frankrijk.nl

Parkeren in Parijs, praktische tips

Ondanks de goede treinverbinding kiezen velen er nog steeds voor om per auto een stedentripje Parijs te doen. Maar waar zet je die auto neer en hoe veilig is het? Hier een aantal tips en handige sites en apps.

In voor- of najaar, of tijdens de heen- of terugreis naar de zomerbestemming, Parijs heeft het gehele jaar door een bijna magnetische aantrekkingskracht op menig vakantieganger. Hierdoor is de keuze voor een stop – ook al is het maar voor een dag – bij velen snel gemaakt. Maar waar kun je nu het beste de auto parkeren? We zetten de mogelijkheden op een rij.

Parkeren in Parijs

Op straat parkeren in Parijs

Met uitzondering van met name de straten in Marais en op Ile-de-la-Cité vind je over het algemeen nog steeds overal in de stad behoorlijk wat parkeerplaatsen op straat. Let wel, de Parijzenaren zijn een meester in het parkeren op voor ons op het oog onmogelijk kleine parkeervakken.  En in deze stad van de liefde zijn ze dan ook niet vies van een beetje ‘bumperkussen’: ofwel met hun bumper tegen al geparkeerde auto’s duwen om hun auto in een kleine parkeerplek te krijgen. Dus – ga je autoverzekeringen vergelijken – dan is het verstandig om te checken of je je dit soort vrijages kunt veroorloven. En nog iets om rekening mee te houden: je mag maximaal 6 uur achtereen op straat parkeren.

Wat kost op straat parkeren in Parijs? En hoe kun je betalen?

In Parijs geldt betaald parkeren op straat over het algemeen tussen 9.00 en 20.00 uur. Reken op €5-€6 per uur in de binnenstad van Parijs en circa €2,50-€4 per uur in de buitenste ring van arrondissementen (18e, 17e, 16e, 15e etc.). Zie hier een kaartje op de website van de gemeente Parijs. Je kunt bij de parkeermeters op straat gewoon met je Nederlandse pinpas of creditcard betalen. Overigens is parkeren momenteel tijdens zon- en feestdagen in de meeste wijken gratis maar check altijd de informatie op de parkeermeters!

Parkeren in Parijs

Is er een handige parkeerapp voor Parijs?

Er zijn diverse parkeerapps in Parijs, maar de handigste – bij ons bekende – smartphone-app waarmee Nederlanders ook kunnen betalen is die van PayByPhone. Parkeerboetes zijn in Parijs overigens minder hoog (€35 of max. €50) dan in Nederland, maar de pakkans is wel enorm toegenomen, nu de gemeente werkt met privé-bedrijfjes voor parkeercontroles.

Handig: reserveer vooraf een plekje in een parkeergarage

De meest veilige optie om je auto te stallen tijdens een bezoek aan Parijs is een betaalde parkeergarage. Een handige site waarmee je de actuele prijzen (die flexibel zijn, afhankelijk van bezettingsgraad) van verschillende parkeergarages in de buurt van jouw hotel kunt vergelijken en meteen een plekje kunt reserveren, is Parclick. Bijkomend voordeel is dat je het adres in je navigatiesysteem kunt invoeren zodat je er meteen naar toe kunt rijden. Reken qua parkeerkosten op gemiddeld €25-€30 per 24 uur. Houd er wel rekening mee dat de meeste overdekte parkings in Parijs smalle doorgangen en het-kan-net-parkeervakken hebben. Dus voordat je op zoek gaat naar de goedkoopste autoverzekering kun je maar beter rekening houden met een all-risk optie waarbij je gedekt bent voor mogelijke parkeerincidentjes (inclusief het eerder genoemde ‘Bumperkussen’). Handig weetje: ben je in het bezit van een Franse tolbadge, dan kun je daarmee ook in diverse parkings van Parijs betalen (met facturering achteraf).

Parkeren in Parijs

Mobypark: de Airbnb voor privé-garages en prive-parkeerplaatsen

Een andere mogelijkheid is het huren van een privé-garage of parkeerplaats. Via de site Mobypark.com kun je op zoek gaan naar een particuliere parkeerplaats, die wordt aangeboden door particulieren. Vooral als je een grotere auto hebt kan dit een hele goede optie zijn.

Denk ook aan milieuvignet en gevarendriehoek

Tot slot:  houd rekening met het feit dat het in heel Frankrijk verplicht is om een gevarendriehoek en veiligheidshesje aan boord te hebben. En verder geldt er de verplichting van het milieuvignet Crit’air: alle motorvoertuigen in de binnenstad van Parijs dienen deze milieusticker (ca. €4) op de voorruit hebben. anders riskeer je een boete van €68. We raden dan ook aan om zo’n  vignet tijdig te bestellen op internet (de enige manier!). Reken op 2 weken levertijd. Overigens mag je tijdens smogperioden alleen Parijs in als je een relatief ‘schone’ auto hebt. Het cijfer op je milieusticker is daarvoor bepalend. Hier meer informatie over het Franse milieuvignet.

milieuvignet Parijs regels

Tot slot en dat geldt zowel voor het parkeren op straat als in een parkeergarage: zorg ervoor dat je geen waardevolle spullen in je auto achterlaat.

Bon voyage!

LEES OOK:
De ringweg rond Parijs: 7 dingen die je moet weten
Franse verkeersboetes om te vermijden
20 praktische tips voor Parijs

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.