frankrijk.nl

Les Misérables, de film over het andere Parijs

Een nieuwe Franse speelfilm vertelt over de machtsstrijd tussen de politie en jongeren in de voorsteden van Parijs. Les Misérables is genomineerd voor diverse belangrijke filmprijzen en president Macron noemde de film ‘zeer aangrijpend’.

De Oscar kreeg ‘ie net niet. Maar Les Misérables ontving de Grand Prix in Cannes en is de grote favoriet van de Césars (11 nominaties!). De kritieken zijn dan ook unaniem: regisseur Ladj Ly maakte een zeer pertinente film. Hij vertelt daarin over het werk van een politiebrigade in Montfermeil, een beruchte buitenwijk van Parijs, waar de regisseur zelf opgroeide.

Franse speelfilm Césars Oscars

De sterke arm

Om zich staande te houden gebruiken de politieagenten er agressieve en intimiderende technieken. Een nieuwkomer in het politieteam bekijkt dit met wantrouwen. En als een van de straatbendes de politieacties filmt met een drone, komt de situatie op scherp te staan. Les Misérables is een krachtige film met een beklemmend ritme. Regisseur Ly kiest niet echt partij: zowel de agenten als de jonge bendeleden begaan ernstige fouten.

Franse speelfilm Césars Oscars

De problemen van de banlieue

Deze film is dan ook vooral een aanklacht tegen de Franse staat. Hoe kan het dat geweld in al deze vormen diverse banlieues al jaren in de greep houden? Hoe kunnen delen van het land in bijna-anarchie verkeren zonder dat de overheid constructieve maatregelen neemt? De 39-jarige regisseur daagde president Macron uit om de film te komen zien tijdens een voorstelling in de besproken buitenwijk.

Franse speelfilm Césars Oscars

Schokeffect

De president sloeg dat aanbod af, maar bekeek de film wel thuis in het Elysée. “Bouleversant” (zeer aangrijpend), was zijn officiële reactie. Ook beloofde Macron kritisch te zullen kijken naar mogelijke oplossingen. Een bekende Franse film die hard politieoptreden in de voorsteden eerder aan de kaak stelde was La Haine (1995) van Mathieu Kassovitz. Die cultfilm bracht echter weinig verbetering teweeg, nu hopen dat Ly in dat opzicht meer bereikt. Aan de kracht van zijn film zal het niet liggen.

Les Misérables, vanaf 20 februari 2020 in de Nederlandse bioscopen.

LEES OOK: 
Hors Normes, hulpverleners met een groot hart
La Belle Epoque, nieuwe film met Daniel Auteuil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *