frankrijk.nl

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Normaal reist fotograaf Thijs Heslenfeld voor zijn werk de hele wereld over. Toen de corona-crisis hem thuishield, besloot hij een lang gekoesterde wens uit te voeren. Sindsdien importeert hij bijzondere wijnen uit de Loirevallei. En hij brengt ze zelfs tot de voordeur van iedereen die wil meegenieten.  

Zes jaar geleden kocht ik mijn laatste fles bij de supermarkt. Tijdens een vakantie in de Morvan ontmoette ik Graham Beaumont. Deze Britse fijnproever en wijnkoper bleek álle geheimen van de beroemde wijngebieden in de Bourgogne en de Loirestreek te kennen. Zo ontdekte ik hoe écht goede wijn smaakt. En ik kwam erachter dat deze topkwaliteit maar een paar euro meer per fles hoeft te kosten dan confectiewijnen. 

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Familiebedrijven in de Bourgogne en de Loirevallei 

Daarna ben ik vaak terug geweest om de kleine en vaak onbekende wijnhuizen in Chablis, Sancerre of Pouilly te bezoeken. Plekken waar vader en zoon nog etiketten staan te plakken. Als ik daar samen met Graham arriveer, gaan deuren en flessen open die voor anderen gesloten blijven. Zo heb ik de afgelopen jaren allerlei grote en kleine juweeltjes ontdekt.  

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Menetou-Salon  

De strooptochten met Graham brengen veel plezier, maar soms ook spijt. Niet van wat ik wél kocht, maar van wat ik niét kocht. Of erger; waar ik te weinig van kocht. Dat ik mij pas in Nederland realiseer: deze is écht heel bijzonder. Dat was precies wat er gebeurde toen ik afgelopen herfst thuiskwam met een paar dozen van Domaine Henry Pellé in Menetou-Salon. Deze wijnen zijn echt van ongeëvenaarde klasse. Daar wilde, nee daar móest ik iets mee doen. 

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Naar Nederland 

En toen kwam de corona-crisis. Mijn normale werk lag plotseling helemaal stil. Mijn jaarlijkse expeditie in Namibiëgaat niet door. Workshops of lezingen? Die zijn er even niet. Dus heb ik een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: een paar van die écht bijzondere wijnen naar Nederland halen. Ik heb mijzelf in een week omgeschoold. Accijnsvergunningtransport, goede afspraken met de Franse wijnboer, distributie en natuurlijk verkoop: allemaal zaken die ik in no-time moest oplossen. Plus een website! Dat werd www.reisjelangsdewijn.nl  

Thijs Heslenfeld wijn importeren uit Frankrijk

Putten, Thijs Heslenfeld, van fotograaf tot wijnboer. Foto: Aldo Allessie

Fluisterende sauvignon blanc 

Nu zijn we twee maanden verder en volgende week komt de derde vrachtwagen met Pellé’s naar Nederland. Want het werkt! Dat heeft zeker iets te maken met mijn uitgebreide netwerkEn met de publiciteit die ik kreeg, zoals dit artikel in De Telegraaf. Maar de belangrijkste verklaring is denk ik: het product klopt. De Vlaamse wijnkoper Jan de Clercq omschrijft prachtig wat er zo bijzonder is aan de sauvignon blancs van Pellé: De sauvignon krijgt hier een (…) minimalistische stijl waarin de druif verdwijnt en enkel nog de krijtige kalk lijkt over te blijven. In het dorpje Morogues liggen de wijngaarden op 350 meter hoogte wat de koele, sobere stijl nog benadrukt. Toch voelen de wijnen absoluut niet kil aan. Ze zijn van een verstilde, subtiele schoonheid. Ze roepen niet maar fluisteren 

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Rosé van 100% pinot noir 

Rosé drink ik zelden, maar de Henry Pellé rosé van 100% pinot noir blies me omver. De opvallend bescheiden kleur van deze wijn staat in een bijna onwerkelijk contrast met de kracht, maar ook de elegantie en souplesse. En dat weet je al vóór je een slok hebt genomen, want deze rosé geurt als een jonge, beeldschone vrouw met een bos versgeplukte veldbloemen in haar slanke handen. 

Omdat ik nu nog volop tijd heb, breng ik mijn wijnen zelf rond. Dat levert leuke ontmoetingen én fotos op. Maar je kunt (op afspraak) ook bij mij langskomen op kasteel Oldenaller in Putten om kennis te maken met mij, en met Henry Pellé! 

Noot redactie: wow, jaloersmakend mooie poëzie voor deze wijnen, die – eerlijk is eerlijk – inderdaad erg fijn over de tong rollen.

Prijzen: 
Domaine Henry Pellé 100% pinot noir rosé 2019: €12,50 per fles
Domaine Henry Pellé Morogues sauvignon blanc 2018: 15 per fles 

www.reisjelangsdewijn.nl 

Topwijn rechtstreeks van de Franse wijnboer

Tekst en beeld: Thijs Heslenfeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *