frankrijk.nl

Vakantie na corona: welke regels in Frankrijk?

Zijn de hotels en restaurants open in restaurants in Frankrijk? Wanneer moet je een mondkapje dragen? Een overzicht van corona-maatregelen waarmee je tijdens je vakantie te maken kunt krijgen.

Laatste update 19 januari

Update Op het moment geldt een avondklok in heel Frankrijk: tussen 18.00 uur en 6.00 uur mag niemand zonder ‘geldige’ reden en getekend formulier de deur uit. Ook zijn musea, theaters, monumenten en de horeca in Frankrijk tot onbekende datum gesloten vanwege de corona-epidemie.

Reisadvies voor Frankrijk vanuit Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een oranje reisadvies voor heel Frankrijk. Dat betekent dat alle ‘niet-noodzakelijke’ reizen worden afgeraden. Bij terugkeer uit Frankrijk moeten Nederlanders 10 dagen in thuisquarantaine.

Bordeaux mondkapjes op straat Frankrijk

Zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk?

– Sinds de zomer hebben de meeste Franse steden een mondkapjesplicht op straat ingevoerd voor de drukste delen van het centrum.

– Mondkapjes waren in Frankrijk al verplicht in het openbaar vervoer en in musea. Sinds juli geldt dat ook voor alle publieke binnenruimtes.

– Dit geldt dus ook in winkels, benzinestations of bij het betreden van een hotel-receptie. In de horeca mogen mondkapjes af zolang je aan tafel zit.

– Deze verplichting (‘le port du masque obligatoire’) geldt in principe voor personen vanaf 11 jaar en het staat aangegeven bij de ingang.

– De boete voor het niet dragen van een masker op een plek waar dat wel moet is €135.

Welke soort mondkapjes zijn toegestaan en kun je ze makkelijk ter plekke kopen?

Als een ‘masque’ ergens verplicht is in Frankrijk dan mag dat een niet-medisch masker zijn. Zoals een chirurgisch wegwerpmasker of een zelfgemaakt masker van textiel. Veel winkels in Frankrijk verkopen inmiddels stoffen maskers. Ook vind je wegwerpmaskers bij elke Franse apotheek en supermarkt.

mondmaskers in Frankrijk

Wat zijn de coronaregels in de Franse horeca

Sinds eind oktober is alle France horeca gesloten voor klanten, alleen afhaal is toegestaan. 

Daarvoor waren dit de belangrijkste regels in Franse restaurants en cafés: minstens 1 meter afstand tussen de tafeltjes, maximaal 10 personen van één gezelschap aan één tafel (mag uit verschillende huishoudens), verplichte mondbedekking voor de bediening en ook mondkapjes voor klanten als die zich verplaatsen in het restaurant. Vooraf reserveren is niet verplicht maar in deze tijden vaak wel verstandig.

Lees hier meer over de corona-regels in Parijs

Parijs CC/Thijs Heslenfeld

Winkels en markten

Alle winkels zijn weer open in Frankrijk, ook de grote warenhuizen. Maar op het moment sluiten die vanwege de avondklok op z’n laatst om 18.00 uur.

Dit zie je in de meeste Franse winkels:

verplicht dragen mondkapje voor alle klanten vanaf 11 jaar

– verplicht gebruik van pompje handgel bij de ingang

– maximumaantal bezoekers tegelijk in de winkel

– eenrichtingsverkeer in de winkel

– markeringen bij de kassa (1 meter afstand).

Ook mogen klanten soms met maximaal één andere persoon naar binnen. De meeste supermarkten zijn hierin minder streng.

Voor de markt bepaalt elke gemeente haar regels, maar ook zijn mondkapjes meestal verplicht.

monoprix coronaregels in Frankrijk

Coronaregels op campings, B&B’s, hotels, vakantiehuizen

Hotels, B&B’s en campings mogen gewoon open zijn, mits ze voldoen aan de sanitaire corona-regels.

Alle toeristische accommodaties moeten de basisregels respecteren (afstand, minimaal contact etc.) en er gelden strengere schoonmaakprocedures. Het dragen van een mondkapje is nu verplicht bij het betreden van de receptie in zowel hotel als op de camping.

Vakantiehuizen mogen op het moment gewoon verhuurd worden en er zijn er geen beperkingen voor de samenstelling van het gezelschap.

campings aan een meer in Frankrijk -Aiguebelette

Strand, meren, zwembaden en parken

De Franse stranden en recreatiemeren en bossen zijn weer gewoon open. Op het strand mag je nu zelfs weer gaan liggen zonnen (eerst moest je blijven bewegen). Als je maar wel afstand houdt van andere badgasten en met niet meer dan 10 mensen samen bent in één groep (kinderen meegeteld).

In Zuid-Bretagne heeft een drukke badplaats (bij Quiberon) eind juli tijdelijk een avondklok ingesteld, om te voorkomen dat jongeren te veel samenhangen en elkaar besmetten.

Ook in parken mag bijna alles weer: wandelen, spelen, sporten en zelfs picknicken (met max. 10 personen). Franse openbare zwembaden laten een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen. De jacuzzi en het bubbelbad blijven dicht.

De Franse wintersportgebieden mochten in februari nog steeds niet open, over maart is geen duidelijkheid.

park mondkapjes

Musea, pretparken en bezienswaardigheden 

Musea, theaters, bioscopen en pretparken blijven voorlopig gesloten. Disneyland Parijs houdt nu 2 april 2021 aan voor een heropening.

In musea en monumenten zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk. Er geldt vaak een maximumaantal bezoekers en ook moeten bezoekers bij veel plekken verplicht reserveren. Naast afstand houden in de wachtrijen kun je ook andere voorzorgsmaatregelen verwachten, zoals alleen afhaal-horeca of niet met muntgeld mogen betalen.

Voor vrijwel alle wat grotere bezienswaardigheden en attracties in Frankrijk geldt nu dat vooraf reserveren verplicht is. Handig: op deze site kun je voor de meeste musea vooral online je tickets boeken.

Lees ook: PARIJS, dit is er anders vanwege de pandemie

Vervoer

Met de auto

Mondkapjes zijn niet verplicht in de auto in Frankrijk. Verder zijn er in Frankrijk ook geen regels over een maximumaantal passagiers of verbod op meerdere huishoudens in één privé-auto.

Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, volgens bovengenoemde winkel- en horeca-regels. Je moet er afstand houden met andere klanten en een mondkapje dragen is verplicht.

Ook zijn de stopplaatsen (aires de repos) langs de autoroutes gewoon open. Je mag er picknicken zoals gewoonlijk (max. 10 personen bijeen) en ook de wc’s zijn in principe open.

Zie ook dit overzicht met coronaregels bij autorijden in Frankrijk

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer in Frankrijk zijn mondkapjes verplicht voor reizigers vanaf 11 jaar Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal. De Franse spoorwegen houdt in de treinen met verplichte reservering zo veel mogelijk stoelen vrij tussen de reizigers als de treinen niet vol zijn. In diverse grote steden (Parijs, Lyon) staan pompen met desinfecterende handgel bij de bushaltes.

Mondkapjes zijn ook verplicht in de taxi.

Veel Franse steden stimuleren het gebruik van fietsen. In diverse steden zijn er in recordtijd kilometers extra fietspaden bijgekomen, met name in Parijs. Daar is de drukke Rue de Rivoli nu zelfs helemaal afgesloten voor auto’s: één grote fietsbaan. In Parijs zijn mondkapjes nu verplicht op straat, maar dit geldt niet voor fietsers.

handgel op straat

Wat gebeurt er als je tijdens de vakantie ziekteverschijnselen krijgt?

Bij eerste ziekteverschijnselen of een positieve coronatest word je in Frankrijk gevraagd ‘vrijwillig 10 dagen in zelfisolatie’ te gaan. Dit betekent dat je moet binnenblijven en je ‘thuis’ zoveel mogelijk moet afzonderen van andere familieleden/huisgenoten. Deze quarantaine wordt niet gecontroleerd in Frankrijk en mag in principe plaatsvinden in een (zelfstandig) vakantiehuis. Je kunt ook besluiten in je auto te stappen en weer terug te rijden naar Nederland (waarbij de zieke persoon uiteraard niet de auto mag verlaten bij tankstations of elders onderweg). Eenmaal thuis moeten alle leden van het reisgezelschap dan in quarantaine. Veel campings vragen van hun gasten om ziekte meteen te melden bij de receptie.

Dit artikel maken wij op eigen initiatief en zonder inmenging of ondersteuning van instanties. Als je onze inzet en artikelen waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
UPDATE: corona-situatie in Frankrijk
Coronaregels in Parijs
Corona woordenlijst: handige woorden om te kennen
Coronaregels op de Franse autoroute

Tekst: copyright frankrijk.nl/2020 Beeld: meer/SUP-boards: Campings bij grote meren in Frankrijk (Huttopia), Thijs Heslenfeld (bar, winkel binnen), Unsplash, NickyB

33 reacties op “Vakantie na corona: welke regels in Frankrijk?”

 1. Gerrie Klein Willink schreef:

  Wij gaan naar onze zoon in Avignon, moeten we dan in quarantaine als we thuis zijn?

 2. Cauwels Hans schreef:

  Moeten we een document coroca prove mee hebben als we naar Frankrijk gaan of is dat alleen als we terugkeren

 3. Agnes schreef:

  Dank jullie wel voor de info.. ik vraag me nog een ding af, Het zwemmen in rivieren als de Dordogne en de Lot,

  mag dat? kan dat?

