frankrijk.nl

Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE

De corona-epidemie houdt ook Frankrijk in haar greep. Op welke manieren zijn de Franse maatregelen versoepeld sinds 11 mei? En wat is er nou écht bekend over de zomermaanden?

Laatste update van dit artikel: 20 mei

Kunnen Nederlanders en Belgen op vakantie in Frankrijk komende zomer?

Op vrijdag 15 mei berichtten diverse Nederlandse media (o.a. de NOS) dat buitenlandse toeristen komende zomer niet welkom zijn in Frankrijk. Maar dit heeft de Franse regering NIET aangekondigd.  Jean-Baptiste Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, zou dit hebben laten “doorschemeren” in een televisie-interview vanochtend. Maar hij heeft in dat gesprek alleen gezegd dat de Franse toeristische sector deze zomer mogelijk moet zien te overleven zonder buitenlandse toeristen. Hij liet daarbij volkomen in het midden of dat het gevolg zou zijn van een vrijwillige keuze van vakantiegangers of van Franse maatregelen. In Europese context wordt juist gesproken over de mogelijkheid om reizen tussen bepaalde Schengenlanden weer vrij te maken vanaf 15 juni. Het officiële standpunt van de Franse overheid is nog steeds dat er pas eind mei (25/5) meer bekend wordt over de zomer. 

Jammer dat veel media een ongenuanceerd ANP-bericht klakkeloos overnamen. Josée is hier vandaag namens frankrijk.nl over geïnterviewd op AD TV, kijk hier naar het filmpje

Op woensdag 20 mei brachten diverse media juist weer positief nieuws: Frankrijk zou de grenzen komende zomer weer gaan openen voor toeristen deze zomer, wederom aan de hand van uitspraken van staatssecretaris Lemoyne. Maar nog altijd geldt: een definitief besluit daarover valt op zijn vroegst volgende week.  

Het exitplan van de Franse overheid

Premier Edouard Philippe en diverse andere Franse ministers presenteerden deze week de belangrijkste elementen van de versoepelde coronamaatregelen vanaf 11 mei.

Het Franse ‘plan de déconfinement’ berust op drie uitgangspunten.

1. Beschermen

Er zijn in Frankrijk op grote schaal mondkapjes beschikbaar, zowel bij de apotheek als in de supermarkten. De Fransen wordt aangeraden die te dragen op alle plekken waar de 1 meter afstand-regel niet goed toe te passen is. Zoals in het openbaar vervoer, waar mondbescherming verplicht wordt (€135 boete).

2. Testen

Frankrijk is klaar voor massaal testen: sinds 11 mei zijn er in alle Franse departementen ‘genoeg’ testen beschikbaar. Bij elke ontdekking van een nieuwe corona-patiënt worden ook mensen in zijn of haar entourage getest op het virus.

3. Isoleren

Bij een positieve coronatest moeten patiënten zichzelf ‘vrijwillig’ isoleren. Ofwel thuis, samen met alle huisgenoten. Ofwel alleen, in door de overheid beschikbaar gestelde hotelkamers.

exit plannen in Frankrijk

Verdeling in groene en rode departementen

Frankrijk maakt sinds 11 mei regionaal onderscheid in de verplichte maatregelen tegen het virus. Op basis van diverse criteria (nieuwe gevallen, beschikbare testen en ziekenhuiscapaciteit) is een landkaart opgesteld met gekleurde departementen. ROOD voor departementen met strengere regels. GROEN voor minder strenge maatregelen. Deze kaart wordt elke twee weken aangepast volgens de laatste gegevens.

Op de actuele kaart staan 4 rode regio’s: Ile-de-France (Parijs), Hauts-de-France(Noord-Frankrijk), Grand-Est (Elzas, Lorraine, Champagne, Ardennen) en Bourgogne-Franche-Comté.

Wat betekent dat regionale onderscheid?

Op het moment zijn de verschillen nog niet erg groot: in de rode gebieden gaan sommige scholen pas later open, blijven de parken dicht en gelden er strengere regels voor het openbaar vervoer. Zo mogen de Parijzenaren tijdens het spitsuur alleen met het OV reizen om naar hun werk te gaan (werkgeversverklaring verplicht). In de groene gebieden mogen de stranden eerder open als de prefectuur daar speciale toestemming voor geeft.

kaart Frankrijk departementen COVID-19 corona Bron: Franse ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Deze kaart wordt op 2 juni bijgewerkt.

Belangrijkste regels in Frankrijk sinds 11 mei

De Fransen mogen weer zonder formulier naar buiten voor boodschappen, afspraken of individuele sportactiviteiten.

Bedrijven mogen weer open als ze voldoen aan de gezondheidsvoorschriften (o.a. minstens 4m2 per werknemer). Maar de de Fransen is aangeraden nog zo veel mogelijk thuis te werken, vooral in de rode departementen.

Voor bijeenkomsten buiten de privé-kring geldt voorlopig een toegestaan maximum van 10 personen.

Tot zeker 2 juni mogen Fransen zich tot maximaal 100 km van hun woonplaats verplaatsen. Buiten die radius hebben zij nog steeds een déclaration de déplacement (formulier) nodig. Alleen professionele redenen of een ‘motif familial impérieux (dwingende familiereden, zoals rouw of hulp aan zieken) zijn geaccepteerde motieven voor zo’n verplaatsing.

De kleuterscholen en lagere scholen gaan weer geleidelijk open. Met maximaal 15 leerlingen per klaslokaal. Dit is op vrijwillige basis: ouders mogen hun kinderen ook thuis les blijven geven. Over de middelbare scholen komt pas eind mei een beslissing. Het hogere onderwijs en universiteiten blijven dicht tot na de zomer.

Alle winkels en markten zijn weer open sinds 11 mei, maar grote winkelcentra en warenhuizen blijven nog gesloten.

‘Kwetsbaren’ (ouderen en zieken) wordt geadviseerd komende maanden nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Kleine musea en bibliotheken mogen weer open vanaf 11 mei, maar de grote musea blijven gesloten tot minstens 2 juni.

De Franse horeca mag vanaf 2 juni weer open in de groene departementen. Over bioscopen en  andere uitgaansgelegenheden doet de Franse overheid pas later een uitspraak.

Alle evenementen met meer dan 5.000 personen zijn verboden tot september. Het is nog niet duidelijk wat dat betekent voor de Tour de France, die 29 augustus zou beginnen.

Parken mogen alleen open in de groene departementen. De stranden blijven in principe gesloten tot 2 juni, maar in de groene departementen mag de prefectuur dit verbod vervroegd opheffen. In diverse badplaatsen is dit al gebeurd: zoals in La Baule, Les Sables-d’Olonne, diverse stranden in Bretagne en in de Var (Provence). De stranden zijn daar nu alleen toegestaan voor joggers, wandelaars en watersporters; zonnebaden mag nog niet.

Teamsporten en alle binnensporten blijven verboden, dat geldt zowel voor amateurclubs als voor profsport. Alleen individuele buitensporten zijn toegestaan.

Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en winkeliers mogen dat ook eisen van hun klanten. Op school zijn mondkapjes alleen verplicht voor scholieren vanaf 11 jaar (collège, lycée) en onderwijzend personeel. In sommige steden worden mondkapjes ook verplicht op straat: de burgemeester van Lyon heeft al aangekondigd dat dit in die stad van toepassing zal zijn.

Diverse bekende bezienswaardigheden in Frankrijk die gesloten waren tijdens de lockdown zijn inmiddels weer heropend. Dat geldt onder meer voor de Mont Saint-Michel, Lourdes, de Aiguille du Midi in de Franse Alpen en diverse kathedralen en kastelen (o.a. Chantilly, Fontainebleau, Vaux-le-Vicomte). Themapark Puy du Fou in de Vendée (meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar) heropent vanaf 11 juni.

voorpaginas-corona-frankrijk

Nieuw fase vanaf 2 juni

Deze nieuwe maatregelen zijn van toepassing op fase 1 van de Franse déconfinement, die duurt van 11 mei tot 2 juni. De komende maand kijkt de Franse overheid welke verdere versoepeling er mogelijk is na 2 juni en in de zomer.

Wat betekent het dat de ‘sanitaire noodtoestand’ in Frankrijk nog tot 24 juli duurt?

De Franse gezondheidsnoodtoestand is onlangs verlengd tot 24 juli en diverse Nederlandse media schreven dat vakantiegangers dus tot die datum geweerd zouden worden. Deze ‘état d’urgence sanitaire’ zegt echter niets over de vraag vanaf wanneer buitenlanders weer door Frankrijk mogen reizen. De noodtoestand verlengen is een politieke en administratieve maatregel die ervoor zorgt dat de Franse overheid veiligheidswetten versneld mag invoeren om het virus te bestrijden.

Op 14 mei kondigde de Franse regering aan dat de Fransen in juli en augustus gewoon op vakantie mogen: de 100 km-regel vervalt in de zomer. Over buitenlandse reizigers doet de Franse overheid pas eind mei een concrete uitspraak. De EU drong deze week aan op vrij reizen tussen (clusters van) Schengenlanden in de zomermaanden, mits de situatie dat toelaat. Daarover gaan de Schengenlanden onderling in overleg.

Zijn campings, hotels en B&B’s in Frankrijk open deze zomer?

Chambres d’hôtes en hotels mochten en mogen in principe openblijven tijdens de Franse lockdown, als gasten het ontbijt op hun kamer eten en ze niet in contact komen met andere gasten.

Steeds meer B&B’s en hotels openen sinds 12 mei voorzichtig hun deuren, de prefectuur bepaalt lokale regels.

De heropening van campings in Frankrijk is op zijn vroegst in juni.

Zijn de Franse grenzen gesloten?

De grenzen van Frankrijk zijn alleen gesloten voor niet-Schengenlanden en blijven dat tot minstens 15 juni. De grenzen met andere Europese landen zijn nooit officieel dichtgegaan, maar er gelden wel strenge restricties. Buitenlanders mogen alleen door Frankrijk reizen om een paar specifieke redenen (zie onder). De Europese Unie vroeg op 13 mei aan de Schengenlanden om te streven naar een sterke versoepeling van deze grensrestricties vanaf 15 juni.

Op 15 mei, berichtten diverse Nederlandse media dat buitenlandse toeristen niet welkom zijn in Frankrijk komende zomer. Dat zou Lemoyne, de Franse staatssecretaris voor Toerisme, hebben laten “doorschemeren” in een televisie-interview. Deze informatie is zeer suggestief, zie helemaal boven. Het officiële bericht van de Franse overheid is nog steeds dat er pas eind mei meer bekend wordt over de zomer. Op 25 mei is er een kabinetsoverleg.

Mag je als buitenlander door Frankrijk reizen?

Nederlanders en Belgen die nog in Frankrijk zijn, omdat ze er een tweede huis hebben bijvoorbeeld, mogen het land verlaten. Ze moeten daarvoor een formulier invullen: de ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire (ook in het Engels: ‘International Travel tot metroplitan France).  Zie voor meer informatie ook deze pagina van de Franse ambassade in Nederland. Hetzelfde geldt voor reizigers die vanuit Portugal of Spanje terug naar huis willen rijden door Frankrijk. Hier een doorreisverklaring (van BuiZa) die kan helpen bij de Belgische grens.

Nederlanders en Belgen die naar Frankrijk toe willen voor vakantie of om hun vakantiehuis te bezoeken moeten nog even wachten. Volgens het hierboven genoemde formulier mogen buitenlanders alleen over Frans grondgebied reizen om een primaire woning te bereiken of voor het uitoefenen van een internationaal beroep.

Voor specifieke vragen over de coronamaatrdegelen en reizen in/naar Frankrijk zijn de ambassades tijdens werkdagen bereikbaar op onderstaande nummers:

– Ministerie van Buitenlandse Zaken : +31 (0)247 247 247
– Franse Ambassade in Nederland: 070- 312 58 00
– Nederlandse Ambassade in Frankrijk: +33 (1) 40 62 33 00

Kun je treintickets en vliegtickets naar Frankrijk annuleren vanwege de coronacrisis?

Thalys-tickets voor reizen tot en met 15 mei kunnen 1 jaar lang kosteloos gewijzigd of geannuleerd worden. Thalys houdt een minimale dienstregeling in stand tussen Parijs en Amsterdam of Brussel: op het moment rijdt er slecht één trein per dag. Vanaf 9 juni worden dat twee treinen per dag. In de Thalys zijn mondkapjes verplicht.

KLM en Air France hanteren ook flexibele regels voor reizen t/m begin juli die nog voor de pandemie geboekt zijn. Voor vluchten naar Frankrijk die je nu boekt, gelden flexibele annuleringsvoorwaarden.

Waar vind je meer actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de nieuwste maatregelen uitgelegd (in het Frans). Een andere goede nieuwssite is France 24.

The Local, een Engelstalige krant over het leven in Frankrijk, heeft ook veel actuele artikelen over de situatie.

Het Franse consulaat in Londen heeft ook heldere (Engelstalige) informatie. Voor officieel reisadvies kun je ook kijken op deze pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Automatisch op de hoogte blijven van al onze artikelen over Frankrijk? Volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
Corona-vocabulaire: de woorden die je nu hoort in het Franse nieuws
Coronavirus: 10 mooie solidaire acties in Frankrijk
15 Franse uitdrukkingen bij corona-stress

87 reacties op “Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE”

  • Josee schreef:

   Beste Mario, ook dit is aan de hand van een uitspraak gedaan door Staatsecretaris Lemoyne en ook hiervoor geldt: wij wachten nog op een officiële bevestiging hiervan door de regering.

 1. Marja Harms schreef:

  Marja Harms heeft een petitie op fb gezet “Grenzen in Europa open voor 2e huizenbezitters om hun bezit te kunnen onderhouden”
  Graag tekenen en delen als je het hier mee eens bent.

 2. Jan Jouko Mulder schreef:

  Dag, ik heb een huis in Normandië én zit voor een klein deel in een BV van mijn in Fr. woonachtige broer. Ik wil naar mijn huis en wil zakelijk overleg met mijn broer.
  Ik denk dat ik aan een dag of 10 genoeg heb. Weet iemand of dat kan, maar vooral hoe dat te regelen valt.

 3. Ingrid tromp schreef:

  Goedemorgen

  Ik heb kleding laten maken voor mijn bedrijf zou dit 17 maart ophalen maar ivm corona is dit uitgesteld
  Mag ik inmiddels voor zaken/ handel naar parijs en welke papier3n heb ik nodig

 4. Reeuwert Tromp schreef:

  Vandaag hoorde ik op het NOS-nieuws, dat de Franse regering zinspeelt met de gedachte om buitenlandse toeristen in de zomer niet toe te laten. Als tweede huis-bezitter vind ik dat niet zo’n leuk bericht. Bovendien zie ik mezelf niet als een toerist, maar ik woon gewoon 2 maanden in Frankrijk in mijn eigen huis.
  Is er iemand, die er meer van weet? Heb nu wel de neiging, als de plannen door gaan, om inderdaad de Franse belastingdienst een verzoek te doen toekomen om een deel van de onroerend goed belasting terug te storten, cq te verrekenen. Ook geprobeerd om de Nederlandse ambassade in Parijs te bellen, maar die nemen niet op.

 5. JHE Stoffels schreef:

  Mijn broer woont permanent in Frankrijk en is zeer ernstig ziek. Mag ik voor enkele weken naar Frankrijk om hem bij te staan en te helpen? En zo ja, welk formulier heb ik dan nodig?

  • Josee schreef:

   Het zou moeten vallen onder de uitzonderingsvoorwaarden om naar Frankrijk te reizen en daar dient u het ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘ voor in te vullen. Wij raden u echter aan ook te verifiëren bij de Ambassade voor evt aanvullende bewijsdocumenten (Zie telefoonnummer in het artikel)

 6. Van hamme jeanine schreef:

  Ik heb een vriendin die vastzit aan de cote yvoir nml Abidjan maar woonachtig is in Frankrijk,wat kan zij doen om terug naar haar land te gaan….

 7. Agaath schreef:

  Hallo
  Wij wonen permanent in Frankrijk.
  Onze dochter trouwt op 6 juni.
  Ik neem aan dat dit geen urgente reden is om te mogen reizen?

  • Nicky schreef:

   In Frankrijk moeten bruiloften voorlopig nog uitgesteld worden, maar wij durven niet te zeggen, of je om die reden Frankrijk mag verlaten om naar NL te gaan.

 8. Reeuwert schreef:

  Ja, wij hebben ook een huis in Frankrijk en balen er van dat we er nu niet heen kunnen. Hoewel goede hoop hebben we dat de situatie zal veranderen, afgaande op de discussies over “open grenzen”, zowel in Frankrijk en Duitsland.
  Wat betreft de taxe d’habitation” zou je kunnen proberen om contact met de belastingdienst op te nemen . Wij hebben daar al eens succes mee gehad in een ander verband, maar wellicht doen we het ook nu weer.
  Overigens dit zal nu ook gelden voor de Fransen zelf met een tweede huis. Voor het eerste huis wordt de taxe d’habitation afgebouwd, maar dit geldt niet voor een tweede huis.

 9. Ton schreef:

  kan ik ergens een lijst vinden van hotels die open zijn langs de snel weg richting nederland van uit spanje

 10. Nicolas schreef:

  Wij wonen permanent in Frankrijk en hebben vorig jaar een “voorlopige koopakte”getekend voor een woning in Nederland voor. permanente bewoning. Het transport moest op 1 mei plaatsvinden maar toen konden wij niet reizen.De druk van verkopers wordt hoog en dus willen we, per auto, rechtstreeks naar Nederland om de akte te tekenen. Mi.i. is dit een “convocation administrative” Klopt dit?

 11. ed peeren schreef:

  Toch nog een reactie op enkele reacties met betrekking tot een mogelijk reisverbod als je oa een huis in frankrijk hebt, Ik vind vooral dat we Europeanen zijn en het is weer treurig dat ieder land nu op nationalisme terug valt. Ik voel mij geen gast in frankrijk, en vind dat je je overal goed moet gedragen. Toevallig draag je met belasting bij aan het systeem en vind ik een reisverbod alleen acceptabel als dat ook na 15 juni voor de fransen geld. Anders ga je wel heel makkelijk aan een gelijkheidsbeginsel [dus discriminatie] voorbij. Deze crisis maakt helaas weer heel duidelijk hoever we nog van een Europa af zijn . Hiernaast super bedankt voor het heldere artikel omtrent de mogelijkheden ..Lof voor de samenstellers omtrent de snelle en goede informatie

 12. J.Fortuijn schreef:

  Onze dochter in zuid Frankrijk (Perpignan) gaat verhuizen ze blijft in Perpignan wonen.
  Mijn vraag is zou ik vanuit Nederland daar spulletjes heen mogen brengen? Ik blijf in haar huis slapen dus alleen brengen en 1 of 2 dagen klussen en dan weer direct terug zonder onderweg
  te stoppen hooguit sanitaire stop.
  Zou dat mogen en zo ja wat heb ik nodig aan formulieren.

 13. Maria Ebben schreef:

  Dank je wel voor de heldere samenvatting van het ‘plan de déconfinement’. Ik heb premier Edouard Philippe en zijn collega’s zelf gevolgd, maar het is wel heel veel informatie! Heel fijn om het nu op het gemak in het Nederlands na te kunnen lezen.

 14. Sjoerd schreef:

  Als ik het goed begrijp blijven de grenzen dus dicht tot 15 juni voor niet noodzakelijke reizen?

 15. Mario van Gend schreef:

  Leuk zo’n reactie, maar wij hebben er een flink bedrag voor betaald, het is onze eigendom en wij betalen jaarlijks ook flinke bedragen om er te mogen “ gasten”

  Het is toch een beetje vreemd dat je NIET naar je eigen woning mag!

  Dat u het niet erg vindt, prima, maar svp niet in mijn portemonnee kijken!

 16. s. visser schreef:

  Ik lees een aantal vragen en kan het niet laten hier een reactie op te geven.
  Plaatsvervangende schaamte komt bij mij naar boven tijdens het lezen hiervan.

  Ook wij hebben een TWEEDE huisje in Frankrijk. En besef dat dit een grote rijkdom is.
  Dat Frankrijk het mogelijk maakt om een deel van het jaar in hun prachtige land te mogen verblijven is een groot goed. Wij zijn er te gast!

  We verkeren in een bizarre tijd waarin heel veel mensen in een verschrikkelijke situatie verkeren.

  En u vraagt of u geld terug kunt krijgen, wel kunt vissen , etc.

  Misschien even nadenken hierover ….

 17. Alex van Voorst schreef:

  Ik zal van 21 mei tot 25 mei gaan vissen in een bos bij vrienden. Kan/mag ik hier naar toe rijden? Ik rij via België ….Ik vrees van niet…?

 18. Mario van Gend schreef:

  Wij zitten met hetzelfde probleem als Marja Harms.
  Wij hebben ook een tweede woning in Frankrijk en een losstaande Gite die wij willen klaar maken voor de verhuur, plus al het tuinonderhoud natuurlijk, ruim één hectare!
  Het zwembad kan gaan overlopen met dramatische gevolgen!!
  Kunnen wij geen belasting terug vragen omdat wij geen gebruik kunnen maken van de woningen?

  Dit begint echt wel dramatisch te worden!!

 19. ed peeren schreef:

  Ook wij hebben een huis in soulac sur mer [alantique bij Bordeaux] geen vakantiepark of zo.. Ik betaal € 2000 aan tax hiervoor . Zouden er mogelijkheden zijn om een deel terug te krijgen aangezien de overheid mij verbied er heen te gaan, terwijl ik weet dat div. fransen wel naar hun 2. huis gaan of al zijn.. Ik hoop wel dat het na 2 juni mogelijk zal zijn..

 20. natasja schreef:

  wij willen vanaf 25 juli naar frankrijk voor onze vakantie maar ik ben bang of is der nog een super klein beetje hoop we hebben namelijk voor dat heel dit begon al nederlandse camping besproken in frankrijk

  • Josee schreef:

   Beste Natasja, daar is nu nog niets over te zeggen, want de regering heeft nog geen uitspraken gedaan over reizen in/naar Frankrijk. Als dat er komt, zullen wij het in dit artikel opnemen. Let op: verwar de noodtoestand tot 24 juli niet met een reisverbod, dat zijn 2 verschillende zaken!

 21. Marja Harms schreef:

  Wij hebben een 2e huis in de Auvergne. Deze week wordt onze vloer in de keuken geegaliseerd en pvc laminaat gelegd. Wij kunnen het resultaat niet zien voordat wij de rekening betalen en krijgen dus foto’s toegestuurd.
  Ik hoop echt dat na volgende week de grenzen voor mensen met een 2e huis opengaan. Wij zijn geen gewone recreanten/vakantiegangers.
  Wij betalen belasting en willen onze tuinen en huizen onderhouden. Is het niet mogelijk om als groep hierin iets te doen om een vrijbrief te krijgen om in Frankrijk te reizen en te verblijven?

 22. Imro schreef:

  Wordt er wel of niet naar Frans Guyana gevlogen?

 23. Korneel Bonte schreef:

  De Franse autoriteiten zullen waarschijnlijk de gezondheid noodtoestand verlengen tot 24 juli. Weten jullie welke regels dit met zich mee brengt? Staat dit los van alle regels hierbove,?
  We hebben een 2de verblijf in de Allier en willen er graag alles in orde van zetten. Op de map zitten we in de oranje zone, en daarvan vind ik ook geen concrete info. Bedankt voor jullie tijd.

  • Nicky schreef:

   Nee dit is nog niet bekend, wij wachten ook in spanning. Die ‘noodtoestand’ is vooral een administratieve handeling: daarmee wil de Franse overheid de vrijheid behouden om versneld wetten door te voeren etc. Zie ook hierboven in het artikel. De kleuren op de kaart veranderen nog elke dag, Zuid-Frankrijk is inmiddels al in het groen.

 24. Frans. Stok schreef:

  Onze wagen moet naar de keuring mogen wij deze gaan halen in ons tweede verblijf in frankrijk

 25. Freddy Verleye schreef:

  Hallo

  Nu pas de website: Frankrijk.nl gevonden… tof

  Als Belg val ik dus niet onder de regel die misschien op 4 mei zal bekendgemaakt worden… Belgen moeten langer in hun “kot” blijven dan de Nederlanders. Benelux en Europa?

  Afwachten voor ons?

 26. sandra schreef:

  Kan ik als nederlandse naar mijn partner reizen in de Morvan?

 27. Monika Klinge schreef:

  Beste Jose,

  waar kan ik informatie vinden over de gang van zaken in de Franse jachthavens? En of er uit gevaren mag worden. Wij hebben namelijk een catamaran besteld in La Rochelle die 11 mei kan wordt opgeleverd en naar Nederland moet worden gezeild. kun jij mij helpen aan informatie of zoiets al mogelijk is? Het gaat om een zakelijke reis aangezien wij de Catamaran gekocht hebben voor verhuur in Nederland. Hoor graag van je

 28. Erik Verveld schreef:

  Ook na de rede van de premier eerder vandaag blijft er onduidelijkheid over de periode na 11 mei. Veel van de vragen van Nederlanders en bezoekers van deze site gaan over de mogelijkheid om zich binnen Frankrijk te begeven en daar te verplaatsen.
  De premier zei vandaag over dit specifieke onderwerp (beperking van vrijheid van verplaatsing) dat er nog deze week een wetsvoorstel zal komen waarin een wettelijke basis wordt gelegd voor het beperken van verplaatsingen over grotere afstanden binnen Frankrijk. Hij zei daarover: Tijdens de opsluitingsperiode was het mogelijk om deze bewegingen te beperken binnen het algemene kader van de wet van 23 maart. Dit is niet meer mogelijk zodra de confinement is opgeheven. Willen we voorkomen dat de viruscirculatie in voorheen beschermde gebieden versnelt, dan zullen we deze mogelijkheid tot verplaatsing in ieder geval in eerste instantie moeten beperken. Over deze twee onderwerpen, en over enkele andere, zal er dus wetgeving moeten komen. Ik zal het Parlement binnenkort voorstellen een wet goed te keuren die, naast de verlenging van de noodtoestand tot 23 mei, misschien tot 23 juli, de uitvoering van de maatregelen ter ondersteuning van van deconfinement toestaat.
  Het ontwerp wordt zaterdag ter behandeling voorgelegd aan de Ministerraad en volgende week aan de Senaat en de Nationale Assemblee.
  Zodra de tekst van die wet bekend is, weten we meer over de mogelijkheden om binnen Frankrijk te reizen vanaf 11 mei.

 29. Gré van der Loos schreef:

  Goedenavond Ons 2e huis in Haute Saone staat te koop, op 19 mei zijn er een aantal bezichtigingen gepland. Omdat we sinds februari niet meer geweest zijn willen we ons huis en tuin ´aan kant maken´ vóór de bezichtigingen. Onze makelaar wil ook graag dat we er zelf zijn, mogelijk om ook een voorlopig koopcontract te kunnen tekenen. Is dit een gegronde reden om naar Frankrijk te kunnen reizen?

  • Nicky schreef:

   Beste Gré, Dat klinkt als een geldige (want ‘dwingende’) reden, maar zeker weten doen we het niet: de Franse overheid heeft nog geen details gegeven over bezoek door buitenlanders aan Frankrijk na 11 mei. Tot 11 mei gelden de voorwaarden uit dit formulier:
   file:///Users/nickybouwmeester/Downloads/07-04-20-Attestation-etranger-metropole-FR.pdf

 30. Johan Groenewoud schreef:

  Onder het kopje “Waar vind je actuele informatie over het coronavirus in Frankrijk?” wordt gesproken over de nieuwssite France24, met daarbij de opmerking “(als je Frans spreekt)”, maar die site is er ook in het Engels: https://www.france24.com/en/.
  Dat geldt trouwens ook voor de tv-zender met dezelfde naam: ook in het Frans en Engels.

 31. Met veel plezier lees ik altijd de artikelen, zelfs nu we al een aantal jaren zelf een hotel in de Creuse (Limousin) hebben. Daarom wil ik graag een kleine correctie geven op dit artikel: hotels, gites en chambres d’hôtes zijn niet verplicht om te sluiten. Zoals juist vermeld in uw update mag er echter geen ontbijt geserveerd worden in een gemeenschappelijke ruimte, wel als roomservice. Er zijn echter veel hotels gesloten omdat personeel op deeltijdwerkloosheid is gestuurd.

  • Nicky schreef:

   Lisette, merci, we hebben het iets aangepast en (hopelijk) iets duidelijker opgeschreven. In praktijk zijn de meeste hotels dicht inderdaad en diverse departementen langs de Atlantische kust hebben alle toeristische accommodaties gesloten tot 11 mei.

 32. nescio schreef:

  Hallo Josee,
  Ja dat weet ik en de papieren zijn op orde. Ik vroeg me alleen af of we elke grensovergang kunnen gebruiken of dat er bepaalde overgangen geblokkeerd zijn met containers o.i.d.

 33. Nescio schreef:

  Zijn er grenzen in Frankrijk fysiek gesloten? Dus echt geblokkeerd? Wij gaan terug naar Portugal (ons primair huis) en willen bij Rocroi de grens overgaan, kan dit?

  • Josee schreef:

   Vooralsnog zijn de Franse/Belgische grenzen gesloten en kunt u alleen met de benodigde formulieren (zie artikel) door Frankrijk reizen. Zie ook de informatie in ons artikel.

 34. Vilters Patricia schreef:

  ik had begin van het jaar Disneyland geboekt voor 22 mei tot 24 mei en de treintickets via sncf. maar voor disneyland zijn de tickets omgeboekt naar 2021 maar voor de treintickets kan ik niet kosteloos annuleren.
  wie weet meer info??

 35. Lia schreef:

  Wie weet of wij 21 mei naar ons vakantiehuis kunnen gaan?
  Gaat de grens voor toeristen open na 11 mei?
  Weet wel dat voor niet schengelanden de grens wel gesloten blijft na 11 mei.

 36. R. Kaper schreef:

  Ik heb hout nodig voor de kachel. Valt dit onder eerste levensbehoeften en mag ik dat dan bij een houtboer ophalen?

  • Nicky schreef:

   Dat lijkt ons wel, maar houtleverancier staat niet specifiek genoemd bij de winkels die nog open mogen blijven we hebben gekeken. Maar een quincaillerie (huishoudwinkel) wel, dus dat wijst de goede kant op..

 37. Fred van Vliet schreef:

  Goedemorgen ,
  Volgens andere nieuwsmedia zijn openbare gelegenheden, bars, restaurants, bioscopen enz. gesloten zijn tot half juli.
  Is dit waar of niet waar !!

 38. Joan de Bont schreef:

  Wij hebben een tweede huisje in Montfaucon, nabij Verdun. Wij zijn nu in Nederland.
  Een paar weken geleden hebben we in ons Franse huis door de storm schade gekregen aan het dak. De verzekering aldaar heeft al toestemming gegeven het te laten repareren, en ook hebben we al een afspraak met de reparateur dat hij het in april kan repareren.
  Is dat een geldige reden om naar ons huis te gaan zodat de schade hersteld kan worden? Bij voorbaat dank voor de reactie.

 39. Brinkmann schreef:

  Wij kunnen niet naar ons tweede huis in Pas de Calais en vragen ons af wanneer dat weer kan

  • Josee schreef:

   Dat kan pas weer als in/uit- en doorreisverbod naar Frankrijk en overige persoonsrestricties in Frankrijk worden versoepeld. We houden dat in onze update bij.

 40. Nathalie schreef:

  I.v.m de vraag van A. Versloot. Wij wilden ook vanaf mei naar frankrijk, ons hotel heeft ivm corona besloten dat de overnachtingen in mei kunnen worden uitgesteld en dat deze dan tot december kunnen worden verplaatst onder dezelfde conditie. Misschien een idee om na te vragen?

 41. Adrie schreef:

  We hebben de huur van ons huis in Frankrijk (twee weken geleden) opgezegd i.v.m. Corona.
  Het moet over 2,5 maand leeg zijn, kunnen we daar dan toestemming voor krijgen en bij wie moeten we dan aankloppen ?

 42. willy schreef:

  Ik heb een tweede verblijf in Sainte maxime , kan niet meer terug naar België ,verplaatsingen zijn strikt genomen beperkt tot 1KM ,gelukkig zijn hier tot nu geen gevallen geregistreerd , dus ben ik misschien veiliger hier ? ik hoop echter dat de berichtgeving wel correct is ??? Ik moet wel zeggen dat als je een vraag stelt aan gendarmerie ze je heel goed helpen .

  • Josee schreef:

   Beste Willy, er zit niets anders op dan te blijven zitten in Sainte Maxime (als plaats geen straf lijkt ons) en de lokale en nationale richtlijnen voor zowel FR als België te blijven volgen.

 43. Lia schreef:

  Bij booking.com is je vaak gratis annuleren.
  Dat kan je zelf heel makkelijk in je account zien.

 44. A Versloot schreef:

  Wij vertrekken 4 en 5 juni naar Frankrijk deze twee zijn voor twee overnachtingen ! Daarna 6 juni tot 27 juni op de camping in AIGUES-MORTES
  DAARNA WEER TWEE HOTELS NAAR HUIS.
  WE KOMEN ER MAAR NIET ACHTER OF DIT DOOR GAAT.
  TOTAAL NIETS VAN DE ACCOR HOTELS Gehoord en van yellow village en alles is betaald alleen de camping nog een restant.

 45. Andre schreef:

  Wij hebben een vakantie geboekt eind mei is Frankrijk dan alweer te bereiken
  En zo ja is het dan veilig om te gaan naar Frejus en omgeving.

  • Josee schreef:

   Wij kunnen dat onmogelijk beantwoorden want het is aan de Franse overheid om besluiten te nemen over de toegankelijkheid van Frankrijk. Als hierover meer nieuws komt zullen wij dat met een update verwerken in dit artikel.

 46. Age Wierstra schreef:

  wij hebben een vakantiehuis in frankrijk ,daar zijn we nu, je hebt hier voor alle verplaatsingen een ingevuld formulier nodig ,en er zijn maar 5 redenen om je te mogen verplaatsen , onze franse auto moet een nieuwe APK dat wordt niet gezien als een geldige reden om je te mogen verplaatsen,wat adviseert u ons ?

 47. Pien schreef:

  Wij hebben een huis nabij Limoges en wilde daar met de auto heen met Pasen, is dit mogelijk?

 48. H.A. van Arnhem schreef:

  Wij hebben gereserveerd en betaald voor een hotel in Parijs van 4 april t.m 6 april 2020 dit i.v.m.de marathon. waar kan ik de betaalde kosten terug krijgen, wij hebben geboekt bij Booking.com.
  Hopende vrucht van u te mogen ontvangen, met vriendelijke groet, H.A. van Arnhem

  • Josee schreef:

   Ik raad u aan de corona informatie na te kijken van booking.com op hun site, en/of contact op te nemen met hun helpcenter als u niet meteen de informatie vindt die u zoekt.

 49. W. Bijen schreef:

  hebben jullie gegevens in welke departementen en hoeveel positieve coronagevallen zich hebben voorgedaan

  • Josee schreef:

   Wij hebben de link naar een kaart verwijderd omdat die niet meer synchroon liep met actuele situatie en we hebben nog geen goed alternatief gevonden. In het artikel staat wel welke regio’s het hardst zijn geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!