frankrijk.nl

80 of 90 km/uur op Franse platteland?

Opletten voor de maximumsnelheid op D-wegen in Frankrijk. Vorig jaar werd een nieuw landelijk maximum van 80 km/uur ingevoerd voor rurale wegen, maar nu mag elk Frans departement dat zelf bepalen. Sommige departementen zijn sinds 1 februari weer teruggegaan naar 90 km/uur.

Vaste Frankrijkgangers waren eraan gewend: op het Franse platteland mocht je altijd 90 km/uur rijden buiten de bebouwde kom. In 2018 verlaagde een Franse wet deze snelheidslimiet naar maximaal 80 km/uur, uit milieu- en vooral vanuit veiligheidsoverwegingen. De regel is sindsdien van toepassing op alle secundaire wegen met tweerichtingsverkeer, zonder vangrail in het midden. De nieuwe wet zorgde echter voor veel protest in Frankrijk en de  ‘gele hesjes’ hebben het afgelopen jaar enorm veel verkeersborden en 60 % van de radars op het platteland vernield.

nieuwe maximum snelheid in Frankrijk

Toch weer terug naar 90 km/uur?

Onder al deze politieke druk heeft het Franse parlement – ongelofelijk maar waar – in juni 2019 een wet aangenomen die deze maatregel weer terugdraait. Elk departement in Frankrijk mag sindsdien zelf beslissen of de maximumsnelheid op secundaire wegen 80 km/uur blijft of dat deze weer teruggaat naar 90 km/uur.

Sinds 1 februari 2020 zijn 12 Franse departementen weer terug gegaan naar 90 km/uur als maximumsnelheid. Op deze kaart van France Bleu is te zien welke. Het gaat onder meer om de Cantal, Creuse, Sarthe, Loir-et-Cher, Maine-et-Loire (in donkerblauw) – ofwel veel landelijke departementen in Midden-Frankrijk en Normandië. Een tiental andere departementen volgt zeer waarschijnlijk, waaronder Alpes-Maritimes, Hérault, Calvados, Côte d’Or en de Aude (lichtblauw).

In het vervolg goed op de borden letten dus op het Franse platteland, want voor je het weet rijd je alweer in het volgende departement. Bijzonder wel, deze gang van zaken.

Overige snelheidslimieten in Frankrijk

Op Franse autowegen (met middenvangrail) is de maximumsnelheid nog altijd 110 km/uur (tenzij het regent, dan 100 km/uur).

Op Franse autosnelwegen is de maximumsnelheid 130 km/uur, tenzij anders aangegeven of als het regent (110 km/uur).

LEES OOK:
6 Franse verkeersboetes om te voorkomen
Milieusticker nodig op de Franse autoroute?
7 dingen om te weten over de ringweg van Parijs

Beeld: CC-BY-N Nicolas Duprey-CD78 (Yvelines) Update februari 2020

Algemeen 728x90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *