frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2020

Het is een ongewone zomer dit jaar… En toch kunnen sommige weekenden in juli en augustus druk zijn op de Franse snelwegen. Tips en informatie voor iedereen die komende weken met de auto naar Frankrijk vertrekt.

Laatste update: 28 juli

> weekend van 3 tot 5 juli 2020: begin van de Franse schoolvakantie

Op 4 juli begint de zomervakantie voor alle scholieren in Frankrijk. Veel Fransen die in juli op vakantie gaan (de zogeheten ‘juilletistes‘) vetrekken dat weekend meteen, dus normaal gesproken is het die dagen vrij druk op de autoroutes. vertrekken. Door de coronacrisis zijn veell stedelingen echter al eerder vertrokken, dus het valt dit jaar mee.  Zaterdag 5 juli is oranje/rood (midden op de dag) en zondag 6 juli is groen/oranje.

Lees ook: coronaregels op de Franse autoroute

> zaterdag 11 juli & zondag 12 juli 2020

Het tweede weekend van juli is meestal ook erg druk, omdat het vlak voor Quatorze Juillet valt (lang weekend). Vrijdag 10 juli en zaterdag 11 juli zijn oranje voor verkeer richting het Zuiden vanaf Parijs en omgeving, met rode pieken tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Op de A10 Parijs tot Orleans is het zaterdag 11 juli druk (‘rood’)tussen 6.00 en 15.00 uur. Zondag 12 juli is groen/oranje, met wat drukkere momenten op de Route du Soleil tussen 11.00 uur en 20.00 uur, maar geen enorme files. Details over dit weekend op Bison Futé

> zaterdag 18 juli & zondag 19 juli

Let op! Bison Futé heeft de verkeersvoorspellingen bijgesteld: zaterdag 18 juli wordt waarschijnlijk drukker dan verwacht. Eerder was de dag grotendeels aangemerkt als oranje, maar nu wordt gesproken over een rode zaterdag, met zeer veel verkeer. De Franse verkeersdienst raadt aan om de A7 (Route du Soleil) en de A10 Parijs-Bordeaux) te mijden tussen 9.00 en 19.00 uur). Zondag 19 juli is echter de hele dag groen. Hier meer info over dat weekend.

> zaterdag 25 juli & zondag 26 juli

Dit weekend lijkt iets mee te vallen ten opzichte van wat in ‘normale’ jaren geldt voor het 4e weekend van juli. Zaterdag 25 juli is grotendeels oranje, met rode dagdelen op de bekendste autoroutes. Met name de A7 (Route du Soleil ten zuiden van Lyon) is druk tussen 11.00 en 16.00 uur. Tussen Montpellier en Narbonne wordt het met name druk tussen 11.00 en 15.00 uur. Details over dit weekend op Bison Futé.

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> 1 en 8 augustus 2020: zwarte zaterdagen?

Het drukste weekend is traditioneel het eerste weekend van augustus. Dat is de chassé-croisé, als veel juli-gangers terugkomen en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Deze dag met dubbele verkeersstromen zorgt in principe voor de eerste zwarte zaterdag. Maar dit jaar lijkt de situatie mee te vallen. Nu (eind juli) gaat de Bison Futé voor zaterdag 1 augustus uit van een ‘donkerrode’ dag, met de ergste files op de A10 richting Bordeaux tussen 11.00 en 16.00 uur en op de A7 (Lyon-Orange) tussen 9.00 en 15.00 uur (in beide richtingen!). Zondag 2 augustus is een half oranje half rode dag, met ook weer specifieke drukte op de autoroutes A10 en A7 (Lyon en Orange) vooral midden op de dag. Details over dit weekend op Bison Futé

Ook de tweede zaterdag van augustus is in gewone jaren zwart, maar dit jaar geldt zaterdag 8 augustus vooral als ‘donkerrood’. De drukste moment worden verwacht op de A7 (Lyon-Orange) tussen 12.00 en 15.00 uur., op de A9 (Orange-Narbonne) tussen 11.00 en 15.00 uur en de A10 (Tours-Bordeaux) tussen 13.00 en 15.00 uur. Zondag 9 augustus valt tegen ten opzichte van normale zomers. Meestal is die dat rustiger dan de zaterdag ervoor, maar dit jaar is de Route du Soleil ( A7 en A9) rood tussen 13.00 en 15.00 uur. En let op dat geldt ook voor de mensen die terugrijden in noordelijke richting! Details over dit weekend op Bison Futé

Als je toch op een van deze drukke zaterdagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag), zodat je een beetje achter de ergste files aanrijdt. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 (Route du Soleil) helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

Lees ook: leuke B&B langs de A20 en A71

> Terugrijden op zaterdagen in augustus

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk (Provence, Côte d’Azur, Ardèche, Drôme) in noordelijke richting is zaterdag 15 augustus (rood) een afrader, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon. Ook 22 en 29 augustus zijn drukke dagen voor automobilisten die vertrekken uit de Provence. Zondagochtend vertrekken is dan verstandiger.


Sneller doorrijden op de autoroutes?

Denk ook aan de aanschaf van een tolbadge: daarmee kun je meteen doorrijden bij de tolpoortjes (factuur krijg je later) en vooral op drukke zomerdagen kan dat flink in tijd schelen! Levertijd van de Bip&Go-tolbadge (die ook geldig is op de autowegen in Spanje en Portugal!) duurt ca. 2 weken en nu te bestellen met korting! Lees hier meer informatie: doorrijden op de autoroute met een tolbadge

tolbadge Bip&Go voor Frankrijk en Spanje


Alternatieve routes

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6. Andere mogelijkheid: over Reims rijden. Algemene tip: zorg dat je Parijs pas na de lunch bereikt.

Route du Soleil A6/A7: kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Lees ook: milieuvignet nodig in Frankrijk of niet?

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

– Kijk op Autoroute.fr, voor gedetailleerde file-informatie voor alle Franse tolwegen.


Zie hieronder de kalender met alle ‘gekleurde data’ van Bison Futé en hier extra informatie en tips (in het Frans) voor de drukste weekenden.

En dit is de verkeerskalender van de ANWB die hiervan is afgeleid (maar niet is aangepast sinds de Covid-19-crisis):

zwarte-zaterdagen-op-franse-snelweg-2020

Uitleg bij deze kalender van Bison Futé, gepubliceerd in december 2019: de 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Île-de-France, 3. Bourgogne en Noordoost-Frankrijk, 4. Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Route du Soleil – Lyon), 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘moeilijk’, rood voor ‘zeer moeilijk’ en zwart voor ‘extreem moeilijk’.

Meer van dit soort handige Frankrijk-informatie ontvangen? Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
B&B’s van Nederlanders bij de Route du Soleil (A31 en A6/A7)
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Orléans en Limoges
Overnachtingshotels mét zwembad langs de autoroute

Bron: Bison Futé – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *