frankrijk.nl

Carnaval in Nice, mooi feestje!

Iets leuks doen in de krokusvakantie maar wil je het carnaval eigenlijk ook niet missen? Vier het aan de Côte d’Azur! Nice weet een goed feestje te bouwen: van 15 tot 29 februari heeft de Zuid-Franse stad kleurrijke parades en andere leuke carnavalsactiviteiten.

Winters hoogtepunt Côte d’Azur

Het Carnaval van Nice staat bekend als een van de grootste ter wereld en is het onbetwiste hoogtepunt van de winter aan de Côte d’Azur. Twee weken lang een geweldig schouwspel van praalwagens, dansers, straatartiesten en muzikanten die overdag én ‘s avonds het publiek bespelen en betoveren. Hoogtepunten van het carnaval zijn de 2 grote thema-optochten, die naar het centraal gelegen Place Masséna paraderen.

Carnaval de Nice

1. Bloemenparade: La Bataille de Fleurs

Hier geen alaaf en polonaise maar in Nice weten ze de bloemetjes absoluut buiten te zetten tijdens het befaamde bloemencorso. La Bataille de Fleurs is een optocht van met bloemen versierde praalwagens waarop fraai uitgedoste dames het publiek bloemen toewerpen. Fleurs locales uiteraard: denk vooral mimosa, maar ook lelies en anjers. Kleurrijk om te zien en tevens een mooie knipoog naar de start van de lente. En ‘ons ben niet zunig’: tijdens elke parade worden meer dan 100.000 bloemen uitgedeeld, waarbij de bloemenmeisjes niet schromen om ook de wagens leeg te plukken. Vervolgens hebben bloemenstekers telkens zo’n 48 uur om de wagen weer op te tooien voor de volgende parade. Want deze optocht vindt gedurende het Carnaval vijf keer plaats: op 15, 19, 22 en 26 en 29 februari.

Carnaval de Nice

2. Carnavalsoptocht ‘Le Roi du Cinéma’

Place Masséna, het fraaie plein tussen het oude en nieuwe Nice, is 5 avonden lang het epicentrum van de lichtparade van 17 praalwagens met les grosses têtes’metershoge figuren, die er super gelikt uitzien. Voor deze editie zullen ze geïnspireerd  zijn door het thema King of Fashion, dus verwacht veel verwijzingen naar Franse couturiers. Het belooft in ieder geval een kleurrijk en fantasievol spektakel te worden, dat door de belichting naar een nog magischer niveau wordt getild. En eromheen, tussendoor en bovenop zie je tal van dansers, straatartiesten en muzikanten. Duidelijk dus dat je hier al snel ogen te kort komt! De avondparade, het Corso Illuminé, vindt plaats op 15, 18, 22, 25 en 29 februari vanaf 21.00 uur. Er is ook een dagparade, het Corso Carnavalesque, op 23 februari vanaf 14.30 uur.

Carnaval de Nice

Plaatsje veroveren

Zo’n topevenement trekt natuurlijk veel bekijks. Dus wil je het Carnaval van Nice van dichtbij meemaken, dan raden we je absoluut aan om of zit- of staplaatsen te reserveren in de daarvoor gereserveerde zones rond en op Place Masséna. Tarieven variëren van €5 tot €26, of €40 voor een forfait voor beide optochten. Onze tip: wil je echt interactie met de bloemenmeisjes en straatartiesten, kies dan voor een staplaats, dan ben je flexibeler.

Carnaval de Nice

Extra Carnavalstips!

– Leuk detail: kom je verkleed (en dan niet op z’n Nederlands met boerenkiel en/of pruik maar helemaal van top tot teen gekostumeerd) dan heb je gratis toegang tot de zone voor staplaatsen!

– Proef vooral ook de speciale carnavalssnack die je bij veel bakkers in Nice kunt krijgen: les bugnes. Een beignet met een knapperige buitenkant en een vleugje oranjebloesem.

– Slaapadres tijdens het Carnaval? Dit zijn een paar van onze favoriete hotels in Nice! En Carole sliep vorig carnaval bij het Ellington Hotel,  dat is lekker centraal gelegen, vlak bij de feestelijkheden, maar toch ook heel rustig. Goede familiekamers ook, uitgebreid ontbijtbuffet en heel aardig personeel, dat veel tips gaf.

hotel Ellington centraal geleden in Nice

– Neem een Pass Musées de Nice, dan kun je overdag naar de musea o.a. van Matisse, Chagall, MAMAC en het fotografiemuseum van Nice.

Musea in Nice

Meer informatie over het Carnaval en over Nice op de site van het Office du Tourisme de Nice

LEES OOK:
Hippe hotels in Nice
9x lekker eten in de stad
8 leukste dingen om te doen in Nice

Tekst: Josee Schouten  Beeld & Video: Carole Goelitz Behalve hoofdbeeld: CC/Arnaud Garppy (danseres).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *