frankrijk.nl

Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE

Het coronavirus houdt ook Frankrijk in zijn greep en president Macron kondigde de afgelopen dagen keer op keer nieuwe Franse maatregelen aan. Sinds 17 maart is het land in lockdown. Wat betekent dat precies in Frankrijk?

Welke maatregelen gelden nu in Frankrijk?

Sinds 15 maart zijn alle niet-essentiële openbare gelegenheden zoals horeca, bioscopen en (kleding)winkels gesloten in Frankrijk. Supermarkten, speciaalzaken (bakkers, slagers etc.), apotheken en benzinestations zijn nog wel open.

Ook zijn alle Franse scholen, universiteiten en crèches gesloten: scholieren en studenten krijgen thuis les via internet en e-mail. Alleen de kinderen van mensen met vitale beroepen (o.a. gezondheidszorg, politie, brandweer en ook personeel van nutsbedrijven) worden opgevangen.

LOCKDOWN tot minstens 15 april

De Fransen mogen hun huis max. 1 keer per dag verlaten om 5 hoofdredenen:

1. voor het uitoefenen van een beroep dat niet vanuit huis gedaan kan worden
2. voor essentiële boodschappen (levensmiddelen of apotheek)
3. voor een (dringende) medisch afspraak
4. voor het verzorgen van zieke familieleden of het ophalen van kinderen
5. voor het uitlaten van de hond, wandelen met een kind of het uitvoeren van een korte, individuele sportieve activiteit (tot 1 km van huis en max. 1 uur)

Voordat de Fransen naar buiten gaan, moeten ze eerst een formulier invullen (uitgeprint of handgeschreven en sinds 6 april ook op smartphone), met vermelding van datum en het tijdstip van vertrek.

Buitenshuis moet iedereen de veiligheidsmaatregelen respecteren, zoals het houden van 1 meter afstand. Gezinnen mogen niet samen op stap, een ouder mag met maximaal twee kinderen buiten lopen.

Sinds 4 april wordt de Fransen ook aangeraden om buitenshuis gezichtsmaskers te dragen of een andere bedekking van neus en mond.

Een fiets mogen de Fransen alleen nog gebruiken als vervoermiddel, niet voor een sportieve activiteit.

In Parijs en Ile-de-France mag hardlopen sinds 8 april alleen nog voor 10.00 uur of na 19.00 uur.

Bij overtreden van deze regels kunnen de Fransen boetes vanaf €135 krijgen. Voor recidivisten dreigen nog hogere boetes (€1.500 tot €3.700) en zelfs celstraffen.  Er zijn inmiddels miljoenen controles uitgevoerd. Ook op de Franse autoroutes, en vooral bij de tolpoortjes, wordt gecontroleerd door de politie

corona regels

ANDERE BEPERKINGEN

In diverse Franse steden is een avondklok ingevoerd. Dit geldt onder meer voor Perpignan, Beziers, Nice, Cannes, Antibes, Montpellier, Mulhouse en Arras.

Treinen, bussen en metro’s rijden nog wel, maar volgens een sterk aangepaste dienstregeling.

Vrijwel alle stranden in Frankrijk zijn afgesloten, om te voorkomen dat mensen daar samenkomen. Ook  alle publieke parken en bekende wandelplekken zijn gesloten, zoals de Promenade des Anglais in Nice, de kades van de Seine in Parijs en het park rond de Eiffeltoren.

Verder is het beoefenen van watersportactiviteiten of bergwandelen op het moment verboden in Frankrijk, omdat de reddingsdiensten het te druk hebben met de epidemie.

Frankrijk heeft de grenzen van het Schengengebied gesloten. Vluchten vanuit niet-Schengenlanden naar Frankrijk worden geweigerd en Olry, de tweede luchthaven van Parijs, is zelfs compleet gesloten. De Fransen die nu nog in het buitenland zijn, mogen terugkeren met hulp van de ambassades van het land waar ze nu verblijven.

voorpaginas-corona-frankrijk

Welke Franse regio’s zijn het sterkst geraakt?

De meeste erkende ziektegevallen zijn in de regio’s Ile-de-France, Grand-Est, Corsica, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté en Auvergne-Rhône-Alpes.

Het ernstigst is de situatie in Noordoost-Frankrijk, in de Grand-Est en dan met name de Elzas. Het Franse leger heeft een veldhospitaal opgezet naast het ziekenhuis van Mulhouse en helpt met het vervoer van zieken.

Welke grote Franse zomerevenementen zijn afgelast of verschoven?

Alle grote Franse culturele, sportieve en religieuze evenementen tot 1 juni zijn geannuleerd. Ook worden veel grote evenementen in de zomer nu al uit voorzorg verschoven. De Tour de France wordt waarschijnlijk verplaatst naar augustus.

Hotels en B&B’s mogen in principe openblijven in Frankrijk

Alle horeca is gesloten in Frankrijk en campings zijn dat ook.

Hotels en chambres d’hôtes mogen openblijven, mits gasten hun ontbijt op de kamer eten. Tijdens de voorjaarsvakantie hebben diverse departementen (Gironde, Les Landes, Charente-Maritime en Pyrenées-Atlantiques) de verhuur van vakantiehuizen en het uitbaten van een chambres d’hôtes verboden

Ook kan de Franse overheid sinds het uitroepen van de état d’urgence sanitaire (gezondsheidsnoodtoestand) hotelkamers ‘confisqueren’ voor verplegend personeel of zieken. In diverse grote steden zijn ook hotelkamers ter beschikking gesteld van daklozen.

Kun je treintickets en vliegtickets naar Frankrijk annuleren vanwege de coronacrisis?

Thalys, de Franse spoorwegen en ook de Air France en KLM hebben aangegeven dat tickets voor reizen tot en met eind april kosteloos omgeboekt of geannuleerd kunnen worden. .

Thalys houdt overigens een minimale dienstregeling in stand tussen Parijs en Amsterdam: op het moment rijdt er slecht één trein per dag.

Mag je als buitenlander nog door Frankrijk reizen ?

Nederlanders die nog in Frankrijk zijn, omdat ze er een tweede huis hebben bijvoorbeeld, mogen het land verlaten. Ze moeten daarvoor een formulier invullen: de Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘. Zie voor meer informatie deze pagina van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hetzelfde geldt voor reizigers die vanuit Portugal of Spanje terug willen rijden door Frankrijk.

Waar kun je actuele informatie vinden over het coronavirus in Frankrijk?

Op de website van de Franse overheid staan de nieuwste maatregelen duidelijk uitgelegd (in het Frans).

Een andere goede nieuwssite (als je Frans spreekt) is France 24.

Laatste update van dit artikel: 8 april

LEES OOK:
Coronavirus: 10 sympathieke solidaire acties in Frankrijk
Corona-vocabulaire: de woorden die je nu hoort in het Franse nieuws

18 reacties op “Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE”

 1. Adrie schreef:

  We hebben de huur van ons huis in Frankrijk (twee weken geleden) opgezegd i.v.m. Corona.
  Het moet over 2,5 maand leeg zijn, kunnen we daar dan toestemming voor krijgen en bij wie moeten we dan aankloppen ?

 2. Klaas van den Broek schreef:

  Ik heb een huis gehuurd van 25 april -2 mei.
  Is het mogelijk daarheen te reizen met 14 personen in 4 auto’s? Zijn de restaurants en toeristische attracties dan Open ?

 3. willy schreef:

  Ik heb een tweede verblijf in Sainte maxime , kan niet meer terug naar België ,verplaatsingen zijn strikt genomen beperkt tot 1KM ,gelukkig zijn hier tot nu geen gevallen geregistreerd , dus ben ik misschien veiliger hier ? ik hoop echter dat de berichtgeving wel correct is ??? Ik moet wel zeggen dat als je een vraag stelt aan gendarmerie ze je heel goed helpen .

  • Josee schreef:

   Beste Willy, er zit niets anders op dan te blijven zitten in Sainte Maxime (als plaats geen straf lijkt ons) en de lokale en nationale richtlijnen voor zowel FR als België te blijven volgen.

 4. Lia schreef:

  Bij booking.com is je vaak gratis annuleren.
  Dat kan je zelf heel makkelijk in je account zien.

 5. A Versloot schreef:

  Wij vertrekken 4 en 5 juni naar Frankrijk deze twee zijn voor twee overnachtingen ! Daarna 6 juni tot 27 juni op de camping in AIGUES-MORTES
  DAARNA WEER TWEE HOTELS NAAR HUIS.
  WE KOMEN ER MAAR NIET ACHTER OF DIT DOOR GAAT.
  TOTAAL NIETS VAN DE ACCOR HOTELS Gehoord en van yellow village en alles is betaald alleen de camping nog een restant.

 6. Andre schreef:

  Wij hebben een vakantie geboekt eind mei is Frankrijk dan alweer te bereiken
  En zo ja is het dan veilig om te gaan naar Frejus en omgeving.

  • Josee schreef:

   Wij kunnen dat onmogelijk beantwoorden want het is aan de Franse overheid om besluiten te nemen over de toegankelijkheid van Frankrijk. Als hierover meer nieuws komt zullen wij dat met een update verwerken in dit artikel.

 7. Age Wierstra schreef:

  wij hebben een vakantiehuis in frankrijk ,daar zijn we nu, je hebt hier voor alle verplaatsingen een ingevuld formulier nodig ,en er zijn maar 5 redenen om je te mogen verplaatsen , onze franse auto moet een nieuwe APK dat wordt niet gezien als een geldige reden om je te mogen verplaatsen,wat adviseert u ons ?

 8. Pien schreef:

  Wij hebben een huis nabij Limoges en wilde daar met de auto heen met Pasen, is dit mogelijk?

 9. H.A. van Arnhem schreef:

  Wij hebben gereserveerd en betaald voor een hotel in Parijs van 4 april t.m 6 april 2020 dit i.v.m.de marathon. waar kan ik de betaalde kosten terug krijgen, wij hebben geboekt bij Booking.com.
  Hopende vrucht van u te mogen ontvangen, met vriendelijke groet, H.A. van Arnhem

  • Josee schreef:

   Ik raad u aan de corona informatie na te kijken van booking.com op hun site, en/of contact op te nemen met hun helpcenter als u niet meteen de informatie vindt die u zoekt.

 10. W. Bijen schreef:

  hebben jullie gegevens in welke departementen en hoeveel positieve coronagevallen zich hebben voorgedaan

  • Josee schreef:

   Wij hebben de link naar een kaart verwijderd omdat die niet meer synchroon liep met actuele situatie en we hebben nog geen goed alternatief gevonden. In het artikel staat wel welke regio’s het hardst zijn geraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *