frankrijk.nl

Citron givré: Franse citroenijsjes

Met deze plotse hitte verlangt kookboekenschrijfster Karin Luiten extra naar gevulde citroen uit de vriezer. Ze proefde ze voor het eerst op een camping in Zuid-Frankrijk.

Recept voor Citron givré (bevroren citroen)

Bereiden: 20 minuten | wachten: 3 + 4 uur | voor 4 personen

Deze gevulde citroenen ken ik vooral van mijn zomerbaantje op de Franse kasteelcamping waarvan de oer-Franse eigenaar sprekend leek op Basil Fawlty, uit Fawlty Towers. Een hele zomer lang leefde ik op die citroenijsjes, en toch was ik ze intussen helemaal vergeten. Tot ik laatst ineens een foto tegenkwam en toen moest en zou ik ze meteen zelf maken. Maar dan zonder ijsmachine, want die heeft natuurlijk niet iedereen. Munt mocht er van mij ook in, die maakt het extra vakantieachtig.

Ingrediënten

4 grote (biologische citroenen)
75 g suiker
50 ml water
1 eiwit
2 takjes verse munt

recept franse keuken citroenijs

Bereiding

– Doe suiker en water in een steelpan, verwarm tot de suiker is opgelost en laat dan helemaal afkoelen.

– Snij het kapje van de citroenen. Snij een piepklein stukje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan, maar doorboor ze niet.

– Peuter met behulp van een scherp mesje en/of lepeltje (tip: zo’n gekarteld grapefruitlepeltje) al het vruchtvlees eruit en deponeer dat in een stevige (punt)zeef boven een kom. Duw zo veel mogelijk sap eruit, je moet ongeveer 150 ml hebben.

– Hak de muntblaadjes heel fijn. Meng munt en citroensap door het suikerstroopje, doe dit in een liefst metalen of glazen bak en zet 3 uur in de vriezer. Haal elk uur eruit en klop met een vork door elkaar tot het niet meer vloeibaar is.

– Klop het eiwit stijl, spatel voorzichtig door het ijs.

– Spoel de lege citroenen af met koud water voor straks een mooi ijzig effect. Vul ze met ijs, plaats de kapjes erop en zet ze rechtop naast elkaar in een diepvriesbakje. Plaats minstens 4 uur in de vriezer om op te stijven. IJs over? Doe dat in een apart bakje in de vriezer en lepel dat na het opstijven alsnog op de citroenen, zodat ze mooi hoog gevuld zijn.

Dit recept is afkomstig uit de De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten, bekend van Koken met Karin, In dit mooi kookboek bundelde ze recepten die ze nog niet eerder publiceerde. Mooi dik boek en de stijl is erg leuk: laagdrempelig, informeel en succes verzekerd want haar recepten lukken eigenlijk altijd, ook als je een minder ervaren thuiskok bent. Aanrader!

de-makkelijke-franse-keuken-koken-met-karin

LEES OOK:
Citronade maken: Franse limonade
Frosé: recept voor een ijskoude wijncocktail
Nieuwe Franse kookboeken

Tekst en beeld: Karin Luiten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *