkapjes Parijs mode

2. Rijdt de metro weer gewoon?

Alle metrolijnen in Parijs rijden weer voor 100% volgens de gebruikelijke dienstregeling.

Reizigers in het openbaar vervoer zijn zoals hierboven genoemd verplicht om een mondkapje te dragen en afstand te houden van andere reizigers: minstens 1 meter is in Frankrijk de regel (als mogelijk).

Verder zijn op het perron en in de metro stoelen afgeplakt met stickers, voor extra ruimte tussen passagiers. Vooraf weten of een metro vol is? Download de app van de RATP, die biedt realtime informatie over drukte van de metrolijnen.

Er staan ook 200 palen met gratis handgel op straat in Parijs, de meeste naast bushaltes.

bushaltes Parijs pomp met handgel

3. Fietsen is relaxter dan ooit in Parijs!

Er zijn minder auto’s dan gewoonlijk in Parijs (want veel telewerkers) bovendien heeft de gemeente in recordtijd 50 kilometer aan extra fietspaden aangelegd in het centrum. De lange en brede Rue de Rivoli is zelfs helemaal autovrij gemaakt: fietsers hebben daar nu vrij baan!

Vélib-fietsen, de stadsfietsen die je overal op straat kunt huren, zijn gewoon beschikbaar. Op de fiets hoef je niet per se een mondmasker te dragen, maar het mag wel.

Lees ook: zo mooi is Parijs op het moment

Rue de Rivoli zonder auto's Parijs post-corona

4. Welke musea en bezienswaardigheden in Parijs zijn open?

Vanaf juli zijn vrijwel alle bezienswaardigheden in Parijs weer geopend. Dat geldt zelfs voor het Louvre en de Eiffeltoren. Ook de rondvaartboten op de Seine varen dan weer. Disneyland Parijs is weer open sinds 15 juli.

Wel laten veel monumenten en musea een maximumaantal bezoekers tegelijk binnen en op veel plekken is vooraf kaartjes reserveren nu verplicht. Bedenk dus van tevoren zoveel mogelijk wat je wilt gaan zien en koop vooraf online tickets (bijvoorbeeld hier).

Verder zijn mondkapjes dus verplicht in musea en kun je rekenen op speciale markeringen bij de ingang (1 meter afstand tussen bezoekers). Ook zijn er binnen vaak beperkte looprichtingen (zoals eenrichtingsverkeer of een vastgelegd parcours).

Louvre weinig mensen Parijs

Alle winkels in Parijs zijn zoals gezegd weer open en dat geldt ook voor de grote warenhuizen. De restaurants en koffiebars binnen de warenhuizen zijn gesloten, de dakterrassen niet.

Alle parken zijn weer open in Parijs. Je mag er wandelen, zonnen en zelfs picknicken. Hetzelfde geldt voor de kades van de Seine. Wel is er een verbod voor samenkomsten met meer dan 10 personen, en dat geldt overal in de stad.

5. Zijn de restaurants open en moet ik reserveren?

Restaurants en cafés in Parijs zijn weer open, maar veel restaurants serveren alleen buiten. De gemeente neemt het begrip ‘terras’ overigens heel ruim op het moment: tafels en stoelen mogen zelfs tot op de weg staan. Halve straten zijn nu soms gevuld met tijdelijke terrassen afgeschermd door houten pallets. Vaak versierd met bloemen, palmbomen, parasols. Feestelijke sfeer!

geimproviseerde terrassen in Parijs van pallets Terrassen in Parijs zomer 2020: pallets, riet, parasols en kunstbloemen!

Er gelden extra gezondheidsregels in de Franse horeca, maar niet veel strenger dan in Nederland. Zo mag je in Frankrijk met maximaal 10 mensen uit eenzelfde gezelschap aan één tafel zitten. Dat mogen mensen uit meerdere huishoudens zijn. Het bedienend personeel draagt verplicht mondkapjes en gasten moeten als ze zich binnen verplaatsen (bijvoorbeeld om naar de wc te gaan) ook een mondkapje op! Gezeten aan tafel geldt die verplichting niet, dan mag je het masker afdoen.

Reserveren voor lunch en diner is op het moment stérk aan te raden waar het kan, zéker als je met meer dan twee personen bent.

6. Wat is er anders in de hotels?

De hotels in Parijs hebben dezelfde restricties als de horeca, dus hotelbars en restaurants moeten voldoen aan de hierboven genoemde voorwaarden (personeel met mondkapjes, 1 meter tussen de tafels etc). Bij de recepties zijn standaardmaatregelen getroffen (extra hygiëne, mondkapje verplicht) en weet verder dat de meeste hotels hun airconditioning nu niet gebruiken in de publieke ruimtes.

De camping van Parijs, in het Bois de Boulogne is weer open sinds 22 juni.

7. Uitgaan in Parijs: wat is er op het moment mogelijk?

Theaters en bioscopen mogen weer open. Concertzalen en nachtclubs zijn nog tot nader order gesloten in Parijs. Wel serveren veel cafés drank op straat (in wegwerpbekers), dus l’aperue (samentrekking tussen apéro en rue, ofwel ‘borrel’ en ‘straat’) is op het moment een hit in Parijs (kleine groepjes mensen, verspreid op straat, zie foto hierboven).

Paris Plages 2020, het zomerstrand langs de Seine, gaat deze zomer door, lees er hier meer over.

Ook de beroemde concertzaal l’Olympia is (nu er geen concerten zijn) tijdelijk heropend als (strand)bar: La Plage! Met strandstoelen in de entree en tot op de stoep van de Boulevard des Capucines.

Alle evenementen en festivals zijn afgelast tot september.

Parijs Seine na de lockdown

Lees ook ons artikel over de laatste landelijke corona-regels in Frankrijk.

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!


LEES OOK:
Corona-regels in Frankrijk – LAATSTE UPDATE
Op vakantie in Frankrijk post-corona: wat moet je weten?
Corona-woordenlijst Frans: begrijp alle instructies
Zo mooi is Parijs op het moment!

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: Nicky Bouwmeester, Thijs Heslenfeld (straatborrel en Seine-kade, ondergaande zon/Grand-Palais), Silvia Trigo/Pexels (Louvre).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *