frankrijk.nl

Fietsreis met kinderen door de Ardèche

Langs de rivier, over een oude spoorlijn, door tunneltjes, voorbij telkens wisselende landschappen: fietsen in de Ardèche is een feestje en prima te doen met kinderen. Leuk idee voor een fietsvakantie met het hele gezin!

Fietsen over oude spoorlijnen

Zijn wij Nederlanders zo ongeveer met een zadel onder onze billen geboren, voor de Fransen is het pas in de 21e eeuw doorgedrongen dat de fiets een superactiviteit is voor recreatieve doeleinden. We zien dan ook een prettige explosie van fietsroutes, overal in Frankrijk. Hierbij wordt in veel gevallen handig gebruik gemaakt van bestaande tracks, zoals oude trekpaden en vervallen spoorweglijnen. Die krijgen nu een tweede leven als fietspad. Je vind ze overal in Frankrijk! Van de Franse Ardennen, Atlantische kust, langs de Loire of door het Rhônedal en in de populaire vakantiestreken de Drôme en Ardèche.

Fietstocht met kinderen in de Ardèche

Dolce Via, fietsen dwars door de Ardèche

Deze nieuwe routes zijn heel geschikt voor een meerdaagse fietsvakantie. Met z’n twee of met het hele gezin! Neem nu de Dolce Via. Een prachtig fietspad in het spoor van het oude stoomtreintracé, dwars door het landschap van Ardèche. Het mooie van deze route is dat het landschap een aaneenschakeling is van verschillende natuurplaatjes. Je fietst van een bergachtige omgeving naar een vulkanisch plateau om uiteindelijk te belanden in de prachtige vallei van de Eyrieux, de rivier die zich middels stroomversnellingen een weg baant naar beneden.

LEES OOK: Carole en Josee fietsten de Dolce Via

allei van de Eyrieux in de Ardèche Vallei van Eyrieux

Actieve gezinsvakantie

Met 1 sterretje als moeilijkheidsgraad kent deze route een prettig instapniveau. Dat maakt het ideaal om met het hele gezin te doen. Alles is afgestemd op easy-going: je volgt grotendeels deze van rails ontdane en relatief vlak lopende oude spoorwegbaan, die speciaal voor fietsers van een gravelpad is voorzien.

Fietsvakantie Ardeche

Stoomtreintje door de Gorges du Doux

Er zit maar één echte klim in het programma. Die kun je echter omzeilen door de fietsen op te laten halen en het stoomtreintje te nemen, de Mastrou. Prachtig ritje, dwars door de Gorges du Doux. Dat alleen al is voor een kind (en ja, ook wel de ouders) een ware beleving! Langs de gehele fietsroute zijn er meer afstapmomentjes, zoals even een terrasje pakken in zo’n echt oud dorp, lunchen op een van de vele picknickplekken of onderweg de pedalen verruilen voor peddels tijdens een kanotochtje. Hier een voorbeeld van hoe zo’n georganiseerde fietstocht door de Ardèche eruit kan zien.

Fietsvakantie in de Ardeche met SNP

Praktische tips voor fietsen met kinderen

We horen je denken: kunnen mijn kinderen dit wel aan? Belangrijk is om vooraf met het volgende rekening te houden.

Afwisseling en tempo: als je met kinderen gaat fietsen zorg dan voor dagtrajecten die voldoende ruimte bieden voor stops en afwisseling.

Gemak: voorkom onnodige ballast. Ideaal is als je bagage wordt vervoerd van het ene naar het volgende logeeradres. Zo kun je meerdaagse fietsarrangementen boeken waarbij bagage telkens wordt vervoerd naar het volgende logeeradres. Je verblijft op campings of in chambres d’hôtes die gunstig liggen aan de route en op het terrein voldoende vertier hebben voor jong en oud, zoals aan de rivier, met een zwembad of grote tuin.

SNP-Frankrijk - Fietsen door Ardeche-

Leeftijd: als de kinderen zelfstandig fietsen is 7 jaar toch wel de minimumleeftijd voor dit soort fietstrips. Zijn ze jonger dan is een aanhangfiets een betere optie. De peuters en kleuters tot 5 jaar kunnen in een fietszitje, maar in de zomermaanden is dat vanwege de hitte af te raden.

Materiaal: een eigen fiets is natuurlijk altijd goed, zolang het maar geen racefiets is vanwege de ondergrond van de fietspaden. Maar in sneltreinvaart zien we de opkomst van fietshuur ter plaatse, inclusief huur van een E-bike. Zorg wel dat je dit vooraf regelt, zeker als je kinderfietsen wilt huren.

Kinderveiligheid: houd er rekening mee dat het in Frankrijk sinds 2017 verplicht is voor kinderen onder 12 jaar om een fietshelm te dragen (ook in het zitje achterop)!

TIP: Reisorganisatie SNP biedt fietsreizen door heel Frankrijk, waarvan diversen speciaal zijn afgestemd voor fietsen met het hele gezin.

Fietsvakantie voor gezinnen in de Ardeche Dolce Via

Gorges du Doux fietsen Ardeche Gorges du Doux

LEES OOK:
 Dolce Via, mooie fietsroute door de Ardèche
Fietsen door de Vallée de l’Isère (Drôme)

Tekst: Josee Schouten Beeld: ADT Ardèche ©A.Renaud, SNP Reizen – fietsWandelNB

Reacties zijn gesloten.