frankrijk.nl

Milieuvignet in Frankrijk: wanneer heb je dat nodig?

Wat moet je weten over het Franse milieuvignet? Waar heb je het nodig en hoe kun je het tijdig kopen voor je vakantie in Frankrijk? 7 handige dingen om te weten!

1. Is het milieuvignet verplicht op de Franse autoroutes?

Na diverse grote Franse steden hebben ook diverse departementen hun grondgebied benoemd tot ‘tijdelijke milieuzone’. Dit betekent dat de milieusticker daar in periodes van extreme luchtvervuiling tijdelijk verplicht kan zijn en de sterkst vervuilende voertuigen dan geweerd worden. Dit betreft o.a. de Côte d’Or (Bourgogne), Drôme, Loiret (Orléans), Haute-Savoie, Creuse, Puy de Dôme (Auvergne), Haute-Garonne, Gers en de Hérault.

Vorig jaar is deze maatregel op geen enkel moment van toepassing geweest op (delen van) de Franse autoroutes die door enkele van deze departementen lopen. Zoals de Autoroute du Soleil door de Drôme. Of de A10 en A71 door de Loiret. Maar in theorie is het mogelijk en de Franse overheid communiceert helaas zeer slecht over dit onderwerp.

autoroute a6 tussen parijs en nemours 2015

Lees ook: Hotels, B&B’s en campings direct langs de Franse snelweg

2. In welke Franse steden heb je het milieuvignet nodig?

Als je van plan bent over Parijs te rijden of tijdens je vakantie een van deze Franse steden wilt bezoeken, dan heb je in elk geval een milieuvignet nodig: in Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse, Rennes is de sticker inmiddels continu verplicht. In andere steden is de sticker alleen verplicht tijdens smog-periodes, zoals in Annecy, Dijon, Clermont-Ferrand, Montpellier, Marseille, Orléans, Bordeaux, Toulouse, Pau en Valence.

3. Is het vignet ook verplicht voor de ringwegen rond steden als Parijs?

In Lille en Lyon is de sticker niet verplicht voor de ringwegen en autoroutes die vlak langs deze steden lopen. Ook de ringweg van Parijs valt in principe buiten de permanente milieuzone van de hoofdstad. Maar ook hier geldt: tijdens perioden met extreme luchtvervuiling kan de milieuzone vergroot worden. Dan is het vignet tijdelijk zelfs verplicht tot aan de ‘buitenring’ van Parijs, de A86 (ringweg is dan wel verplicht, A86 niet).

LET OP, sinds 2019 worden oude diesels geweerd uit ParijsVoor categorie 5 (diesels ouder dan 2001 en benzineauto’s van voor 1997) is dat verbod permanent en zelfs voor de ringweg van toepassing! Voor categorie 4 (diesels van voor 2006) geldt het inrijverbod alleen voor de binnenstad, op weekdagen tot 20.00 uur. Oldtimers (ouder dan 30 jaar) hebben vrijstelling van deze regels, mits ze een Frans kenteken hebben.

Ecovignet Critair

4. Welk risico loop je als je geen Franse milieusticker hebt?

Je riskeert een boete van €68 als je een verplichte milieuzone in Frankrijk zonder vignet binnenrijdt of er parkeert. Op dagen van extreme vervuiling zijn er ook blokkades rond de grote steden, waarbij alleen de schoonste auto’s (categorie 0 t/m 3) mogen doorrijden. Als je op die dagen rondrijdt met een te laag vignet-nummer, kun je eveneens €68 boete krijgen.

5. Hoe kom je aan het Franse milieuvignet?

Het Franse milieuvignet, Crit’Air genaamd, kost €4,21 (inclusief verzendkosten). De sticker heeft een onbepaalde geldigheidsduur (zolang de tekst maar leesbaar is) en hij is in heel Frankrijk geldig.

Voor iedereen die nu denkt ‘oké, dan ik loop wel een keer langs de ANWB’: helaas, die mogen het Franse milieuvignet niet verkopen. De Crit’Air-sticker is alleen te bestellen op de Crit’Air website van de Franse overheid. Hier vind je een handige Nederlandse handleiding bij het (vrij onduidelijke) Franse Crit’Air-bestelformulier.

Let op, ga voor de aankoop van de sticker echt alleen naar bovenstaande webadres van Crit’Air, want er zijn commerciële websites (met sterk gelijkende namen) die €20 tot €30 vragen voor het vignet dat bij de Franse overheid maar €4,51 kost.

6. Hoe lang van te voren bestellen?

Verzendtijd is 10 dagen. Maar dan de bestelling ontvang je meteen een bevestiging en binnen 24 uur ook een factuur. Aan die laatste zit een coupon met een afbeelding van de sticker die je gaat ontvangen. Die coupon kun je afknippen en rechts op je dashboard leggen bij wijze van bewijs als de sticker nog niet binnen is bij vertrek. Neem ook de rest van de factuur mee.

Zodra je het vignet in huis hebt kun je de sticker op je voorruit plakken

7. Weten in welke Crit’Air-categorie jouw auto valt?

De Franse milieusticker bestaat in 6 categorieën, onderverdeeld naar het vervuilingsniveau van de auto. De website van de Crit’Air heeft een Engelstalige simulator die je kun invullen om te zien in welke categorie jouw auto valt.

Lees ook: Hoe zit het met milieusticker en tolbadge voor een camper?

Meer handige Frankrijk-tips lezen? Kijk op frankrijk.nl en meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

periferie Parijs

BELANGRIJK De Franse regelgeving met betrekking tot de milieusticker verandert voortdurend, dus houdt onze website in de gaten en volg ons op Facebook voor de meest recente informatie. Kijk voor verdere vragen over het vignet ook op de FAQ-pagina van Crit’Air (in het Engels) en deze pagina van de ANWB.

Laatste update van bovenstaand artikel: 16/6/2020. Bronnen: Crit’air overheidswebsite, l’Humanité ) en Autogids België (over het verschil tussen de permanente (ZCR) en en tijdelijke grotere (ZPA) milieuzones van Parijs), ANWB,  Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Matthieu Milliot (periferie).

LEES OOK:
7 handige tips voor de périphérique van Parijs
Gezellige campings en mooie glamping  in diverse Franse vakantiestreken
Sneller over de autoroute met een tolbadge
Leuke B&B’s langs de A20 en A71 op weg naar het Zuiden
Opfriscursus Frans: 55 handige woorden voor je vakantie

Reacties zijn gesloten.