frankrijk.nl

Bistrot des Alpes: kaasfondue in Amsterdam

Dol op kaasfondue, raclette en tartiflette? In Amsterdam kun je wintersportgerechten proeven in een knus restaurant waar je even in de Franse Alpen waant. Want staat daar nou een echte eitjeslift? Josee ging eten bij Bistrot des Alpes.

Het ultieme wintersportgerecht? Gedeelde eerste plaats voor tartiflette, kaasfondue en raclette! Alleen al de geur van smeltende kazen brengt mij in gedachten terug naar de Franse Alpen. Maar geluk ligt soms dichterbij dan je denkt… De kortste weg naar een typisch Frans wintermomentje is Bistrot des Alpes in de Utrechtsedwarsstraat in Amsterdam. Puur Frans, 100% Savoie! De oud-Amsterdamse façade is ingepakt als een klein bergchalet. Eenmaal binnen is het nog meer hout, sfeer en ski-nostalgie. Zoals diverse oude ski-attributen en zelfs de cabine van een mooi ouderwets ‘eitje’!

Bistrot des Alpes, Franse restaurant in de Utrechtsedwarsstraat

Comté, beaufort en reblochon

Dat hier louter Savoyaardse gerechten op de kaart staan mag dan ook geen verrassing zijn. Eigenaar Thibault, geboren en getogen Savoyaard, stapt elke 2 maanden in zijn auto en rijdt meer dan 1000 km om bij zijn eigen adresjes verse comté, beaufort, reblochon en abondance te kopen.

Lees ook: 15 Franse kazen die je geproefd wilt hebben

kaasfondue eten in Amsterdam

Van reblochonade tot raclette

Deze AOC-kazen uit de Franse Alpen en de Jura zijn de hoofdingrediënten voor de diverse soorten kaasfondues (ook met cèpes ofwel stukjes eekhoorntjesbrood!) en de echte raclette. Je weet wel, zo’n groot blok kaas waar je de smeltende bovenkant vanaf schraapt. (Het water loopt me dit schrijvend alweer in de mond…!) En ze liggen bij Bistrot des Alpes ook op de kaasplank met Alpenkazen.

kaasfondue eten in Amsterdam

Carole koos tijdens ons bezoek voor de vegetarisch gratin de crozets, een kaasgerecht met de typisch Savoyaardse boekweitpasta in de vorm van kleine vierkantjes. Ik ging voor de tartiflette: de klassieke variant met aardappel, kaas, ui en spekjes, geserveerd met charcuterie en salade. In beide gevallen pure smulmomentjes!

Eigenaar Thibault is een regelrechte Savoyaard
Carole in de keuken met eigenaar Thibault 

Dessert

Niet te veel, niet te machtig. Perfecte salade erbij, dus nog net genoeg ruimte voor een café gourmand: koffie met een miniselectie van desserts. Oh, wat is dar toch een geweldig Frans nagerecht, echt iets voor ons eigen land. Hallo, Nederlandse horeca! Er lopen veel smulpapen rond zoals ik, die gek zijn op toetjes maar nooit kunnen kiezen. Dit is dé oplossing. Van alles een beetje maar toch volop genieten!

Tartiflette eten in Amsterdam

Kortom, Bistrot des Alpes is een onvervalst Frans adresje in Amsterdam, waar elke associatie met wintersport, winterweer, bergromantiek en de Savoyaardse keuken volledig wordt ingevuld. Dus heb je heimwee naar of wil je een voorproefje nemen op je wintersportvakantie? DOEN!

Bistrot des Alpes, Utrechtsedwarsstraat 141, Amsterdam. Tel. 020-6207393, www.bistrot-des-alpes.nl

€18 tot €25 voor de diverse Savoyaardse kaasgerechten, reserveren aanbevolen! 

PLUS+
– Voor de NIET-kaaskoppen is er ook (beperkte) keuze uit vis- of vleesgerechten.
– Uiteraard staan hier Savoyaardse wijnen op de kaart en zelfs het in de Savoie wereldberoemde Bière de Mont-Blanc!

UPDATE 2022! De eigenaren van dit restaurant hebben nu ook een tweede restaurant in Amsterdam, Mont Blanc in de Pijp, met een gastronomische keuken uit de Franse Alpen.

LEES OOK:
15 Franse kazen die je gegeten moet hebben
Fondue of Raclette, wat is de grootste calorieënbom?
3x Franse kaas uit de oven
21 leuke Frans adresjes in Amsterdam

Tekst & beeld: Josee Schouten, tafelgenote: Carole Goelitz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *