frankrijk.nl

Coronaregels op de Franse autoroutes

Zijn mondkapjes wel of niet verplicht in de auto? Mag je met meerdere huishoudens reizen? Zijn de wc’s open in de tankstations? 10 vragen & antwoorden over de coronaregels voor autorijden in Frankrijk.

Laatste update: 22 juli 2021 

1. Welke controle is er bij de Franse grens of bij de tolpoortjes?

Voor inwoners van Schengenlanden zijn de grenzen van Frankrijk gewoon open, zij hoeven geen ‘dringende reden’ te hebben voor een reis op Frans grondgebied. Dit geldt voor vervoer per vliegtuig, trein, bus of auto. Wel moeten alle reizigers bij het binnenreizen van Frankrijk en negatieve PCR/antigeen-test (max. 24 uur oud), een volledig vaccinatiebewijs of een bewijs van immuniteit kunnen laten zien. Lees meer

Ook moeten reizigers een ereverklaring (symptoomvrij/geen corona-contact) bij zich hebben. Meer informatie in ons CORONA-UPDATE-artikel.

2. Is het dragen van mondkapjes verplicht in de auto? 

Mondkapjes worden in Frankrijk, enkel aangeraden als je met mensen van buiten je huishouden in één auto zit (zoals bij carpoolen). Maar ze zijn niet verplicht en er worden geen boetes voor gegeven.

3. Mag je in Frankrijk met meerdere huishoudens in één auto reizen?

Er zijn géén regels over een maximumaantal personen en/of huishoudens per auto in Frankrijk. Alleen bij carpoolen en autodeeldiensten gelden extra regels (zoals stoel naast de chauffeur vrijhouden).

4. Kun je de wc’s gebruiken in de Franse benzinestations?

Ja, de sanitaire ruimtes in Franse benzinestations zijn gewoon open. Wel moeten klanten bij het wachten in de rij voor de wc 1 meter afstand houden. Ook is het dragen van een mondkapje binnen in het pompstation verplicht. Je hoeft geen coronapas te laten zien bij binnenkomst in een Frans benzinestation.

Lees ook: Zwarte zaterdagen 2021

5. Zijn de wegrestaurants en snackbars in de benzinestations geopend?

Alle horeca in Frankrijk is weer open en dat geldt ook voor de pompstations. Wel kan het zijn dat gasten bij binnenkomst een ‘groene’ coronapas moeten kunnen tonen (meer informatie in onze Corona-update)

 6. Zijn de stopplaatsen langs de snelweg (aires de repos) open?

Ja, ook die zijn gewoon open, inclusief sanitair. Picknicken mag.

7. Zijn er speciale regels bij de tolpoortjes op de tolwegen?

Nee, de betaalkassa’s bij de tolpoorten zijn gewoon open, ook die met service-medewerkers. Maar als je contactloos wilt betalen en meteen wilt doorrijden, dan kun je de aankoop van een tolbadge overwegen (levertijd circa 5-7 dagen).

8. Welke speciale voorschriften gelden er bij tussenstop-hotels of B&B’s?

Bij het inchecken moeten personeel en gasten de afstands- en hygiëneregels respecteren: dus o.a. verplicht dragen van mondkapje. De binnen-horeca van hotels krijgt vanaf 1 augustus te maken met de coronapas, maar dat geldt niet voor de receptie).

9. Is de Franse corona-app bruikbaar voor vakantiegangers?

De  Franse corona-app TousAntiCovid is ook downloadbaar (in het Engels) op een Nederlandse of Belgische smartphone. Deze app geeft de laatste Franse coronacijfers, waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die (later) positief getest is, én je kunt deze app gebruiken om je vaccinatiebewijs, negatieve testen of herstelbewijzen te uploaden, zodat je binnen kunt in Franse horeca en uitgaansgelegenheden deze zomer.

Lees ook: Franse coronaregels in winkels, horeca, op het strand en op de camping

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
Tussenstop-hotels & B&B’s langs de autoroutes
Boetes die je wilt voorkomen op de Franse snelweg
Mooie dorpen en steden langs de autoroute
Milieusticker nodig in Frankrijk of niet?

Bovenstaand artikel over de corona-situatie in Frankrijk maken wij op eigen initiatief en zonder ondersteuning van instanties. Als je onze inzet waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

reisgids Parijs met kinderen gezinnen ebook

7 reacties op “Coronaregels op de Franse autoroutes”

 1. Jack schreef:

  Niet meer, dit staat op de NOS site:

  Vanaf woensdag geen PCR-test meer nodig voor Frankrijk
  Europeanen die in Frankrijk op vakantie willen, hoeven vanaf woensdag geen negatieve uitslag van een PCR-test meer te laten zien als ze een vaccinatiebewijs hebben. Bij terugkeer naar Nederland moet je nog wel een negatieve PCR-test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur.

  Het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is nog altijd dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar Frankrijk moet gaan. Met uitzondering van Corsica, geldt voor heel Frankrijk kleurcode oranje.

  Wie toch naar Frankrijk gaat wordt dringend geadviseerd na thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 kan men zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

 2. paul de korte schreef:

  Paul
  Wij willen 5 juni naar Frankrijk en wij hebben onze 2 vaccinaties al gehad,is het dan alsnog nodig om een pcr test te doen

 3. Jan Pos schreef:

  Wij (2 personen) willen 29 en 30 mei via de route du soleil naar onze sta caravan in Die (departement Drome) met een hotel- tussenstop in Neufchateau. Geeft dit problemen. Wij hebben 2 prikken gehad in februar en maart.

 4. decat claus schreef:

  Wij vertrekken overmorgen als het gaat naar ons huis in spanje (oranje zone) regio valencia
  mogen we na de lockdown frankrijk van 28-10-2020 door frankrijk rijden
  moeten we rekening houden met de avondklok?
  dank u bij voorbaat voor de info

 5. Anita schreef:

  Ja dat kan gewoon bij de pomp. Let wel op handschoenen en mondkapjes is een aanrader.

 6. Gertie schreef:

  We gaan (als alles goed is) de 2e week van september op vakantie naar de Correze en ik ben benieuwd of je langs de snelwegen met je pinpas kunt betalen zonder dat je naar binnen hoeft om af te rekenen……………we gaan via Lille, Parijs, Orleans, Vierzon, Limoges……..
  Ik hoor het graag.
  Groeten Gert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *