frankrijk.nl

Tijd om te lezen.. 5 nieuwe Franse boeken!

Vers van de pers! Nieuwe Franse romans in Nederlandse vertaling en non-fictie over Frankrijk die nu in de boekhandel liggen. Voor iedereen die voorlopig liever thuis op de bank blijft hangen.

Een ander leven 

Na zijn debuut De Droomlijst (2018) heeft de jonge auteur Julien Sandrel weer een heerlijke opvolger afgeleverd. Dit tweede boek gaat over de 39-jarige Parisienne Romane, aan wie een familievriendin op een dag vraagt  waarom ze in tranen een kliniek in Marseille verliet. Romane reageert vol ongeloof, ze is nog nooit in die Zuid-Franse stad geweest. Ze kan het verhaal niet van zich afzetten en gaat op onderzoek uit. Tot haar verbijstering ontdekt ze dat ze een tweelingzus heeft, Juliette, die in een boekenwinkel in Avignon werkt. Romanes vader zwijgt in alle talen, net als de ouders van Juliette. Een speurtocht naar het verleden begint. Met als complicatie dat ze in de huid van haar zus moet kruipen, die haar familie en vooral haar dochtertje niet wil vertellen dat ze ernstig ziek is. Langzaam maar zeker ontrafelen leugens en geheimen. Regelmatig neemt het verhaal een compleet nieuwe wending, zodat je tot op het laatste moment op het puntje van je bank zit. Net als Romane wil je weten wat de waarheid is… Aanrader!

julien-sandrel-een-ander-leven

Een ander leven, Julien Sandrel, €19,99 te bestellen bij bol.com

Lees ook onze eerdere recensie over De Droomlijst

Zij namen het woord

NRC-recensente en literatuurwetenschapster Margot Dijkgraaf is gespecialiseerd in de Franse literatuur en schreef daar al diverse mooie boeken over. In het net verschenen Zij namen het woord: Rebelse schrijfsters in de Franse letteren maakt ze een ronde langs 10 Françaises uit de 17e tot de 21e eeuw, die de taboes van hun eigen tijd doorbraken. Onder wie grote namen als Madame de Sévigné, Colette, Françoise Sagan, George Sand en Simone Beauvoir. Maar ook minder bekende Franse schrijfsters, zoals Nathalie Sarraute, de grondlegster van de ‘nouveau roman’. Dijkgraaf beschrijft haar en de andere geportretteerde vrouwen met zoveel enthousiasme, dat je meteen zin krijgt om (meer van) het werk van al deze stoere schrijfsters te lezen.

margot-dijkgraaf-zij-namen-het-woord.jpg

Zij namen het woord, Rebelse schrijfsters in de Franse letteren, Margot Dijkgraaf, €19,99 te bestellen bij bol.com

De fruitplukkers

In haar prachtige debuut Le Grand Marin (Open Zee, 2017) beschreef Catherine Poulain hoe ze als jonge vrouw naar Alaska vertrok om te leren zeevissen. Een ruw leven en een echte mannenwereld, waarin de kleine Française door stug volhouden toch een plek wist te verwerven. Poulains tweede boek verplaatst de kijker naar een bijna even zwaar leven: dat van de fruitplukkers in Zuid-Frankrijk. Daarin trekken de introverte Roselinde en vriendin Mounia (in alles haar tegenpool) van klus naar klus. Olijven, asperges, meloenen, lavendel en druiven.. Ook dit is een mannenwereld, een gemeenschap van vrijbuiters, waar veel gedronken en verleid wordt. Mooi om te lezen hoe de jonge vrouwen hun weg proberen te vinden in dat ongewone leven. De rake literaire schrijfstijl van Poulain is erg mooi, maar één klein verwijt: in deze tweede roman liet ze de aanhalingstekens weg bij de dialogen, dat is soms verwarrend. Maar evenwel een intrigerend boek van een nieuwe Franse schrijfster om absoluut te leren kennen! (al zouden we wel beginnen met Open zee!)

De Fruitplukkers, Carherine Poulain, €21,99

Notre-Dame, de ziel van Parijs

Dit is een boek voor iedereen die op 15 april 2019 ook met een brok in zijn keel voor de televisie zat… “Door mijn keukenraam zag ik felgele spiralen van rook de lucht in kringelen. Ik rende de trappen af naar de Quai de la Tournelle en stond pal tegenover het zuidelijke roosventer van de Notre-Dame, de rode en oranje vlammen die uit het dak omhoogsprongen, de oorverdovende stilte van de menigte, de verbijsterde blikken, de afschuwelijke schoonheid van het moment”. Journaliste Agnès Poirier beschrijft de brand in het eerste hoofdstuk van haar boek bijna van minuut tot minuut. Daarna legt ze aan de hand van een tiental hoogte- en dieptepunten in de geschiedenis van de Notre-Dame uit waarom de kathedraal zo ontzettend belangrijk is voor de Fransen. Victor Hugo, Generaal de Gaulle, Napoleon en vele anderen passeren daarbij de revue. Zeer informatief!

Notre-Dame-de-ziel-van-Parijs

Notre-Dame, de ziel van Parijs, Agnès Poirier, Spectrum, €22,99 via bol.com (vanaf 1 april)

Een wereld binnen handbereik 

Van Maylis de Kerangal verscheen onlangs deze roman over de jonge kunststudente Paula, die wordt aangenomen op het prestigieuze Institut Supérieur de Peinture in Brussel. Hier leren de studenten hoe ze decors voor film en toneel moeten schilderen. Paula begint een verhouding met haar schimmige huisgenoot Jonas, maar ze verliest contact met hem als ze na haar afstuderen gaat werken in Moskou en Rome. Uiteindelijk accepteert ze een plek in het team dat de grottekeningen van Lascaux moet reproduceren en ze dompelt zich volledig onder in het werk van de eerste beeldende kunstenaars. Op een dag bezoekt Jonas haar in Lascaux. Ze hebben elkaar al jaren niet gezien, en door zijn komst vloeien heden en verleden, beeld en werkelijkheid ineen. Als je een voorliefde hebt voor (schilder)kunst en geschiedenis dan zul je waarschijnlijk minder moeite hebben met het vele vakjargon in deze roman. Ook is de bijzondere schrijfstijl (zinnen van een hele pagina!) van De Kerangal en haar erudiete taalgebruik niet voor iedereen weggelegd. Maar als je naar Lascaux bent geweest of plannen hebt om ernaar toe te gaan dan is dit een bijzonder voorproefje.

 Een-wereld-binnen-handbereik-Lascaux

Een wereld binnen handbereik, Maylis de Kerangal, €24,99 via bol.com

LEES OOK:
10 stoere vrouwen uit de Franse geschiedenis
10 vakantieboeken die in Frankrijk spelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *