frankrijk.nl

Courgettegratin: snel & simpel bijgerecht

Lekker koken hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker niet als je aan de slag gaat met het Allermakkelijkste Kookboek ter Wereld. Josee dook de keuken in om een courgettegratin te maken.

Onlangs schreven we al over het ongelooflijke Franse succes van dit kookboek van Franse kok en foodfotograaf Jean-François Mallet. Qua look&cook blinkt het uit in eenvoud. Zijn we dan met z’n alleen een beetje lees- en bereidingsmoe geworden? Want zijn opzet lijkt zó eenvoudig en de ingrediënten zó alledaags, dat we terstond gaan twijfelen aan het culinaire statusniveau van de gerechten. Om over de smaak nog maar te twisten. Josee nam de proef op de som en maakte een courgettegratin voor bij haar boeuf bourguignon.

courgettegratin

Recept voor courgettegratin

Benodigdheden:
– 2 courgettes (ca. 650 gr)
– 200 geraspte kaas

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180˚C
– Was de courgettes en rasp ze in een keukenmachine (of gewoon met een doodnormale keukenrasp, werkt net zo goed)
– Meng de geraspte groente met de geraspte kaas, voeg peper en zout toe en bak de gratin in ca. 30 minuten tot er een mooie goudbruine bovenlaag verschijnt.

Aftercook en afterdinner reactie van Josee

Als de courgettes veel vocht bevatten dan kun je ze na het raspen het beste even deppen met keukenpapier. Als ze daarna nog steeds vrij vochtig voelen, kun je een beetje bloem onderin de school strooien, voordat je de courgetterasp erin legt.

Echt waar, ik doe veel met courgette, maar dit had ik zelf niet kunnen bedenken. Dit is echt nog véél simpeler dan het maken van een aardappelgratin! Want dat maak ik doorgaans als bijgerecht naast de boeuf bourguignon. Die wordt overigens ook overduidelijk en supersimpel beschreven. Alleen heb ik dan wel een tip voor onze schrijvende Franse kok Jean-François. Laat het vlees na het aanbakken en toevoegen van de wijn sudderen in de oven op 100-120˚C, in plaats van op het vuur. Daar blijft het vlees veel malser door! Oja en hoe die courgettegratin smaakte bij de boeuf? Délicieux! Net stevig genoeg voor een lekkere bite naast de boeuf en minder zwaar dan de aardappelgratin. Wat mij betreft een blijvertje!

Wat ik verder heel slim en handig vond van dit kookboek: de index is gerubriceerd op ingrediënt. Heb je een bloemkool, dan vind je alle gerechten onder de B, categorie Bloemkool. Vooral de categorie Tomaten bij de T is indrukwekkend en vooral heel inspirerend. Een culinaire mindset die je aanzet tot het maken van gerechten die je wellicht vooraf niet had bedacht..

Zo leren we weer wat van elkaar, hè JF (zo mag ik je ondertussen toch wel noemen?)

Josee

De originele vertaling van Het Allermakkelijkste Kookboek ter Wereld (Kosmos/2016) is helaas tijdelijk uitverkocht. Maar een leuke variant: Het Snelste Allermakkelijkste Kookboek ter Wereld (€25) is op het moment wel online te bestellen.

boeuf-bourguignon uit het allermakkelijkste kookboek ter wereld

courgettegratin uit het Allermakkelijkste Kookboek ter wereld

 

2 reacties op “Courgettegratin: snel & simpel bijgerecht”

  1. Ineke schreef:

    Inderdaad, erg lekker en zó simpel.
    Maar hoe voorkom ik dat na 30 min. in de oven zich onder in de schaal een flinke plas vocht bevindt.
    Niet zo prettig op het bord. Van te voren in een vergiet met wat zout laten uitlekken en dan in de oven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *