frankrijk.nl

Nieuw Frans kookboek: Joie de Vivre

Leuke cadeautip voor moeders. En voor vaders trouwens ook. Voormalig NOS-nieuwslezeres Sacha Boer maakte samen met twee collega’s een prachtig kookboek met verrassende Franse recepten.

Deze week verscheen: Joie de Vivre, ode aan de Franse keuken. We verwachtten een vrij standaard werk met overbekende Franse gerechten, maar dit nieuwe kookboek bevat een paar prettige verrassingen. Ten eerste de vorm. Niks aan af te dingen: Joie de Vivre ziet er prachtig uit. Een dik boek met sprankelende foto’s en niet alleen van eten. In tientallen sfeerfoto’s reis je af naar Frankrijk, naar het groene platteland van de Bourgogne. Dromerige weilanden, landweggetjes en een romantisch oud vakantiehuis waar je direct zelf een maandje zou willen zitten (nu, nu!).

kookboek Franse recepten Joie de Vivre

Vakantiehuis in de Bourgogne

En daar is meteen ook de tweede verrassing. In en om dat jaloersmakende huis zie je Sascha de Boer rondlopen, die leuke vroegere presentatrice van het Achtuurjournaal. Ze blijkt daar vaak op vakantie te gaan met oud-collega’s en vriendinnen Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist). Op de zolder van het Bourgondische huis (van Janine) lag een oud vergeeld kookboek: La Cuisinière de la campagne et de la ville’ (1873). Deze vondst was de aanleiding voor het nieuwe kookboek.

kookboek Franse recepten Joie de Vivre

60 recepten, 10 bekende chefs

De vriendinnen vroegen bekende Nederlandse en Vlaamse chefs recepten uit het oude boek een eigentijdse draai te geven. Onder meer Jonnie Boer, Jean Beddington, Ron Blaauw en Wout Bru werkten daaraan mee. En dat verklaart verrassing nummer drie. De gerechten zijn dus absoluut niet overbekend en ook niet basic. Sommige zien er zelfs behoorlijk ingewikkeld uit. Maar het voorwoord van Joie de Vivre stelt gerust: “Dit zijn recepten van topchefs, dus het kan soms moeilijk lijken, maar als je de beschrijving goed volgt, is het met een beetje aandacht prima te doen.” Met al deze quarantainetijd om handen willen we ons daar best aan wagen…

kookboek Franse recepten Joie de Vivre

Interviews

Sowieso zijn er ook recepten van een wat lagere instap, die dichter bij het oude kookboek bleven. Zoals uiensoep en crôute (met bladerdeeg erover, ja natuurlijk, waarom hebben we daar nooit aan gedacht?), gelakte aubergine gevuld met paddenstoelen, kip à la Marengo of tulbandcake met Grand Marnier. De sfeervolle foto’s zijn allemaal gemaakt door Sacha de Boer zelf. En ook leuk: de chef-koks vertellen over hun persoonlijke relatie met Frankrijk en de Franse keuken, wat van dit kookboek ook nog een prettig bladerboek maakt. Aanrader dus, als perfect moederdagcadeautje in quarantainetijden! ; -)

Joie de Vivre, ode aan de Franse keuken, Sacha de Boer, Babs Assink, Janine Smits, Terra, €29,99, bestellen bij Bol.com

kookboek Franse recepten Joie de Vivre

LEES OOK:
Nieuw reisboek: New Frankrijk Map
Recept voor tulbandcake met Grand Marnier, uit Joie de Vivre

Beeld: copyright Sacha de Boer/Joie de Vivre 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *