frankrijk.nl

Top 10 zonnigste steden van Frankrijk

Weten waar je de grootste kans hebt op mooi weer in Frankrijk? Dit zijn de 10 Franse steden met meeste zonuren.

10. Toulouse (Haute-Garonne)

Toulouse Place du Capitole

De ‘roze stad’ is het zonnigst in juli, een maand met gemiddeld meer dan 8 zonuren per dag! In 2018* telde Toulouse 2.039 zonuren voor het hele jaar.

9. Lyon (Rhône-Alpes)

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken

De hoofdstad van de regio Auvergne-Rhône-Alpes telde 2.124 zonuren in 2018. Lees hier in welke 6 leuke wijken van Lyon je daar vooral van moet genieten!

8. Bordeaux (Gironde)

Chantier de Garonne Bordeaux
In Bordeaux scheen de zon in 2018 totaal 2.143 uur. Reken maar dat de bordelais daarvan profiteren op hun hippe stadstrandjes aan de Gironde. Of aan de kust: het echte strand ligt op maar een uurtje rijden van de stad.

7. Reims (Champagne-Ardenne)

Reims katehdraal

Verrassing: in de top 10 van zonnigste Franse steden staat een plaats uit Noord-Frankrijk! In het meetjaar 2018 scheen de zon in Reims in totaal 2.169 uur. In 2014 scoorde de hoofdstad van de Champagne ook al zo hoog, maar het jaargemiddelde ligt een stuk lager: 1.800 zonuren.

Lees ook: romantische B&B in Reims

6. Perpignan (Pyrénées-Orientales)

zonnigste steden Perpignan

Perpignan, niet ver van de Spaanse grens, is een van de warmste steden van Frankrijk. De plaats heeft gemiddeld 2.500 zonuren per jaar, dus 2018 lag met 2.314 uur iets onder de norm.

5. Nîmes (Gard)

Nimes

Het mooie Nîmes, in Occitanië, wordt ‘s zomers beschermd tegen wolken en regenbuien door de verderop gelegen Cevennen en dat leverde 2.563 zonnige uren op.

Lees ook: De 10 zonnigste departementen van Frankrijk

4. Nice & Menton (Alpes-Maritimes)

Nice-Vieille Ville

Nice is al sinds de vorige eeuw een favoriete badplaats in voor- én in naseizoen vanwege het goede klimaat. In 2018 scheen de zon er maar liefst 2.551 uur. Ter vergelijking: het Nederlandse jaargemiddelde is 1.550 uur. Buurplaats Menton, waar lekkere citroenen vandaan komen, had precies hetzelfde aantal zonuren in 2018: ook 2.551 uur.

3. Montpellier (Hérault)

Montpellier zonnige steden terrassen - CC/Josee
De zomers zijn vaak snikheet in studentenstad Montpellier, waar de zon 2.644 uren scheen in 2018. In het najaar heb je in Montpellier wel pittige herfststormen trouwens, maar na de lange zomerdagen van 28 en 29 graden is dat best te doen.

2. Marseille (Bouches-du-Rhône)

Marseille Vieux-Port boten basiliek
Bijna elk jaar is Marseille koploper in dit lijstje, maar in 2018 werden er 2.760 zonuren gemeten. Dat is net 20 uur minder dan in de winnende stad, die ook in de Provence ligt. Evenwel een mooie voorsprong op aartsrivaal Parijs, want de Franse hoofdstad telde slechts 1.985 uren met zon in 2018.

1. Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône)

Aix en Provence zonnig terras binnenstad CC/Josee

En de winnaar… Aix-en-Provence! In 2018 scheen de zon er 2.780 uur. Deze mooie Provençaalse stad geniet van een mediterraan klimaat, dus de winters zijn zacht en in de zomer ligt de gemiddelde temperatuur net onder de 30 graden. Verhuizen, iemand?

*Meetgegevens uit 2018. Het Franse klimaatinstituut (Météo France) publiceert de klimatologische meetresultaten altijd 2 jaar later dan het meetjaar. Begin 2020 zijn de resultaten van 2018 dus de meest recente gegevens. Van 2019 zijn nu alleen nog voorjaar en zomer bekend.

LEES OOK:
De 10 mooiste stranden van Frankrijk
Shoppen in Montpellier
De 10 mooiste Franse eilanden
Leukste badplaatsen rond Nice

Bronnen: L’Internaute/Méteo France  (in 2018 gemeten zonuren in Franse steden) Beeld: CCBY Pierre-Selim (Toulouse), CCBY/Alex Alishevskikh (Perpignan), CC/Sean Gillies (Nîmes), CC-BY Peter Ravi (Aix),CC/Franek  (Aix-en-Provence rosé), CC/Daniel Cremona, CC/Josee Schouten (Bordeaux, Aix-en-Provence, Montpellier & Nice), CC- Only Lyon, CC/Dany Tolengo, CC/Decar66, (Marseille), numendil/UPL (Reims). Openingsbeeld: Aix-en-Provence

Reacties zijn gesloten.