frankrijk.nl

10 sterke vrouwen uit de Franse geschiedenis

Op Internationale Vrouwendag een ode aan tien mythische Françaises. Stuk voor stuk dames met lef en karakter, die de Franse geschiedenis voorgoed veranderen.

Eleonora van Aquitaine (1122-1204)

Rebelse middeleeuwse koningin die zelf deelnam aan een kruistocht. Ze ‘scheidde’ van Lodewijk VII om te hertouwen met de aanstaande koning van Engeland en was de moeder van Richard Leeuwenhart. Daadkrachtige dame die op bejaarde leeftijd nog te paard de Pyreneeën overtrok.

Eleonora van Aquitaine

Jeanne d’Arc (1412-1431)

Een meisje dat stemmen hoort zouden we tegenwoordig naar de GGD verwijzen, maar deze 17-jarige kreeg een heel leger achter zich. Daarmee gaf ze de Engelsen een goed pak slaag en de rest is droevige histoire. Tot aan haar laatste dappere momenten op de brandstapel.

Jeanne d'Arc

Olympe de Gouges (1748-1793)

Een oermoeder van het Franse feminisme. Als piepjonge weduwe weigerde ze ooit nog te hertrouwen. Protesteerde tegen de slavernij en vocht voor de rechten van de vrouw. Maar kreeg de leiders van de Franse Revolutie tegenover zich en eindigde onder de guillotine.

Olympe de Gouges

George Sand (1804-1876)

Schrijfster uit de Berry die zich graag verkleedde als man, om te kunnen roken en uitgaan in Parijs. Seksueel zeer bevrijd: verslond veel mannen, onder wie componist Chopin. Als intellectueel en feministe vocht ze onder meer voor het recht voor vouwen om te scheiden.

George Sand

Marie Curie (1867-1934)

Briljant wetenschapster en de eerste vrouw die de Nobelprijs won (zelfs twee keer). Ze ‘ontdekte’ de radioactiviteit en ging er zelf aan ten onder, want ze kreeg kanker door alle straling. Nog een heroïsch wapenfeit: tijdens WOI trok Curie naar het front met door haar ontworpen mobiele röntgenapparaten, om gewonde soldaten te helpen. Meer over Curie

Marie Curie wetenschapster

Coco Chanel (1883-1971)

De vrouw die de Françaises uit hun korsetten en in een broek hielp! Chanel klom op vanuit een weeshuis in de Corrèze tot succesvol onderneemster in Parijs, in een tijd dat vrouwen nog niet eens een eigen bankrekening mochten hebben. Een stijlicoon wiens ontwerpen een eeuw later nog altijd modern ogen.

Coco Chanel

Simone de Beauvoir (1908-1986)

Schrijfster van Le Deuxième Sexe, een bijbel voor het moderne feminisme. Privé uitte De Beauvoir haar emancipatie in een ‘vrije’ relatie met filosoof Jean-Paul Sartre. Maar trok daarbij aan het kortste eind, want Sartre verleidde half Parijs.

Edith Piaf (1915-1963)

Uiterst talentvolle en volkomen self-made vrouw. Piaf werd bijna letterlijk in het slijk geboren, maar schopte het van straatzangeres tot wereldster. Was bovendien een cougar avant-la-lettre, want ze scheelde 20 jaar met haar laatste echtgenoot.

Simone Signoret (1921-1985)

De eerste Française die een Oscar won, in 1960. Signoret speelde altijd sterke vrouwen (verzetsstrijdsters, prostituees). Rollen waarin ze macho-acteurs als Jean Gabin en Alain Delon stevig van repliek diende. Getrouwd met Yves Montand, die ze vrij liet in zijn amoureuze escapades.

Simone Veil (1927-2017)

Overleefde Auschwitz als 17-jarig meisje en werd een belangrijk Frans politica. In 1975 verdedigde ze haar abortuswet tegenover een boe-roepend Frans parlement, dat nog voor 98 % uit mannen bestond. Veil is samen met Marie Curie en slechts drie andere vrouwen begraven in het Panthéon in Parijs, het monument voor ‘de grote mannen van het vaderland’. Dat betekent 5 vrouwen versus 73 mannen. Cherchez les femmes…

Simone Veil

LEES OOK:
Les Dames du Panthéon: hotel in Parijs gewijd aan sterke Françaises
Domrémy, het geboortedorp van Jeanne d’Arc
7 aangrijpende WOII-herdenkingsplekken

Beeld: Charles Amable Lenoir (Jeanne d’Arc), Harcourt (Simone Signoret) CC-BY Thierry Ehrmann (Simone Veil), CC-BY Moshe Milner (De Beauvoir)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *