frankrijk.nl

De 10 zonnigste departementen van Frankrijk

Météo France voorspelt een extra warme zomer in Frankrijk voor 2020. Dit voorjaar steeg het kwik al boven de 30 graden in Montpellier en Béziers. Benieuwd welke Franse departementen in gemiddelde jaren de meeste zonuren tellen?

1. Bouches-du-Rhône – 2.730 zonuren

Marseille en Aix-en-Provence scoren elk jaar hoog in het klassement van de zonnigste steden van Frankrijk, onder andere dankzij de mistral die veel bewolking verjaagt. Liefhebbers weten dat de zon ’s zomers ook goed te voelen is langs de kust van de Bouches du Rhône – in de mooie calanques bijvoorbeeld.

Calanques en vau

2. Gard – 2.570 zonuren

Dit departement in het vroegere Languedoc-Roussillon (nu: Occitanië) is bekend door plaatsen als Nîmes, Uzès en de Pont du Gard. Het departement pakt in de lente vaak al een voorsprong op een groot deel van Frankrijk met zo’n 150 zonuren meer dan het landelijke gemiddelde voor dat seizoen.

Pont du Gard Unesco

Lees ook: Top 10 zonnigste steden van Frankrijk

3. Alpes-Maritimes – 2.540 zonuren

Het oostelijkste deel van de Provence ontbreekt niet in de top 3. Vooral de vele zonnige dagen aan de Riviera – in badplaatsen als Cannes en Nice – helpt de gemiddelde zonuren flink omhoog. Maar ook het Parc National du Mercantour, in het noorden van het departement, geniet elk jaar van meer dan 2.400 uur zon.

Strand van Nice

4. Hérault – 2.500 zonuren

De mooie stranden van Montpellier tot Béziers profiteren elk jaar van een flinke dosis zon. In juli is de gemiddelde temperatuur in de Hérault maar liefst 29,6 graden.

leukste strandtenten in de Languedoc-Roussillon

5. Vaucluse – 2.460 zonuren

Op vakantie in de Luberon, bij de Dentelles de Montmirail of in de mooie dorpen van de Vaucluse, moet het heel raar lopen wil je niet van de zon kunnen genieten! Wel 2.460 zonuren in de Vaucluse vergeleken met een landelijk gemiddelde van 2.030. Vandaar het mooie gouden licht dat al vele kunstenaars inspireerde in Zuid-Frankrijk!

Luberon

Lees ook: 8 plekken in de Provence die je ooit gezien wilt hebben

6. Alpes-de-Haute-Provence: 2.450 zonuren

In de Alpes-de-Haute-Provence, het hoge achterland van de Provence, liggen onder meer Manosque en de Gorges du Verdon. Veel vakantiegangers weten uit ervaring dat je ook daar niet vaak verlegen zit om zon! Dat komt natuurlijk door het mediterrane klimaat, waar ook alle andere departementen uit dit lijstje van profiteren.

7. Hautes-Alpes – 2.390 zonuren

Hautes-Alpes is een van dunbevolktste departementen van Frankrijk (25 inw./km2) en ook een van de 10 zonnigste. Door de grote hoogte is de gemiddelde temperatuur hier wel een stuk lager dan in de rest van de Provence.

Queyras, onbekende vakantiestreek in Frankrijk

8. Corse-du-Sud – 2.380 zonuren

Ook het zuiden van Corsica pakt heerlijk veel zon elk jaar. Dat is te merken op de mooie stranden rond Porto-Vecchio en Bonifacio (zoals Plage du Petit Spérone, hier op foto).

7 - Mooiste-Franse-stranden-Petit-Sperone-Corsica

9. Drôme – 2.370 zonuren

Grignan, Nyons, Mirmande en de andere fotogenieke dorpen van de Drôme zijn het grootste deel van het jaar zonovergoten! Ook in dit departement verjaagt de mistral vaak de wolken, vooral op en rond de vlakte van Valence.

Grignan Drome lavendel

10. Pyrénées-Orientales – 2.290 zonuren

Het departement Pyrenées-Orientales, met geliefde badplaatsen als Collioure, Banyuls en Argelès-sur-Mer, is ook een zon-zekere bestemming. Parasol meenemen dus, als je een dagje in de mooie kreken van de Côte Vermeille doorbrengt!

Collioure mooi dorp aan zee

LEES OOK:
10 mooie bezienswaardigheden in de Drôme
De mooiste plekken in Occitanië

Bron: Méteo France/linternaute.com  Beeld: CC/Akunamatata (calanque), CC/Hotel Piattatella/Corsica, CC/Josee Schouten/Nice, CC/JF Bonachera (Sperone), Riccardo Frantz-UNPL (Vaucluse), CC-BY Rogerio-Camboim-S-Ameida (Pont du Gard), CC-BY Raphale Vandon (Queyras/Hautes-Alpes). CDT Drôme/Lionel Pascale (Grignan), CC-BY Jorge-Franganillo (Collioure). Openingsfoto: Bruni van der Kraan (Unsplash)

2 reacties op “De 10 zonnigste departementen van Frankrijk”

  1. Nelly van Ledden Hulsebosch schreef:

    Eus, Pyrenëeen Oriental, het dorpje in Frankrijk met de meeste zonne-uren (66500)

    • Nicky schreef:

      even snel opgezocht Nelly, volgens Méteo France heeft Eus in 2015 2.588 zonuren geteld. Dat is inderdaad een hele hoge score, maar ‘het zonnigste dorpje van Frankrijk’? Kan haast niet anders dat er in het departement Bouches-du-Rhône (gemiddeld meer dan 3.000 zonuren) dorpjes zijn die dat record verslaan vrezen wij..