  • Nicky schreef:

   Er zijn geen strengere regels voor zwemmen in rivieren, dus waar dat mag kun je gewoon te water in de Dordogne en de Lot

 4. Zita schreef:

  Hallo, we huren samen met schoonzoon, dochter en hun 2 kinderen van 8 j en 3 j een huisje, we rijden wel met 2 auto’s ter plaats naar de vakantie een vakantiewoning.
  Maar de vraag is, we wonen samen in dit huis, mag voorbeeld mijn echtgenoot en schoonzoon, samen in de auto zitten in de auto voorbeeld om boodschappen te doen,
  Want we vinden dat eigenlijk niet terug.
  Ze zijn in Belgïe ook onze bubbel.
  en mag 1 van de kleinkinderen met ons meerijden in de aut?

 5. Souad schreef:

  Hallo,

  Weet iemand of je als gezin boodschappen mag doen in een supermarkt. Of geldt alleen naar binnen?

  • Nicky schreef:

   Ja hoor, dat mag gewoon in de meeste grote supermarkten. Kleine buurtsupers zijn soms strenger, logisch: minder plek.

 6. Bert schreef:

  Hallo. is al bekend welke versoepeling in werking zijn getreden sinds vandaag? Ik zoek me een ongeluk hiernaar, maar kan het nergens vinden

  • Nicky schreef:

   Beste Bert, er is (nog) geen verdere versoepeling aangekondigd door de Franse overheid, we houden het in de gaten. Wel zijn sinds 22 juni ook de bioscopen en casino’s weer open.

 7. Brian schreef:

  Ik lees toch echt heel wat anders op de ANWB site omtrent regels in de auto.

  ” Als u met (max 1) iemand uit een ander huishouden samen rijdt, mag niemand naast de bestuurder zitten. Er is slechts één passagier toegestaan ​​en hij moet achterin zitten, bij voorkeur op de stoel tegenover de bestuurder.
  Het dragen van een masker is verplicht voor passagiers vanaf 11 jaar en voor de bestuurder. De bestuurder kan echter worden vrijgesteld als hij een fysieke beveiliging tussen hem en zijn passagiers heeft aangebracht.

  Dit geldt niet voor leden van 1 huishouden”

  • Nicky schreef:

   Hai Brian, ANWB heeft deze info gewijzigd sinds gister zie ik. Wij zijn het echter niet eens met de ANWB wat betreft deze informatie. Hieronder de brontekst in het Frans waar de ANWB zich op baseert en volgens ons gaat die in zijn geheel over COVOITURAGE wat in Frankrijk betekent dat je met ‘onbekenden’ reist. Ofwel mensen van je werk (carpoolen) ofwel wegens een lifttransacties zoals BlaBalCar.
   Nogmaals, wij hebben op de overheidssites geen enkele regels gevonden die slaan op PRIVE-vervoer per auto.

   Verder zou ik nog graag aanvullen dat ik in Frankrijk woon en dat dat hele mondkapjes-verhaal in de auto hier absoluut niet speelt.
   Er is geen enkel persartikel te vinden over controles of boetes. Geen enkele Fransman in mijn omgeving weet van een regel en ze kijken me zelfs raar aan als ik erover begin. Over een verbod voor meerdere huishoudens (foyers) in één auto wordt al helemaal niet gesproken… Dus ons inziens is dit geen probleem voor vakantiegangers en er wordt niet actief op gecontroleerd. Maar zoals we schrijven: als je twijfelt, neem mondkapjes mee in de auto en kijk rond wat je op de autoroute ziet…

   Puis-je faire du covoiturage ?
   Oui, le covoiturage est autorisé. Cependant, sa mise en œuvre doit être adaptée au contexte de lutte contre l’épidémie de coronavirus et passe par le respect de plusieurs obligations sanitaires :

   le port d’un masque couvrant le nez et la bouche pour le conducteur et les passagers à partir de 11 ans ;
   aucun passager n’est autorisé à s’asseoir à côté du conducteur ;
   un seul passager est admis dans le véhicule, sauf pour les passagers habitant dans le même domicile, ou les personnes handicapées accompagnées.
   Le conducteur peut refuser l’accès à son véhicule à un passager ne portant pas de masque
   Il est également recommandé que les véhicules soient aérés régulièrement et désinfectés avant chaque trajet.

   En quittant le véhicule, vous devez emporter tous vos déchets.

   Dieze tekst hierboven is het enige bekende stukje tekst over personenauto’s op de site met coronaregels van de Franse overheid en dit is de Franse definitie van covoiturage: https://fr.wikipedia.org/wiki/Covoiturage

 8. Florence schreef:

  Zijn de markten in Frankrijk ook open en wat zijn de richtlijnen voor een bezoen aan de markt? Kun je nog contant betalen in Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Hai Florence, zie de alinea over de markten in dit artikel… Ze zijn gewoon open, op sommige zijn mondkapjes verplicht, anderen niet. Op de meeste plekken kun je gewoon cash betalen

 9. Myriam schreef:

  Er staat letterlijk in de Franse tekst dat er maar 1 passagier mee mag en dat die niet naast de chauffeur mag zitten, uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden. Dit staat in de link waar je zelf naar verwijst.

 10. Jan schreef:

  Hi,
  Dank voor alle info, heel fijn! Toch nog paar vragen: wat gebeurd er als je klachten krijgt (op de camping)? moet je je dan verplicht laten testen?
  En wat als je (of je kind) Corona hebt? moet je dan verplicht in quarantaine?
  Ik zou dan het liefst in de auto springen en als een speer naar huis, ik zit er niet op te wachten om met een ziek gezinslid vast te zitten in Frankrijk, maar ik kan hier nog geen info over vinden helaas. Alvast dank!

 11. Eva schreef:

  Wij zouden graag kamperen van 23/06 tot 27/06. We weten dat we op voorhand moeten reserveren, maar hoe zit het met het sanitair? Is dit open of verschilt dit per camping?

  • Nicky schreef:

   Hai Eva, dat er hygiënische regels zijn voor de sanitaire blokken is zeker, maar welke precies verschilt per camping. verplicht gebruik van handgel voordat je de kranen of doucheruimtes gebruikt bijvoorbeeld. Of 1 op de 2 douches gesloten..
   Zodra we meer retouren hebben zullen we de meestvoorkomende maatregelen noemen in ons artikel!

 12. christine apers schreef:

  Mogen we met 14 personen (uit 5 verschillende gezinnen) naar een vakantiehuis in Frankrijk van 4-18 juli, onder voorwaarde dat de grenzen open gaan?

  • Josee schreef:

   Hi Christine, voorzover wij weten zijn er geen limieten vwb verblijf in een privé huis/gebouw, voor openbare gelegenheden en restaurants geldt nu nog een max. van 10 personen per gezelschap.

 13. Luc Embrechts schreef:

  Beste,

  Wij hebben voor de covid-19 voor eind augustus 2020 een minibuisje gehuurd voor een fietsvakantie in Frankrijk
  In het busje is er plaats voor 6 personen die wij ook effectief gaan gebruiken
  Kan die vakantie volgens jullie nog door gaan of is de kans zeer klein
  Mvg.
  Luc

  • Josee schreef:

   Waarschijnlijk weten we volgende week meer over de ingangsdatum positief reisadvies dus dat is ver voor augustus. Dus vanuit dat perspectief; ja reizen kan dan. Enige onzekerheid is de gezondheidssituatie over 2 maanden.

 14. Bert schreef:

  Hallo, Weet iemand wat de regels zijn in Frankrijk zijn met betrekking tot de kinderen en afstand houden?
  Moeten alle kinderen van alle leeftijden ook 1 meter afstand houden?
  Of zal dat vanaf 21 juni ook niet meer zijn?
  Wij gaan op 27 juli op vakantie namelijk, en het zou superfijn zijn als de kindjes lekker met andere kindjes op de camping kunnen spelen

  • Nicky schreef:

   Op de scholen in Frankrijk moeten kinderen zich ook aan de ‘gestes barrières’ houden, dwz 1 meter afstand houden, vaak hun handen wassen en in hun elleboog niezen of hoesten. We verwachten dat campings die richtlijnen zullen noemen bij de receptie, maar daar verder niet streng op toe zullen zien. Op school blijken die instructies voor jonge kinderen ook niet echt werkbaar. Ja, na 22 juni wordt een verder versoepeling verwacht.

 15. Margot schreef:

  Ik las even jullie blog ivm het reizen naar Frankrijk. Ik vernam dat de grenzen in principe opengaan op 15/06, maar ik lees hier en daar dat het maar beslist zal worden op 15/06. Heb je enig idee of we op 20/06 al dan niet kunnen reizen naar Frankrijk?

  • Nicky schreef:

   Lees onze aanvulling van vandaag bovenaan het artikel!

   Over jullie reisdatum 20 juni: de kans is volgens ons groot dat het dan kan, maar niets is nog zeker, helaas. We houden het hier bij..

 16. Marcel schreef:

  Kunnen we op Maandag 00:01 de Franse grens over,of is er een kans dat er op zondag al richting bestemming gereden kan worden.

 17. lisa schreef:

  hallo, mijn vraag is of mensen uit verschillende huishoudens in 1 auto mogen van nederland naar frankrijk, ik lees daar nergens wat over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *