frankrijk.nl

Top 10 mooie plekken in de Calvados

Wat kun je doen in de  Calvados? Een heleboel, want in dit departement liggen enkele van de mooiste plekjes van Normandië! Het landelijke Pays d’Auge, de landingsstranden en charmante badplaatsen, zoals Cabourg en Trouville.  

1. Pays d’Auge

Charmant landelijk gebied vol vakwerkhuizen, appelbomen, boerderijen en die leuke ‘bebrilde’ koeien. Het land van de camembert, appelcider, calvados en mooie dorpen zoals Cambremer en Beuvron-en-Auge.

Pays d'Auge - Calvados

2. Cabourg

Cabourg is een van de leukste en meest authentieke badplaatsen van Normandië. Met mooie oude villa’s en vakwerkhuizen, tentjes op het strand en heerlijke visrestaurants. Zeker doen: cocktail of een wijntje drinken bij Chez Guillou, al 50 jaar onveranderd!

Lees ook: Groeten uit Deauville & Cabourg

Calvados Normandie Deauville Cabourg

3. D-Day landingsstranden en Pointe du Hoc

De landingsstranden, beladen met historie, blijven bijzonder om te bezoeken. Bij Arromanches kun je naar het D-Day-museum en een 360-graden-bioscoop. Bij Omaha Beach ligt onder meer het mooie Overlord Museum. Indrukwekkend is ook de Pointe du Hoc, de hoge klif die de Amerikaanse Rangers wisten te beklimmen en veroveren op D-Day. Het landschap is er nog altijd één gatenkaas door de bomkraters.

Lees ook: Indrukwekkende WOII-herdenkingsplekken in Frankrijk

Arromanches

4. Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer

Nog treffender is de sfeer op de Amerikaanse begraafplaats, bij het dorpje Colleville-sur-Mer. Die stilte. Je hoort er bijna niets behalve de meeuwen en het ruisen van de zee. En overal staan daar die rijen en rijen en rijen van witte kruizen.

Colleville sur Mer

5. Deauville en Trouville-sur-Mer

Houten boardwalks, verkleedhokjes en parasollen op het strand… Ouderwetse strand-chique in deze met elkaar vergroeide badplaatsen, waar veel Parijzenaren komen. Deauville is vooral erg chique. Trouville heeft een geweldige vismarkt waar je na een dagje strand verse vissen, krabben of oesters kunt kopen of direct opeten aan barretjes. Andere optie recht tegenover de markt: moules-frîtes eten bij de bekende brasserie Les Vapeurs.

Deauville Trouville Normandie

6. Winkelen in Caen

Wie op vakantie is in de Calvados moet ook zeker profiteren van een middag in Caen, een levendige studentenstad met een charmant middeleeuws centrum. Je vindt er veel bekende Franse modemerken en leuke kleine boetieks. Ook is hier een groot en zeer indrukwekkend museum over WOII: het Mémorial Caen.

Caen shopping calvados normandie winkel

7. Honfleur

Honfleur is heel bekend en daar is een goede reden voor: dit is uitzonderlijk mooi havenplaatsje! Met eeuwenoude koopmanshuizen aan de haven, een beeldschone houten kerk en charmante straatjes vol kunstgaleries, theesalons en restaurants. Kies het juiste moment (met oog op drukte) maar sla Honfleur vooral niet over.

Calvados Normandie Honfleur cc Denis Jarvis

8. Viaduc de la Souleuvre

Viaduct van Gustave Eiffel in de mooi vallei van de Souleuvre. Tegenwoordig is dit een locatie van voor adrenalinekicks: je kunt hier onder meer bungeejumpen en een accrobranche-klimparcours afleggen. Ook is er een Jardin des Pieds Nus, een blotevoetenpad voor alle leeftijden.

Viaduct van Souleuvre

9. Bayeux

Erg mooi stadje dat bekend is door het middeleeuwse wandkleed dat hier te zien is. Er zijn nog oude vakwerkhuizen, een prachtige kathedraal, veel mooie slenterstraatjes, leuke winkels en een bekende zaterdagmarkt op Place Saint-Patrice. Goede uitvalsbasis ook voor de D-Daystranden (alle bekende musea en monumenten op max. 30 minuten met de auto).Lees ook: Bayeux en de D-Daystranden

Calvados Normandie Bayeux

10. La Suisse normande

Het heuvelachtige zuiden van de Calvados kenmerkt zich door een charmant coulisselandschap, van kleine weilandjes gescheiden door natuurstenen muurtjes en dichte hagen, afgewisseld met hoge rotspartijen (tot 362 meter). Dit ‘Normandische Zwitserland’ kun je onder meer op de fiets bezoeken: een deel van de prachtige nieuwe Franse fietsroute La Vélo Francette loopt dwars door de Calvados!

Normandische coulissenlandschap, le bocage normand

Onze tips voor leuke vakantiehuizen in Normandië

Zin gekregen? Huisaanbieder Novasol heeft een hoop mooie en betaalbare vakantiehuizen in Normandië en trouwens ook in andere Franse streken! Nadeel van sites met een heel groot aanbod is dat je al snel uren aan het surfen bent, op zoek naar je ideale huisje. Dus dat hebben wij nu al voor je gedaan! Zie hier:

Vassy – landhuis voor 8 pers. in La Suisse Normande  48 km onder Caen

Vassy Normandie vakantiehuisKarakteristiek en gezellig Normandisch stulpje, met 4 slaapkamers en 3 badkamers. Leuke zomer/najaarsextra: in de tuin een appelboomgaard waar je als gast de appels gewoon mag plukken! Vanaf €600/week

Honfleur – cottage voor 6 personen

Vakantiehuis-Honfleur-NovasolWaarom doet deze cottage ons denken aan de film The Holiday? Je zit hier eerste rang: net buiten het prachtige havenplaatsje Honfleur. Met een grote tuin en uitzicht op zee, 3 slaapkamers, 1 badkamer, vanaf €621/week.

Fontaine-Henry – op 17 km van Arromanches, 22 km van Bayeux

Fontaine-Henry-vakantiehuis-NovasolDit romantische landhuis voor 5 personen dateert uit 1900 en heeft 3 slaapkamers en 1 badkamer. En helemaal bijzonder: een eigen cabane op het strand van Bernières-sur-Mer! (op 5 km). Vanaf €930/week.

Auxais – op 36 km van Grandcamp en 48 km van Colleville-sur-Mer

Auxais-vakantiehuis-NovasolDit voormalige kapelletje van Château d’Auxais is gerestaureerd en getransformeerd tot eigentijds vakantiehuis met 2 terrassen, 2 slaapkamers en 1 badkamer. Vanaf €420/week.

St Pierre Langers – op 46 km van Mont Saint-Michel 

St Pierre Langers vakantiehuis Calvados

Deze schattige cottage heeft een enorme tuin en ligt vlak bij de zuidkust en op op slechts 1 uur rijden van Mont Saint-Michel! Geschikt voor 5 personen, vanaf €340/week.

Blosville, op 11 km van Utah Beach

Vakantiehuis vlakbij Utah Beach Normandië

Dit charmante, stenen vakantiehuis staat tussen Sainte-Mère-Eglise en Carentan, op slechts 11 km van het D-Daystrand Utah Beach. Geschikt voor 6 personen, vanaf €479/week.

Nog meer pareltjes ontdekken? Bekijk het totale aanbod van vakantiehuizen in Normandië van NOVASOL.

LEES OOK:
Uitwaaien in Bretagne, mooie plekjes en vakantiehuizen aan zee
Verdwalen in het Pays d’Auge
Groeten uit… Deauville, Trouville en Cabourg
Bayeux en de D-Daystranden

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Novasol.

Tekst: Nicky Bouwmeester & Josee Schouten (vakantiehuizen) Beeld: CDT Calvados L. Durand (behalve Honfleur, CC Dennis Jarvis), parasollen Deauville/cc Guillaume Paumier, winkel Caen/CC Kotomi.

2 reacties op “Top 10 mooie plekken in de Calvados”

  1. Gerard de Baay schreef:

    Leuk artikel, mooie foto’s. Ik zou ook graag eens zo’n artikel zien over de Orne en het daarin gelegen Swiss Normande. Ik zou daar graag aan meewerken.

    De hieronder opgegeven website geeft eeen overzicht van de door mij in Normandië (Orne) gemaakte schilderijen. Ik woon er sinds 2007 en vanaf die tijd schilder ik er lustig op los.

  2. Prachtig gebied. Zijn er eerder geweest o.a. In Caen- kamperen en de stranden. Nog een keer doen!Met de camper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *