frankrijk.nl

De 10 mooiste dorpen en stadjes van Occitanië

Occitanië beslaat de vroegere regio’s Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon. Dit grote gebied in Zuidwest-Frankrijk heeft heel weinig last gehad van de corona-epidemie. Reden om stilletjes te hopen dat we deze zomer weer kunnen rondlopen in deze mooie plaatsjes.

Uzès (departement Gard)

Een onbetwist pareltje in de Gard: Uzès. Dit provinciestadje heeft een uitgesproken Franse charme met zijn smalle straatjes, prachtige monumentale gebouwen, pleinen met platanen en fonteinen. Bijzonder is de Tour Fenestrelle, overblijfsel van de oude kathedraal en de enige ronde klokkentoren van Frankrijk. En mis niet het fotogenieke Place aux Herbes, vol met terrasjes en elke zaterdag de legendarische Provençaalse markt.
Uzes mooi stadje in de Gard

www.pays-uzes-tourisme.com

Saint-Guilhem-le-Désert (departement Hérault)

In het hart van de Gorges de l’Hérault ligt een van de allermooiste dorpen van Frankrijk en dat heeft Unesco bevestigd. Al sinds de 9e eeuw doen Compostella-gangers de oude abdij(kerk) van Saint-Guilhelm-le-Désert aan. Ook heeft dit dorp prachtige stegen en leuke straatjes vol winkels met mooie oude uithangborden. Het uitzicht op de rivierkloof van de Verdus is bovendien indrukwekkend.

Saint-Guilhem dorpje

www.saintguilhem-valleeherault.fr

Collioure (departement Pyrenées-Orientales)

Vissersplaats Collioure heeft een warme mediterrane sfeer, die een beetje Grieks, Italiaans en Catalaans aandoet. Aan landzijde zijn er gezellige terrassen en huizen met pastelkleurige façades. Aan de waterkant vind je mooie kreken, gekleurde vissersbootjes en de bekende kerktoren in de haven, die dubbelde als vuurtoren.

Collioure mooi dorp aan zee

www.collioure.com

Cordes-sur-Ciel (departement Tarn)

Cordes is een betoverend kunstenaarsdorp, dat als een spiraal op de top van een heuvel ligt. Je bent hier in de Tarn, niet ver van de mooie stad Albi en op 25 km van ons andere lievelingsdorp Saint-Antonin-Noble-Val. Mooi: de vele gotische herenhuizen en monumenten gebouwd voor rijke kooplieden, zoals Maison du Grand Veneur. De middeleeuwse feesten op 14 en 15 juli zijn een reis terug in de tijd, met tal van straatactiviteiten en optredens, concerten, vuurwerk en natuurlijk een groot bal.

Cordes-sur-Ciel (departement Tarn)

www.cordessurciel.fr

Conques (departement Aveyron)

De ligging van dit dorp is ronduit spectaculair: ingebed op een steile helling in de groene vallei van de l’Ouche, een zijrivier van de Lot. Het authentieke karakter van dit eeuwenoude bedevaartsoord is wonderwel overeind gebleven en je waant je hier echt in de middeleeuwen! Must-see is de indrukwekkende abdij van Sainte-Foy. Let vooral even goed op voordat je binnenstapt want boven de hoofdingang zie je het andere pronkstuk van het dorp: een timpaan met puntgaaf beeldhouwwerk dat het Laatste Oordeel voorstelt.

Conques (departement Aveyron)

www.tourisme-conques.fr

Saint-Cirq-Lapopie (departement de Lot)

Saint-Cirq-Lapopie ligt op een rotswand hoog boven de rivier de Lot. Terecht behoort dit prachtig gerestaureerde dorpje tot Les Plus Beaux Villages de France. Met zijn middeleeuwse straatjes, huizen met leien daken en tal van monumenten, zoals de resten van een groot kasteel. Bezoek vooral ook de diverse kunstgaleries en boetiekjes, te herkennen aan de rode vlag.

Saint-Cirq-Lapopie (departement de Lot)

www.saint-cirqlapopie.com

Aigues-Mortes (departement de Gard)

Vestingstadje in de Camargue, op 35 kilometer van Montpellier. De beste indruk krijg je door over de middeleeuwse stadsmuren te wandelen, die als een vijfhoek, met 10 toegangspoorten de stad omwallen. Doe dan een terrasje op het gezellige Place Saint Louis, het centrale plein waar de (toeristen) straatjes met winkels en kunstgalerijen op uitkomen. Aigues-Mortes is ook een belangrijke leverancier van echte fleur de sel (je kunt het roze zoutmeer zien liggen vanaf de stadsmuur), dus dat is alvast een leuke tip voor een culinair souvenir. Hier is ook een mooi logeeradres binnen de stadsmuren: Hôtel des Remparts

Aigues Mortes dorpje Zuid-Frankrijk

www.ot-aiguesmortes.fr

Minerve (departement Hérault)

Middeleeuws dorpje in de buurt van Narbonne, op de plek waar 2 rivieren bijeen komen. Met zijn 13e-eeuwse katharenkasteel en een mooi romaans kerkje is dit een van de trekpleisters in de omgeving van Narbonne. Ook omdat je vanuit het dorp prachtige wandelingen kunt maken.

Minerve mooi dorp Hérault

www.minervois-tourisme.fr

Moissac (departement Tarn-et-Garonne)

Gezellig stadje in deze bij Nederlanders populaire streek, waar de grootste attractie de 900 jaar oude Abdij Saint-Pierre is. Je kunt haar gewoon niet missen, de abdij ligt in het hart van de stad! Dus eerst kijken en dan weer verder, zoals alle pelgrims die je hier in groten getale ziet rondlopen. Niet verwonderlijk, want deze stad is een bekende etappeplaats op de route naar Santiago de Compostela. Moissac is ook een halteplaats voor fietsers die de fietsroute Canal des Deux Mers rijden, langs het Canal du Garonne en het Canal du Midi.

Moissac Tarn et Garonne

tourisme.moissac.fr

Rocamadour (departement de Lot)

Dit ruim 900 jaar oude dorpje domineert de kloof van Alzou en lijkt zich te hebben vastgeklampt aan de kliffen van de Causses du Quercy, een uitgestrekt kalksteenplateau. Na Lourdes is Rocamadour de drukst bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk! Het lage dorpscentrum is behoorlijk toeristisch maar nog steeds leuk om doorheen te lopen. De echte doorzetters pakken de 216 traptreden naar boven om bij het heiligdom van Rocamadour te komen, maar er zijn ook liften. Boven vind je maar liefst 7 kapellen en een basiliek!

Ruim 900 jaar oude dorpje Rocamadour

www.vallee-dordogne.com

Wil je meer van Occitanië ontdekken kijk dan op tourisme-occitanie.nl

LEES OOK:
De mooiste stranden van Occitanië
De bezienswaardigheden die je niet mag missen in Occitanië
Alle namen van de nieuwe Franse regio’s
De mooiste dorpjes in de voormalige Languedoc 
Saint-Guilhelm, droomdorpje in de Hérault

Tekst: Josee Schouten Beeld: Aigues-Mortes (CC/Jose Manuel Mota), Collioure (CC/Jorge Franganillo), Cordes-sur-Ciel (CC/D.Viet-CRT Occitanie), Saint-Cirq-Lapopie (CC/D.Viet-CRT Occitanie), Uzès (CC-Pexels-Ennelise), Minerve (CC/Robert Photography), Rocamadour (CC/Dominique Viet-CRT Occitanie, CC/Patrice Thebault), Moissac (CC/Josee Schouten+ CRT Occitanie (abdij), Conques CC/D.Viet-CRT Occitanie, CC-F/Patrice Thebault (abdij binnen), CC-F/Philip Capper (bloemen), Saint-Guilhem (CC-BY Michel Dassy). Openingsbeeld: CC/OT Saint Guilhem-Vallée Hérault

Eén reactie op “De 10 mooiste dorpen en stadjes van Occitanië”

 1. Christian Zeelen schreef:

  Leuk ons prachtige dorp Cordes-sur-Ciel op jullie site te zien.
  Misschien leuk te weten dat met mist, de top van Cordes-sur-Ciel boven de mist, wolken, ín het zonnetje, te zien is vanuit een uitkijkpunt.
  Per toeval, op onze zoektocht naar een “chambres d’hôtes à vendre”, vonden wij dit zeer gevarieerde gebied, én ons gastenhuis La Maison au Puits.
  Het hele gebied was ons niet bekend, maar wij voelen ons gezegend hier te mogen leven, wonen, werken.
  “Le Triangle d’Ôr” genoemd Gaillac, Albi, Cordes-sur-Ciel.
  De super wijn/bastides-route, met de mooiste dorpjes en uitzichten.
  En zoals U al vermeldde, St. Antonin Noble Val waar wij onze gasten op zondag steevast de regionale markt aanraden. Dit 25 km van Cordes, i.p.v. 5 km zoals hierboven beschreven.
  Mijn complimenten voor alle info over dit prachtige, veelzijdige land. Ik bezoek Uw site regelmatig voor tips.
  Christianne Zeelen
  http://www.lamaisonaupuits.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *