frankrijk.nl

80 of 90 km/uur op Franse platteland?

Opletten voor de maximumsnelheid op D-wegen in Frankrijk. In 2018 werd een nieuw landelijk maximum van 80 km/uur ingevoerd voor rurale wegen, maar sinds 2019 mag elk Frans departement het toch zelf bepalen. En dus zijn sommige departementen weer teruggegaan naar 90 km/uur. Verwarring alom.

Vaste Frankrijkgangers waren eraan gewend: op het Franse platteland mocht je altijd 90 km/uur rijden buiten de bebouwde kom. In 2018 verlaagde een Franse wet deze snelheidslimiet naar maximaal 80 km/uur, uit milieu- en vooral vanuit veiligheidsoverwegingen. De regel is sindsdien van toepassing op alle secundaire wegen met tweerichtingsverkeer, zonder vangrail in het midden.

nieuwe maximum snelheid in Frankrijk

Sommige Franse departementen weer terug naar 90 km/uur

De nieuwe wet zorgde echter voor veel protest in Frankrijk en veel verkeersborden en radars op het platteland werden vernield. Onderdeze politieke druk heeft het Franse parlement (ongelofelijk maar waar) in 2019 een wet aangenomen die deze maatregel weer terugdraait. Elk departement in Frankrijk mag sindsdien zelf beslissen of de maximumsnelheid op secundaire wegen 80 km/uur blijft of dat deze weer teruggaat naar 90 km/uur.

Sinds 1 februari 2020 zijn 12 Franse departementen weer terug gegaan naar 90 km/uur als maximumsnelheid. Het gaat onder meer om landelijke departementen in Midden-Frankrijk, de Loirevallei en Normandië. In het vervolg dus goed op de borden letten dus op het Franse platteland, want voor je het weet rijd je alweer in het volgende departement. Bijzonder wel, deze gang van zaken.

Overige snelheidslimieten in Frankrijk

Op Franse autowegen (met middenvangrail) is de maximumsnelheid nog altijd 110 km/uur (tenzij het regent, dan 100 km/uur).

Op Franse autosnelwegen is de maximumsnelheid 130 km/uur, tenzij anders aangegeven of als het regent (110 km/uur).

LEES OOK:
6 Franse verkeersboetes om te voorkomen
Milieusticker nodig op de Franse autoroute?
7 dingen om te weten over de ringweg van Parijs

Beeld: CC-BY-N Nicolas Duprey-CD78 (Yvelines) Update februari 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *