Slapen bij de Ch’tis: La Cité des Electriciens
In Noord-Frankrijk is een vroegere mijnwerkerswijk helemaal opgeknapt en ‘geopend’ voor publiek. Je kunt er een nieuw informatiecentrum bezoeken, evenementen bijwonen en zelfs overnachten in de vroegere arbeiderswoningen. Om zo meer te weten te komen over het mijnverleden van deze streek.
Een bijzondere manier van kennismaken met het verleden van Noord-Frankrijk? Een nachtje slapen in een vroegere mijnwerkerswijk. De architectuur van veel van die buurten is beschermd en er openen steeds meer hotels, B&B’s en gîtes. Van alle deze accommodatie-eigenaren hoor je hetzelfde: ja, het leven van Noord-Franse mijnwerkers was zwaar, maar nee, deze wijken waren ook geen desolate of armzalige plekken. Integendeel zelfs!
Noord-Franse nostalgie
In de 19e eeuw was er zo’n grote vraag naar arbeiders voor de bloeiende mijnindustrie, dat de kolenmaatschappijen tegen elkaar opboden om de aantrekkelijkste woonwijken te bouwen voor hun werknemers, om zo meer krachten te trekken. Die wijken bestonden in diverse stijlen en verschillende formaten: van eenvoudig (de bakstenen rijtjeswoningen in de corons) tot redelijk luxe (les cités-jardin), met vrijstaande huizen met tuinen.
De woonomstandigheden waren in de meeste Noord-Franse mijnwerkerswijken relatief goed en vooral ook was de sociale verbondenheid zeer groot. Alle kinderen gingen samen naar school, iedereen bezocht dezelfde kerk, alle arbeiders zaten in dezelfde fanfare…
Mijnerfgoed
De hoge mate van gemeenschapszin en van sociale zekerheid (de kolenmaatschappijen betaalden gas- en licht, ziektekosten, pensioen), maakten na de sluiting van de mijnen in de jaren ’80 van de vorige eeuw een hoop nostalgie vrijkwam. Bij oud-mijnwerkers en hun nageslacht. Sinds het mijnbekken van Noord-Frankrijk in 2012 op de Unesco-lijst kwam te staan, zijn steeds meer plekken in de streek beschermd (ook de ‘mijnbergen’ bijv.) en krijgen ze nieuwe bestemmingen. En zijn veel inwoners trotser dan ooit op dit verleden.
La Cité des Electriciens: gerenoveerde wijk
In 2019 is het grootste evenement op dit gebied de heropening van de compleet gerenoveerde Cité des Electriciens in Bruay-la-Brussière, in de buurt van Béthune. Deze mijnwerkerswijk uit 1861 heeft – hoewel er ook nog echt mensen wonen – nu een belangrijke informatieve functie gekregen. Zo is er een bezoekerscentrum dat vertelt over de architectuur en het sociale leven uit de mijntijd. Verder kun je rondkijken in de tot voor kort verwaarloosde moestuinen van de wijk, waarin nu weer oude lokale groentesoorten groeien. Die je weer kunt proeven in het nieuwe restaurant van de wijk, Le Carin Gourmand.
Logeren bij de Ch’tis
Ook komen er in de toekomst regelmatig evenementen en festivals in het teken van het levende erfgoed. Elke 1e zondag van de maand zijn er rondleidingen door de wijk, waarbij acteurs het dagelijks leven van de vroegere mijnwerkers naspelen. En voor een totaalervaring kun je zelfs ter plekke slapen, in een van de 5 gîtes (2-5 pers.) in de Cité. Met sympathieke namen als Chez Roger, Chez Liliane of Chez Roland. Extra leuk aan die ervaring is de wetenschap dat deze mijnwerkerswijk ook al te zien was in de film Bienvenue chez les Ch’tis!
Meer informatie over La Cité des Electriciens en de gîtes: www.citedeselectriciens.fr
Meer over de plekken uit het mijnverleden die je kunt bezoeken in Noord-Frankrijk lees je in onze reportage: Louvre-Lens en omgeving: tussen kunst en mijnbergen
Andere slaapadressen in vroegere mijnwerkerswijken zijn o.a. L’École Buissonière (bij Base 11/19, foto onder) en Hotel Louvre-Lens, een luxe, nieuw hotel in een vroeger arbeiderscomplex. Zie ons artikel: 7x logeren in de buurt van Arras en Lens
LEES OOK:
Reisreportage: Louvre-Lens en omgeving
7x waarom Arras zo’n leuke stad is
De Opaalkust, de stranden van Noord-Frankrijk
Montreuil-sur-Mer, verrassend mooi stadje
Beeld: CDT Nord-Antéale
