frankrijk.nl

De 10 dunst bevolkte Franse departementen

Veel mensen gaan naar Frankrijk op vakantie vanwege de ruimte en die is er inderdaad in overvloed. Al helemaal als je het met de dichtbevolkte Randstad vergelijkt. Wist je dat in meer dan tien Franse departementen minder dan 50 mensen per km2 wonen. Joehoe, is daar iemand? 

Aveyron – 31 inw./km2

In dit rurale departement in het noorden van Occitanië kun je een kanon afschieten. Een mooi ruw gebied, waar de Tempeliers zich al schuilhielden in de bergen van de Larzac. Millau en Toulouse zijn evenwel in de buurt, voor als het je allemaal even te stilletjes wordt.

Aveyron

Meuse – 30 inw./km2

In dit departement in het vroegere Lorraine wonen op 6.200 km2 slechts 189.000 mensen. Ter vergelijking: Noord-Holland en Flevoland (ongeveer ditzelfde oppervlakte) hebben meer dan 3 miljoen inwoners.

De Meuse

Gers – 30 inw./km2

Zeer mooi landelijk gebied in het Zuidwesten van Frankrijk, wij tipten het al diverse malen als vakantiebestemming voor rustzoekers. De grootste plaats hier is Auch, met 22.000 inwoners.

Gers landschap

Nièvre – 30 inw./km2

Het rustigste deel van de Bourgogne! Bossen, platteland, velden, boomgaarden!

Bourgogne Nièvre

Haute-Marne – 30 inw./km2

Ook in de Champagnestreek heb je niet snel last van je buren. Het dunbevolktste departement is hier de Haute-Marne, waar alleen kleine stadjes als Langres en Chaumont liggen. Oja en niet te vergeten het schilderachtige dorpje Bourmont!

Bourmont Haute MarneBourmont-Haute Marne

Hautes-Alpes – 25 inw./km2

In het hooggelegen gebied rond Gap liggen zo’n 170 gemeentes, maar de meeste daarvan zijn piepklein. Zoals het Saint-Véran, het hoogste dorp van Europa, dat slechts 290 inwoners telt.

Queyras, onbekende vakantiestreek in FrankrijkQueyras in de Hautes-Alpes

Cantal – 25 inw./km2

Ah, de mooie Auvergne! Rust en ruimte krijgen nieuwe betekenis in de Cantal, waar je buiten plaatsen als Saint-Flour, Aurillac en Murat bijna enkel platteland en vlaktes hebt.

wandelen compostela in AuvergneCantal

Alpes-de-Haute-Provence – 25 inw./km2

Boven de metropool van Nice ligt – in het hoge achterland van de Alpes-de-Haute-Provence, een van de dunbevolktste gebieden van Frankrijk. De helft van de dorpen heeft hier minder dan 200 inwoners. En net als in buurdepartement de Vaucluse bloeit de lavendel hier welig!

 valensole-alpes-de-haute-provenceValensole – Alpes-de-Haute-Provence

Creuse – 25 inw./km2

Dit mooie groene departement in de vroegere Limousin heeft létterlijk meer koeien dan mensen: meer dan 400.000 runderen voor 120.000 inwoners.

Koeien in de Creuse

Lozère – 21 inw./km2

Maar het allerstilste is de Lozère, waar de mooie Cevennen liggen! Het mobiele bereik is hier berucht slecht, maar daar staat een hoop ongerepte natuur tegenover!

Lozere natuur departement

Bron: cijfers van INSEE (2016). Compleet overzicht

Kaart met Franse departementen waar meer koeien dan mensen wonen!

LEES OOK:

Stille onbekende streken in Frankrijk

Beeld: Vicavia (Aveyron) SaLa (cover Aveyron) Raphael-Vandon (Queyras/Hautes-Alpes), CC-BY Manuel Huynh & Cyn Furey (Aveyron), Josee Schouten (Meuse), CC-BY Crazy Warthog (Lozère), CRT Auvergne/Cantal, Kimaro Farmhouse (Nièvre), Josee Schouten/Carole Goelitz (Haute Marne en Creuse),  CC-BY RDH (Valensole) CC-BY Zoph (Gers)

Eén reactie op “De 10 dunst bevolkte Franse departementen”

  1. nora schreef:

    wij hebben een verblijf in de Dordogne! mogen wij dit weekend nog afreizen naar daar? in het voorjaar mocht dat niet, nu lees ik dat europeanen wel naar frankrijk mogen komen, onder voorwaarden, welke zijn dat dan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *