frankrijk.nl

Coronaregels op de Franse autoroutes

Zijn mondkapjes wel of niet verplicht in de auto? Mag je met meerdere huishoudens reizen? Zijn de wc’s open in de tankstations? 10 vragen & antwoorden over de coronaregels voor autorijden in Frankrijk.

Laatste update van dit artikel: 15 april

Update Op het moment geldt een lockdown en een avondklok in heel Frankrijk: tussen 19.00 uur en 6.00 uur mag niemand zonder ‘geldige’ reden en getekend formulier de deur uit. Overdag heb je in Frankrijk bij verplaatsingen van meer dan 30 km ook zo’n uitgaansformulier nodig. Meer informatie in ons CORONA-UPDATE-artikel.

oor inwoners uit een van de Schengenland zijn de grenzen gewoon open.

1. Welke controle is er bij de Franse grens?

Voor inwoners uit een van de Schengenland zijn de grenzen van Frankrijk gewoon open. Dit geldt vervoer per vliegtuig, trein, bus of auto. Wel moeten alle reizigers bij het binnenreizen van Frankrijk en negatieve PCR-test kunnen laten zien. Uit ervaringen van lezers maken wij op dat daar alleen steekproefsgewijs op gecontroleerd wordt bij de Franse grens.

Ook moeten reizigers een ereverklaring (symptoomvrij/geen corona-contact) en een reisverklaring vanwege de huidige lockdown (zie boven) bij zich hebben.

2. Is het dragen van mondkapjes verplicht in de auto? Riskeer je anders een boete?

Mondkapjes worden in Frankrijk, enkel aangeraden als je met mensen van buiten je huishouden in één auto zit. Maar ze zijn niet verplicht en er worden geen boetes voor gegeven.

3. Mag je in Frankrijk met meerdere huishoudens in één auto reizen?

Er zijn géén regels over een maximumaantal personen en/of huishoudens per auto in Frankrijk. (Alleen bij carpoolen en autodeeldiensten gelden wel extra regels, zoals stoel naast de chauffeur vrijhouden).

4. Kun je de wc’s gebruiken in de Franse benzinestations?

Ja, de sanitaire ruimtes in Franse benzinestations zijn gewoon open. Wel moeten klanten bij het wachten in de rij voor de wc 1 meter afstand houden. Ook is het dragen van een mondkapje binnen in het pompstation verplicht.

5. Zijn de wegrestaurants en snackbars in de benzinestations geopend?

De (zitgedeeltes van de) restaurants in benzinestations zijn gesloten. Afhaal is echter geen probleem.

 6. Zijn de stopplaatsen langs de snelweg (aires de repos) open?

Ja, ook die zijn gewoon open, inclusief sanitair. Picknicken mag.

7. Zijn er speciale regels bij de tolpoortjes op de tolwegen?

Nee, de betaalkassa’s bij de tolpoorten zijn gewoon allemaal open, ook die met service-medewerkers. Maar als je contactloos wilt betalen en meteen wilt doorrijden, dan kun je de aankoop van een tolbadge overwegen (levertijd circa 5-7 dagen).

8. Welke speciale voorschriften gelden er bij tussenstop-hotels of B&B’s?

Bij het inchecken moeten personeel en gasten de afstands- en hygiëneregels respecteren: dus o.a. verplicht dragen van mondkapje. De horeca van hotels is voorlopig gesloten maar er zijn vaak andere oplossingen voor het ontbijt en roomservice mag wel.

9. Is de Franse corona-app bruikbaar voor vakantiegangers?

Wil je tijdens de vakantie weten of je in de buurt bent geweest van mensen die positief getest zijn op Covid-19? Er is een voor de Franse overheid ontwikkelde TousAntiCovid tracing-app beschikbaar die je waarschuwt als dat het geval is geweest. Ook kun je het zelf via die app kenbaar maken als je positief getest bent, dus het is tevens een ‘solidaire’ applicatie. Ook downloadbaar (in het Engels) op een Nederlandse of Belgische smartphone.

En handig: je kunt in deze app online het uitgaansformulier invullen als je je overdag op weg begeeft. ‘Un motif impérieux’ (een nooodgeval) of professionele reis zijn daarvoor de enige geldige redenen.

Lees ook: Franse coronaregels in winkels, horeca, op het strand en op de camping

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
Tussenstop-hotels & B&B’s langs de autoroutes
Boetes die je wilt voorkomen op de Franse snelweg
Mooie dorpen en steden langs de autoroute
Milieusticker nodig in Frankrijk of niet?

Bovenstaand artikel over de corona-situatie in Frankrijk maken wij op eigen initiatief en zonder ondersteuning van instanties. Als je onze inzet waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

reisgids Parijs met kinderen gezinnen ebook

Algemeen 728x90

3 reacties op “Coronaregels op de Franse autoroutes”

 1. decat claus schreef:

  Wij vertrekken overmorgen als het gaat naar ons huis in spanje (oranje zone) regio valencia
  mogen we na de lockdown frankrijk van 28-10-2020 door frankrijk rijden
  moeten we rekening houden met de avondklok?
  dank u bij voorbaat voor de info

 2. Anita schreef:

  Ja dat kan gewoon bij de pomp. Let wel op handschoenen en mondkapjes is een aanrader.

 3. Gertie schreef:

  We gaan (als alles goed is) de 2e week van september op vakantie naar de Correze en ik ben benieuwd of je langs de snelwegen met je pinpas kunt betalen zonder dat je naar binnen hoeft om af te rekenen……………we gaan via Lille, Parijs, Orleans, Vierzon, Limoges……..
  Ik hoor het graag.
  Groeten Gert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *