frankrijk.nl

Coronaregels op de Franse autoroutes

Zijn mondkapjes wel of niet verplicht in de auto? Mag je met meerdere huishoudens reizen? Zijn de wc’s open in de tankstations? 10 vragen & antwoorden over de coronaregels voor autorijden in Frankrijk.

1. Welke controle is er bij de grens?

Sinds 15 juni heeft Frankrijk alle grensrestricties opgeheven voor reizigers uit Schengenlanden, dus er zijn geen controles voor reizigers uit Nederland en België.

2. Is het dragen van mondkapjes verplicht in de auto? Riskeer je anders een boete?

Mondkapjes worden in Frankrijk, enkel aangeraden als je met mensen van buiten je huishouden in één auto zit. Maar ze zijn niet verplicht en er worden geen boetes voor gegeven.

3. Mag je in Frankrijk met meerdere huishoudens in één auto reizen?

Er zijn géén regels over een maximumaantal personen en/of huishoudens per auto in Frankrijk. (Alleen bij carpoolen en autodeeldiensten gelden wel extra regels, zoals stoel naast de chauffeur vrijhouden).

4. Kun je gewoon de wc’s gebruiken in de Franse benzinestations?

Ja, de sanitaire ruimtes in Franse benzinestations en wegrestaurants zijn gewoon open. Wel moeten klanten bij het wachten in de rij voor de wc 1 meter afstand houden. Ook wordt het dragen van een mondkapje binnen in het pompstation aangeraden (maar is meestal niet verplicht: let op de aanwijzingen bij de ingang).

5. Zijn de wegrestaurants en snackbars bij de benzinestations geopend?

De restaurants in en bij benzinestations mogen weer open, maar vanwege de speciale hygiëneregels voor de horeca zijn veel gedeeltes waar je echt aan tafel kunt zitten gesloten. Afhaal is echter geen probleem. Als het restaurant wel open is, weet dan dat je je in de binnenruimtes van Franse horeca alleen mag verplaatsen met een mondkapje op (aan tafel niet nodig).

UPDATE 16/7  President Macron zei het al in zijn toespraak op Quatorze Juillet en de Franse premier Castex bevestigde vandaag: het dragen van mondkapjes wordt vanaf volgende week (20 of 21 juli) verplicht in afgesloten openbare ruimtes. Er wordt a.s. maandag of dinsdag een decreet uitgevaardigd met de details. We houden je hier op de hoogte!

 6. Zijn de stopplaatsen langs de snelweg (aires de repos) open?

Ja, ook die zijn gewoon open, inclusief sanitair. Picknicken mag, maar met maximaal 10 personen.

7. Zijn er speciale regels bij de tolpoortjes op de tolwegen?

Nee, de betaalkassa’s bij de tolpoorten zijn gewoon allemaal open, ook die met service-medewerkers. Maar als je contactloos wilt betalen en meteen wilt doorrijden, dan kun je de aankoop van een tolbadge overwegen (levertijd circa 5-7 dagen).

8. Hoe zit het met de drukte op de wegen, zijn er zwarte zaterdagen dit jaar?

Omdat een deel van de Franse stedelingen al naar het platteland is getrokken tijdens de coronacrisis, worden er deze zomer geen grote verkeerspieken verwacht op de autoroutes. De Franse verkeersdienst heeft de zaterdagen 1 en 8 augustus eind vorig jaar aangemerkt als zwarte zaterdagen in 2020, maar die verwachting wordt zeer waarschijnlijk bijgesteld in de last-minute voorspellingen (15 dagen van te voren bekend op Bison Futé). Het gewoonlijk drukke eerste weekend van de Franse zomervakantie, 4 en 5 juli, is bijvoorbeeld oranje voor vertrek naar het Zuiden. Terwijl het in eerdere jaren eigenlijk altijd een rood weekend was.

9. Welke speciale voorschriften gelden er bij tussenstop-hotels of B&B’s?

Bij de incheck moeten personeel en gasten de afstands- en hygiëneregels respecteren. Voor het restaurant en terras zijn de horecaregels van toepassing. Dat wil zeggen: maximaal 10 mensen uit één gezelschap aan tafel, 1 meter afstand tussen de tafels, in de binnenruimtes verplicht mondkapjes op en ook het bedienend personeel draagt kapjes. Ook kunnen er speciale regels gelden voor het zwembad en andere faciliteiten: informeer ernaar als je reserveert.

10. Is de Franse corona-app bruikbaar voor vakantiegangers?

Wil je tijdens de vakantie weten of je in de buurt bent geweest van mensen die positief getest zijn op Covid-19? Er is een voor de Franse overheid ontwikkelde StopCovid tracing-app beschikbaar die je waarschuwt als dat het geval is geweest. Ook kun je het zelf via die app kenbaar maken als je positief getest bent, dus het is tevens een ‘solidaire’ applicatie. Ook downloadbaar (in het Engels) op een Nederlandse of Belgische smartphone.

Lees ook: Franse coronaregels in winkels, horeca, op het strand en op de camping

Update: 28/8, 17.00 uur, in groen aanpassing

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
Tussenstop-hotels & B&B’s langs de autoroutes
Boetes die je wilt voorkomen op de Franse snelweg
Mooie dorpen en steden langs de autoroute
Milieusticker nodig in Frankrijk of niet?

Bovenstaand artikel over de corona-situatie in Frankrijk maken wij op eigen initiatief en zonder ondersteuning van instanties. Als je onze inzet waardeert en graag wilt dat we zo doorgaan, dan kun je een donatie doen.Voor de prijs van een kop koffie (of twee!) help je ons deze verslaggeving voortzetten! Merci d’avance!

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

reisgids Parijs met kinderen gezinnen ebook

2 reacties op “Coronaregels op de Franse autoroutes”

  1. Anita schreef:

    Ja dat kan gewoon bij de pomp. Let wel op handschoenen en mondkapjes is een aanrader.

  2. Gertie schreef:

    We gaan (als alles goed is) de 2e week van september op vakantie naar de Correze en ik ben benieuwd of je langs de snelwegen met je pinpas kunt betalen zonder dat je naar binnen hoeft om af te rekenen……………we gaan via Lille, Parijs, Orleans, Vierzon, Limoges……..
    Ik hoor het graag.
    Groeten Gert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *