frankrijk.nl

De koekjes van LU: 170 jaar nostalgie

Generaties Fransen zijn opgegroeid met de koekjes van LU. Zoals Le Petit Beurre, een beroemd biscuitje! Ze worden sinds de 19e eeuw gemaakt worden in Nantes, waar deze zomer een mooie expositie is over de historie van de bekendste koekjesfabriek van Frankrijk. 

In 1850 begint het echtpaar Lefèvre-Utile (afgekort LU) een koekjeswinkel in Nantes. Deze biscuiterie groeit binnen 50 jaar uit tot de modernste Franse koekjesfabriek van de Belle Epoque.

In 1913 is de fabriek al zo groot dat 1.200 arbeiders er dagelijks 20 ton koekjes fabriceren.

De LU-fabriek fabriceert zelfs zijn eigen grondstoffen: er is een melkfabriek, een eigen boterfabriek en zelfs een analyselaboratorium aanwezig (een unicum aan het begin van de 20e eeuw!).

De familie zet al vroeg alle vormen van reclame in en vraagt bekende kunstenaars voor de campagnes en verpakkingen, zoals de Art Nouveau-kunstenaar Alphonse Mucha.

Affiche van Alphonse Mucha

Zoals Verkade in Nederland is LU-grondlegger van een hele familie van bekende koekjes. Elk Fransman is opgegroeid met La Paille d’Or (aardbeienwafeltjes), Le Petit Ecolier (scholiertje) en het natuurlijk Le Petit Beurre LU.

In 1888 startte Louis Lefèvre-Utile met de verkoop van Le Petit Beurre LU, een biscuitje met een herkenbaar ribbelrandje.

De vorm van Le Petit Beurre is niet toevallig gekozen: de 52 ribbels staan voor de 52 weken in elk jaar. De 4 bolle hoeken voor de 4 seizoenen. En de 24 stipjes in het midden voor elk uur van een dag.

petit-beurre

Het Franse woord biscuit is een samentrekking van bis (twee keer) en cuit (gebakken), ofwel dubbelgebakken.

Tegenwoordig heeft LU bijna 40 merken, waaronder naast de eerdergenoemde koekjes ook eigentijdse klassiekers als Prince, Mikado, Pepito, Granola en PIM’s.

LU-Expositie (27 juni tot 3 januari 2021) in Château des Ducs de Bretagne, een prachtig museum-kasteel in Nantes. Reserveren verplicht

Zie hier nog 5 redenen voor een bezoek aan Nantes deze zomer!

Le Petit Beurre reclameAffiche van illustrateur Firmin Bouisset uit 1897

LEES OOK:
Nantes in 5 hippe highlights
Glamping-camping in het centrum van Nantes
De mooiste plekken in de Vendée en de Atlantische Loirestreek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *