frankrijk.nl

Coronavirus: 10 sympathieke acties in Frankrijk

Sinds de lockdown zijn er in Frankrijk veel solidaire initiatieven op gang gekomen. Van gratis vertier voor de thuisblijvers tot hulpacties voor mensen in de frontlinie.

– Alle Fransen die dat willen krijgen betaaluitstel voor hun water-, gas- en elektriciteitsrekeningen. Particuliere huizeneigenaren is bovendien gevraagd coulant te zijn met het innen van de huur.

– De Opera van Parijs zet videoregistraties van integrale ballet- en operavoorstellingen gratis op internet en La Comédie française zendt elke woensdag live-toneelvoorstellingen (alleen toegankelijk voor Franse IP-adressen).

Veel Franse artiesten publiceren huisconcerten op sociale media. Onder wie Laurent Garnier, Christine and the Queens en M (Matthieu Chedid). Thomas Dutronc (de zoon van Françoise Hardy en Jacques Dutronc) geeft elke ochtend gitaarlessen via Facebook.

– De Franse bakkers mochten al openblijven tijdens de lockdown en nu zelfs 7 dagen per week (i.p.v. de gebruikelijke 6), zodat ze genoeg brood kunnen blijven bakken.

stokbrood-fransen-corona-NB

– We noemden het al eerder: Savonnerie Fer à Cheval, een van de oudste zeepfabrikanten van Marseille, doneerde 13.000 stukken Marseillezeep aan de gezondheidszorg.

Pernod Ricard gaf 70.000 liter pure alcohol cadeau aan laboratoria voor de fabricatie van handgel.

– Ook de parfumfabrieken van Dior, Guerlain en Givenchy (LVHM) maken op het moment desinfecterende gel gemaakt voor gebruik in Franse ziekenhuizen.

– In Parijs en Nantes gaat de gemeentes hotelkamers aanbieden aan clochards (vooral Covid-19 positief geteste), omdat voor massale besmetting in opvangcentra voor daklozen gevreesd wordt.

Kindermerk Petit Bateau in Troyes en het duurzame jeansmerk 1083 uit Romans-sur-Isère naaien stoffen maskers die (bij wijze van uiterst noodmiddel) ingezet kunnen worden nu er een enorm tekort aan medische gezichtsmaskers.

textiel maskers 1083masker van 1083

– In diverse dorpen en kleinere steden in Frankrijk geldt deze code: hang een rode lap voor het raam als je hulp nodig hebt, dan komt een van de buren (op veilige afstand) vragen wat je nodig hebt.

– Bekende Franse chocolademakers, zoals Jacques Genin en Pierre Marcolini in Parijs, hebben een groot deel van hun chocolade voor 1 april en voor Pasen gedoneerd aan  het personeel van ziekenhuizen.

Franse boeren komen in problemen omdat de oogst van aardbeien, asperges en andere producten stilligt bij gebrek aan seizoensarbeiders. De Franse overheid heeft een website voor plukkers geopend, Des Bras pour ton Assiette, waarop mensen die thuiszitten zich kunnen inschrijven. In slechts een paar dagen hebben al 10.000 mensen zich gemeld. Het werk gebeurt tegen betaling, op een maximale afstand van huis en volgens de geldende corona-gezondheidsvoorschriften.

Rungis, de bekende markthallen van Parijs, levert normaal alleen aan restaurateurs en andere professionals. Maar vanaf volgende week gaat de groothandel ook mandjes met groente en fruit leveren aan particulieren – via de post!

LEES OOK:
Coronavirus in Frankrijk: UPDATE van de laatste maatregelen
Corona-vocabulaire: de woorden die je nu hoort in het Franse nieuws

Beeld: NickyB (bakker), Ricard (pastis), CC-BY 1083 (gezichtsmasker).

5 reacties op “Coronavirus: 10 sympathieke acties in Frankrijk”

  1. Henriette schreef:

    Kun/ mag je wel in je tuin (grootte ca 1 ha) tuinactiviteiten, zoals maaien, bosmaaien etc verrichten?

  2. Henriette schreef:

    Hallo, heeft het zin om vanuit een patchwork groep, individueel thuis maskers te maken (met katoenen stof – patroon is verkregen van een centre medical) en deze daarna in te leveren bij een pharmacie?

  3. Evi Koole schreef:

    de meest sympathieke actie vind ik dat de zeepfabriekant 13.000 stukken zeep doneerde aan de gezondsheidszorg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.