frankrijk.nl

10 prachtige Franse meren

Toch ook nog even naar de zon deze zomer? De grote Franse meren zijn aanraders voor een relaxte gezinsvakantie. Rustiger dan de kust en de meeste met veel sportieve mogelijkheden. Tien mooie meren in onder meer de Provence en de Franse Alpen.

Best verwarrend in de Franse taal: la mer is de zee en een meer heet un lac. Maar verder is er geen misverstand over mogelijk, op beide plekken kun je heerlijk zonnen en watersporten! Met als voordelen dat meren vaak wat rustiger zijn dan de Franse kustgebieden.

1. Lac du Bourget (Franse Alpen)

Savoie Lac du Bourget
Bij Chambéry vind je Lac du Bourget, het grootste gletsjermeer van Frankrijk. Aan de rand van dit meer staat de indrukwekkende abdij van Hautecombe, die je kunt bezoeken. Op de rechteroever ligt badplaats Aix-les-Bains, vanwege de vele watersportactiviteiten ook wel de ‘Rivièra van de Alpen’ genoemd. Verder is dit blauwe meer van 42 km2 vooral een oase van rust, met talrijke vogelsoorten, bevers en zoetwatervissen. Vlak bij Bourget kun je verblijven op Camping Le Vaugrais. Je hebt er vanaf het kampeerterrein uitzicht op de Grand Colombier, een fotogenieke bergtop van 1530 meter.

2. Lac d’Hourtin (Gironde)

Lac d Hourtin et Carcans Les Landes

Lac d’Hourtin, ten noordwesten van Bordeaux, is het grootste zoetwatermeer van Frankrijk. Dit meer van 58 km2 ligt aan de rand van uitgestrekte dennenbossen en dicht bij de Atlantische Oceaan. Je kunt zonnen, zwemmen en watersporten op de vele zandstrandjes rond het meer. Een hele fijne bestemming voor gezinnen, want door de vlakke omgeving kun je hier ook met kinderen mooie fietstochten maken. Vlak bij het meer van Hourtin ligt een bijzondere familiecamping : Camping Le Village Western, met een western-thema dat smaakvol is doorgevoerd.

3. Lac de Gérardmer (Vogezen)

Vogezen Gérardmer
Dit mooie bergmeer te midden van de dichte dennenbossen van de Vogezen is een echte frisse-lucht-bestemming!  Je kunt er prachtig wandelen op het hoge wandelpad rond het meer: de uitzichten op het water zijn geweldig! Ook zeilen, waterfietsen en zwemmen behoren hier tot de mogelijkheden. Op 15 minuten rijden van badplaats Gérardmer vind je Camping Au Clos de la Chaume, waar de natuur ook een hoofdrol heeft.

4. Étang de Berre (Provence)

Etang Berre Zui-Frankrijk

Étang de Berre is een gigantisch zoutwatermeer in de buurt van Marseille. Het binnenmeer van 155 km2 wordt gevoed door diverse riviertjes en staat in verbinding met de Middellandse Zee. Het heeft 13 zandstranden en is een geliefde plek voor zeilers en kitesurfers. Een bezoek aan dit lagunemeer kun je plannen vanuit Camping Tartarin, in de oude stad Tarascon, 45 km landinwaarts.

5. Lac de Serre-Ponçon (Provence)

Lac-de-Serre-Ponco Provence
Door een stuwdam in de rivier de Durance ontstond in 1959 het Lac de Serre-Ponçon, dat het op één na grootste waterreservoir van Europa is. Een fantastisch recreatiemeer met veel stranden en een ruime keuze aan watersporten (zoals kitesurfen, waterskiën, wakeboarden, suppen). Je kunt naar een klein eilandje midden in het meer peddelen, waarop een mooie oude kapel staat. Op een paar minuten rijden van Serre-Ponçon ligt Camping Les Prairies, een fijne camping voor gezinnen, met een verwarmd zwembad en veel activiteiten. Ook vlakbij: Camping Le Petit Liou met mooie ecolodges en gezinshuisjes, plus uitzicht op de bergen.

6. Lac d’Aiguebelette (Franse Alpen)

 Lac-d-Aiguebelette-Via-Ferrata-Franse Alpen
Vakantiegangers zijn weg van dit paradijselijke bergmeer met een smaragdgroene kleur en opvallend warm water: soms wel 28 graden! Ondanks de vele strandjes is de natuur ook hier koning: motorboten zijn verboden en Aiguebelette is het leefgebied van veel libellen, watervogels en vissen. De drukke campings direct aan het meer vermijden?

Lees ook: 10 mooie bergmeren in de Franse Alpen

7. Lacs de Clairvaux (Jura)

Jura meren van Claivaux

De Jura telt veel grotten, watervallen en meren. Zoals de Lacs de Clairvaux, twee grote meren met uitzicht op de groene toppen van de Haut-Jura. Ook de beroemde watervallen van Hérisson zijn hier in de buurt: je bereikt ze na een schitterende wandeling van 3,5 km. Camping Beauregard ligt centraal in het merengebied van de Jura en biedt zelf ook veel waterplezier, dankzij een groot waterpark en wellnessfaciliteiten.

8. Lac du Pareloup (Aveyron)

Aveyron Lac du Pareloup
Nog een prachtig kunstmatig meer dat ontstond na de aanleg van een stuwdam. Het 13 km2 grote Lac du Pareloup ligt tussen Millau en Rodez in Aveyron. Dit stuwmeer heeft veel kleine groene baaien met zandstrandjes die uitkijken op de eilandjes in het meer. Die laatste kun je zeilend of op je SUP-board bereiken. Ook zijn er twee grotere bewaakte zandstranden. Direct aan het meer vind je Camping Beau-Rivage, met een geweldig uitzicht over het water.

Lees ook: vakantie in de Jura, 7 insidertips

9. Lac Pavin (Auvergne)

Auvergne vulkaanmeren Pavin

Lac Pavin wordt ook wel het meest mysterieuze meer van Frankrijk genoemd. Dat komt door de bijna perfecte cirkelvorm, waaraan je kunt zien dat dit vroeger een vulkaankrater was. Het 93 meter diepe meer heeft prachtige kleurverschillen: donkerblauw in het midden en azuurblauw rond de oevers. Je kunt roeiboten en waterfietsen huren om het meer te verkennen.

10. Lac de Sainte-Croix (Provence)

ac-de-sainte-croix-gorges-du-verdon-provence

Liefhebbers van de Gorges du Verdon kennen dit grote stuwmeer, dat een van de mooiste natuurgebieden van Frankrijk is, goed. De waterkleur, het felste turquoise, is zo mooi dat je hier meteen een duik wilt nemen! Echt een paradijselijke plek waar je kunt zeilen, kanoën of met elektrische bootjes kunt rondvaren. Mooie stranden en de spectaculaire rivierkloof van de Verdon kun je ook vanaf hier verkennen.

Meer camping bij Franse meren vind je op Le French Time, een website met natuurcampings in heel Frankrijk.

LEES OOK:
8 familiecampings aan de rand van Franse meren
Vakantie in Frankrijk sinds corona; welke regels?
8 plekken die je gezien wilt hebben in de Provence

Lac du Bourget © Max Coquard-Bestjobers, Lac d’Hourtin-© port-medoc-atlantique, Etang de Berre – © OT Marignane Sandrine Massel, Lac de Gerardmer © Bertrand Jamot ARTGE Destination Lorraine, Lac de Serre Ponçon – © Le Naturographe OT Serre-Ponçon, Lac d’Aiguebelette Via Ferrata © JL. RigauxAuvergne-Rhône-Alpes Tourisme, Lac du Pareloup ©_Kina_Photo_Sites_et_Paysages_Beau_Rivage, Lac de Clairvaux Jura ©_NPS-Newphoxstudio_Sites_et_Paysages_Beauregard, Lac Pavin Sancy  © J. DamaseAuvergne-Rhône-Alpes Tourisme, Lac de Sainte-Croix © Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *