frankrijk.nl

Met een camper naar Frankrijk, waaraan denken?

Veel mensen met een camper staan in de startblokken om naar Frankrijk ter vertrekken, nu weer mag. Vrijheid-blijheid en je eigen accommodatie op wielen! Wat moet je op orde hebben voor vertrek?

1. Milieuvignet: ook voor campers?

Jazeker! Vooral als je plannen hebt om met de camper Parijs of andere grote steden in te gaan. Deze milieusticker is namelijk een geldig bewijs dat een voertuig aan bepaalde emissienormen voldoet en wordt sinds 2016 verplicht voor diverse milieuzones in Frankrijk. Oudere, sterk vervuilende voertuigen worden op deze manier uit de binnensteden geweerd. Maar in diverse Franse departementen zijn nu ook tijdelijke milieuzones ingesteld, wat betekent dat je ook daar het vignet nodig hebt in periodes van extreme luchtvervuiling.

Belangrijk: is jouw dieselcamper van vóór 1997 dan kun je GEEN milieusticker krijgen! En voor Parijs geldt als laatste bouwjaar 2000. Meer over de milieuzones, de kosten van het vignet en hoe te bestellen lees je in ons uitgebreide artikel: Mileusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

Ecovignet Critair

Lees ook: coronaregels op de Franse autoroutes

2. Tolbadge voor campers, waar op letten?

Ben jij het type dat zo snel mogelijk richting het zuiden wil afreizen en niet schroomt om daarbij de autoroute te pakken, weet dat je dan extra tijd bespaart als je in het bezit bent van een tolbadge. Daarmee betaal je elektronisch op de autoroutes in Frankrijk én autopistas in Spanje, Portugal en optioneel Italië. Maar, zo’n tolbadge is alleen mogelijk voor campers die max. 3 meter hoog zijn en max. 3,5 ton wegen. Lees hier welke soorten tolbadges je online kunt bestellen. Zie hieronder een overzicht van alle klassen.

Klasse-indeling tol Bip&Go

Mijn camper is hoger dan 3 meter of weegt zwaarder dan 3,5 ton, wat nu?

Dan zit er niets anders op om een kaartje te trekken bij de algemene péage-poortjes en af te rekenen daar waar cash of creditcard (CB) betaling mogelijk is.

Let op: de poortjes voor tolbadgehouders (aangegeven met en ‘Reservé’) bestaan in 2 varianten: poortjes voor voertuigen van maximaal 2 meter hoogte (meestal links) en poorten zonder hoogtelimiet (meestal rechts). Ook bestaan er bij de grotere péages ‘Sans arrêt-30 km/hr-poortjes’ waar je niet eens hoeft te stoppen met je elektronische badge, maar stapvoets kunt doorrijden: let ook hier goed op de hoogtelimiet. Heb je een hoge camper? Plaats de badge dan onderaan de voorruit in plaats van bovenaan. Lees hier meer praktische tips voor het gebruik van een tolbadge.

Tolbadge voor campers

 

3. Mag ik overal kamperen in Frankrijk?

In het algemeen geldt dat je in Frankrijk mag overnachten met een camper daar waar je ook mag parkeren, met een maximum van 7 dagen. Maar natuurlijk zijn er de nodige uitzonderingen. Zo kan een plaatselijke verordening in het dorp of de stad overnachten verbieden (check de borden).

Reizen met camper in Frankrijk

Ook mag je niet vrij kamperen in beschermde natuurgebieden, niet op het strand en niet binnen 500 meter van monumenten of in een waterwingebied. En bevind je je op privéterrein dan heb je uiteraard toestemming nodig van de eigenaar. Langs een snelweg mag je maximaal 24 uur parkeren. Frankrijk is gelukkig ook het land met een groot aanbod van speciale camperplaatsen (les aires de camping-car). Voordeel is dat er bij deze parkeerplaatsen vaak ook faciliteiten nabij zijn als watertap en/of doucheruimten. In dit artikel vind je een duidelijke uitleg over camperplaatsen en wildkamperen in Frankrijk.

Noot redactie: de camper parkeerplaatsen (Aires de Services) behoren toe aan of de gemeente, of een particulier of een lokale camping. Gezien de verschillen in corona-regelgeving per regio kan het zijn dat deze zomer sommige geopend zijn, andere gesloten. Houd daar rekening mee.

Goboony: de airbnb voor campers

Zelf geen camper? Geen nood, via de site Goboony.nl  kun je een camper huren direct van de eigenaar. Al 4 jaren timmeren zij met veel succes aan de weg. Boeken en zoeken is simpel: je vult je start- en einddatum in + het aantal personen en je krijgt een volledig overzicht van het beschikbare aanbod. Ideaal als je een keer zo’n campervakantie wilt uitproberen. En voor wie wel een camper heeft, verhuren kan dus ook via dit camper deelplatform!

Gamping: kamperen in andermans achtertuin! 

Jawel, er is weer een nieuwe trend: gamping! Niet te verwarren met glamping. Dit is een samenvoeging van garden en camping en betekent simpelweg dat je in de tuin van een particulier kunt logeren. Op de site homecamper.com kun je een bestemming invullen en dan krijg je een overzicht met beschikbare mogelijkheden. Lijkt ons een superleuke ervaring! (Ter info: soms staat er bij de adressen op deze site dat de faciliteiten ter plekke ‘ROOTS‘ zijn. Dat betekent in modern Frans dat ze heel eenvoudig of zelfs summier zijn.)

Bonne route!

Camping in Frankrijk

LEES OOK:
8 Franse verkeersboetes die je wilt voorkomen
De tolbadge, praktische weetjes en antwoorden op veelgestelde vragen
Ringweg rond Parijs: 7 dingen die je moet weten
Zwarte zaterdagen 2020
Tips om sneller over de autoroute te rijden

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Bip&Go, screenshots Critair, Homecaper, VW:Schmid UNPL
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bip&Go.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *