frankrijk.nl

Zelf varen over Franse rivieren!

Slow travel op zijn best: met een rivierboot varen door de Elzas, Bourgogne, Charente, Bretagne, het Loiregebied of over de moeder der Franse kanalen, het Canal du Midi. En je hebt zelf het roer in handen!

Weg van de massa

Varen over de binnenwateren van Frankrijk past helemaal bij de vakantietrends van 2020: weg van de massa, helemaal tot jezelf komen en je eigen koers bepalen! En het is zeker: in Frankrijk vind je tal van waterwegen die ideaal zijn voor een zo’n lekker langzame vaarvakantie.

vaarvakantie-vallee du lot

Even wegdromen…

Ik zie mezelf meteen al helemaal zitten: manlief achter het stuur eh.. roer, ikzelf met een wijntje op het voordek. (Ja, emancipatie is even ver weg: “lukt het schat? Dit kun jij echt zoveel beter dan ik…”.) Ondertussen glijdt het typische Franse landschap aan ons voorbij. Welk landschap maakt me eigenlijk niet uit. De wijngaarden van de Elzas, de knoestige platanen van Canal du Midi of de kademuren van een middeleeuws dorpje in de Bourgogne, (zucht) ik neem nog een slokje…

Nicols riviercruises Frankrijk

Varen voor ‘dummies’

Terug naar de werkelijkheid: ik dacht dat zo’n vakantie voorbehouden was aan stuurmannen of vrouwen met een vaarbewijs. Maar dat klopt niet. Ook zonder ervaring mag je deze rivierboten besturen. De snelheid van de boot is begrensd tot max.10 km/uur en als gast krijg je bij de incheck een uitgebreide uitleg over de werking van en het varen met de boot. En – als extra zekerheid – is de boot rondom beboeid. Ha, er is dus ruimte voor leermomentjes!

DIY-riviervakanties

Ook geruststellend om te weten: organisatie Nicols is dé botenbouwer voor de pleziervaart op de binnenwateren. In Frankrijk zijn ze al 35 jaar een begrip en inmiddels de grootste aanbieder van DIY-riviervakanties in Frankrijk, Duitsland, Portugal en sinds vorig jaar ook in Nederland. Handige combinatie, want als je tijdens de vaart op een probleem stuit, dan weet je zeker dat dit bedrijf alle kennis in huis heeft om het op te lossen.

Routes vaarvakanties in Frankrijk

Elzas, Loire, Bourgogne, Bretagne, Aquitaine en Occitanië

Je kunt zo’n vaarvakantie vanuit 20 Franse starthavens beginnen, voor een weekend, midweek of week (en langer). Welke streek je kiest hangt vooral af van wat je wilt zien en doen en voor hoe lang. Vooral van de natuur genieten? Of ben je het type dat graag aanmeert om een kasteel, dorpje, markt of museum te bezoeken? Er zijn routes door Bretagne, de Elzas, Aquitaine, Bourgogne, de Loire, Franche-Comté (Jura) en Occitanië (Languedoc)… Elke route heeft zijn eigen ankerpunten. Vooral een weekendje varen in de Elzas, de Anjou en de Bourgogne klinkt aantrekkelijk, want dat is relatief gemakkelijk aan te rijden vanuit Nederland. Maar net zo leuk is het om een weekje ‘cruisen’ in te bouwen in je grote zomervakantie. Ook handig: je kunt je fiets meenemen of optioneel een fiets huren.

starthavens vaarvakanties Nicols

Praktische vragen

Ik ben vrouw. Ik ben praktisch. Dus rijzen er nog een aantal vragen bij me op.

Mag je overal aanmeren?

Ja, dat mag, zolang je ander vaarverkeer niet hindert. Wel is het zaak om minimaal om de dag een haventje te kiezen, zodat je de watertank kunt bijvullen en de accu kunt opladen. Brandstof bijtanken hoeft niet: je hebt genoeg voor een week. Er zijn overigens ook elektrische boten!

aanmeren-vaarvakanties-Frankrijk

Moet je zelf een vaarroute uitstippelen?

Nee, je krijgt een routekaart met tal van suggesties voor stops onderweg. Om een dorpje in te gaan, een kasteel te bezoeken, boodschappen te doen, een wandeling te maken… Hierop staat ook een tijdsindicatie per traject. Want je dient ook rekening te houden met sluizen, die je onvermijdelijk elk traject tegenkomt. Bij sommige rivieren overigens meer dan bij andere. Zo valt dat in de Anjou enorm mee.

Vaar je van A naar B of ga je heen en terug?

Tijdens een weekend ga je meestal op en neer, bij tochten vanaf een week is er keuze voor een ‘one way’. Je moet dan wel zelf zorgen dat je weer bij je auto komt, als je die bij het startpunt hebt achtergelaten.

Zijn dit soort vaarvakanties kindvriendelijk?

Zwemvesten zijn aanwezig en rondom de boot is er een hoge reling. Leuke optie voor kinderen: een verwarmd zwembadje (nou, zeg maar: spartelbad). Denk aan een gevuld ponton, dat aan het achtersteven wordt bevestigd. Deze extra huuroptie is alleen niet in alle streken mogelijk.

spartelbadje nicols vaarvakanties

Behalve op het zonnedek liggen kan ik ook koken, douchen en toiletteren op de boot?

Er is een volledig ingerichte keukenhoek aan boord met koelkast, kookplaten, keukengerei, evenals een mini-badkamer met douche/wc.

Zie ook het filmpje van ons gastblogger Nathalie die onlangs met een Nicols boot door Bretagne voer.

En de hamvraag: wat kost zo’n weekje varen?

Reken voor een boot van 2 tot 4 personen zo’n €600/€700 voor een weekend (2-3 dagen). In het hoogseizoen is de minimale huurperiode 1 week, met prijzen tussen de €1500 en €2000. Uiteraard geldt hoe groter de boot, hoe hoger de prijs. Daarentegen is een boot voor 8 personen bijvoorbeeld heel geschikt voor 2 families met kinderen.

interieur Nicols boot vaarvakanties Frankrijk

Kun je het eerst even uitproberen in Nederland?
Dat kan, want sinds dit jaar verhuurt Nicols ook boten vanaf het Gelderse Kerkdriel aan de Maas, waarbij je in een weekend onder andere de vestingstadjes Heusden en Gorinchem aandoet. Meer tijd? Dan kun je Zuid-Holland of Noord-Brabant te water ontdekken. Zie hier alle trajecten.

Bucketlistmateriaal!
Na al deze informatie is mijn koudwatervrees verdwenen en dat zonnedek nog aanlokkelijker geworden. Nu nog op zoek naar een manlief!

Meer informatie over DIY-riviercruises vind je op de Nederlandstalige site van Nicols

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Nicols

Vaarvakantie in de Jura

#ad. Dit artikel is mede tot stand gekomen met hulp van Guido Camp van Nicols Vaarvakanties, waarvoor dank.

4 reacties op “Zelf varen over Franse rivieren!”

  1. Nes schreef:

    Mag je ook met je eigen bootje op deze wateren varen?

  2. Isabel schreef:

    Ik heb genoten van dit blog over varen in Frankrijk. Wij hebben een aantal jaren geleden iets dergelijks gedaan in Groot-Brittannië. Daar kun je soort rijnaak huren voor varen over de waterwegen, heerlijk langzaam en ontspannen. Ook de kinderen vonden het heerlijk. Ik ben benieuwd of ze voor een Franse vaarvakantie te porren zijn.

  3. Het Canal Du Midi kan ook op de fiets gedaan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.