frankrijk.nl

PROXIMA: liefde op afstand in nieuwe Franse film

Het kan weer, naar de bioscoop! Een gloednieuwe Franse speelfilm past qua sfeer prachtig bij deze tijd. Een vrouwelijke astronaut gaat in quarantaine als voorbereiding op een ruimtereis. Het missende contact met haar jonge dochter valt haar zwaarder dan de fysieke training.

PROXIMA werd gefilmd voordat het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg. Toch raakt deze Franse film diverse thema’s waar we de laatste tijd mee te maken kregen. ‘Zo dichtbij en toch zo ver weg… ‘ Hoe moeilijk is afstand houden met mensen van wie je houdt? Eva Green, de talentvolle Franse actrice (o.a. Casino Royal), speelt een vrouwelijke astronaute die is geselecteerd voor een driekoppige ruimtereis. Samen met haar Amerikaanse (Matt Dillon) en Russische collega moet ze weken in loodzware training en daarna in quarantaine.

Proxima Franse bioscoopfilma

Mannenwereld

De film draait in hoofdzaak om de relatie tussen de astronaut, die een gescheiden moeder is, en haar 10-jarige dochter. Hoe verenigt ze een levensdroom met moederliefde? En kun je close zijn als er fysieke afstand is? Zonder enige ruimte-actie in de film weet regisseuse Alice Winnocour (Maryland) een intrigerende spanning op te bouwen. Laat de ruimtevaartster zich eronder krijgen door haar competitieve mannelijke omgeving? Maakt ze wel de goede keuzes?

Proxima Franse bioscoopfilma

Eva Green

Grootste troef daarbij is het intense spel van actrice Eva Green, met een buitenaardse blik die je vanaf de eerste scène niet meer loslaat. Ook geeft PROXIMA een intrigerend inkijkje in de Europese wereld van de ruimtevaart (waar iedereen minstens 4 talen lijkt te spreken). Zo’n uitzonderlijke werkomgeving en voor een alleenstaande moeder toch ook een baan als een ander… Bijzonder om daarbij te zien hoe de echte ‘heldendaden’ veel kleiner kunnen zijn dan een reis naar een andere planeet.

PROXIMA vanaf 11 juni in de Nederlandse bioscoop. Trailer  Tijden en locaties in Pathé-theaters

Proxima Franse bioscoopfilma

Tekst: Nicky Bouwmeester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *