frankrijk.nl

Olijvencake, hartige hap voor het thuisfront

Al was je het niet, dan word je het nu wel! Creatief bezig zijn in de keuken, nu buiten de deur eten er even niet in zit. Met deze hartige olijvencake scoor je punten voor de-andere-lunch of het hartige tussendoortje.

We lieten ons inspireren door het kookboek Kleine hartige taartjes van Meike Schaling, bij Amsterdammers bekend door haar Petit Gateau-winkels in de Haarlemmerstraat en de Foodhallen. Daar bakt ze – onder normale omstandigheden – éclairs, madeleines, tartelettes en ‘miniminis(petits-fours): stuk voor stuk pure smaakbommetjes!

In dit boek, dat in november 2019 uitkwam, vind je 65 heerlijke recepten voor hartige tartelettes, cakes, soesjes, quiches, madeleines en brioches. En je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn, het boek is ook geschikt voor beginnende hartige bakkers! Kijk maar naar dit recept voor een hartige olijvencake!

Frans recept olijvencake

Frans recept: cake aux olives

Ingrediënten

180 g bloem
10 g bakpoeder
3 eieren
100 g melk (zie ook tip hieronder)
100 g olijfolie
100 g geraspte kaas zout
200 g zwarte, groene (of een mix daarvan) olijven
versgemalen peper

Bereiding:

– Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom.

– Klop de eieren met de melk (en karnemelk, yoghurt of wijn) en olijfolie in een andere kom.

– Roer er de bloem en het bakpoeder door en vervolgens de kaas, het zout en de versgemalen peper.

– Doe de olijven in het beslag.

– Verwarm de oven voor op 180 °C.

– Vet de cakevorm(en) in en vul deze voor driekwart.

– Bak de cake(s) ongeveer 50 minuten. De baktijd verschilt per oven, maar hangt ook af van het formaat van de cake. Kleine cakes zijn natuurlijk sneller klaar dan grote. Als je een mes of houtprikker in de cake steekt, moet het droog uit de cake komen.

TIP 1  Je kunt 100 g melk gebruiken, maar het is ook lekker om de helft van de melk te vervangen door karnemelk of yoghurt om een zuurtje aan het beslag te geven. Soms is witte wijn ook een optie, afhankelijk van de vulling van de cake.

TIP 2  Je kunt deze cake vegetarisch maken zoals in dit recept, maar je kunt er ook ham of spekjes doorheen doen (100 g).

kookboek kleine hartige taart

Kleine hartige taartjes, Kosmos Uitgevers, €18,50 online te bestellen bij bol.com

LEES OOK:
Nog ruim 100 Franse recepten

Beeld: ©2019 Kosmos Uitgevers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *