frankrijk.nl

10 nieuwe Franse bioscoopfilms dit voorjaar!

Liefhebbers van Franse films (wij, wij!) gaan een goede lente tegemoet, want er is veel mooie cinema op komst deze eerste helft van 2020. Onder andere speelfilms met Cathérine Deneuve, Juliette Binoche en Gérard Depardieu.

WOMAN, documentaire van Yann Arthus-Bertrand – vanaf 12 maart

Yann Arthus-Bertrand, de beroemde Franse luchtfotograaf, maakt ook filmdocumentaires. Zoals Home, over de fragiele staat van onze planeet. Voor zijn project Human reisden vrijwilligers de hele wereld over om mensen uit honderden verschillende culturen te interviewen. Over hoe mensen in het leven staan en wat ze verwachten van hun tijd op aarde. Die interviews zijn gemonteerd als een soort kringgesprek met de hele aarde! Echt supermooi en ontroerend. Deze documentaire is een spin-off van het project en gaat alleen over vrouwen.

LA VÉRITÉ, Deneuve en Binoche in één film! – vanaf 19 maart

Dat was nog niet eerder gebeurd: Cathérine Deneuve en Julliette Binoche samen op het grote scherm! Deneuve speelt in La Vérité een beroemde filmster die een moeizame relatie heeft met haar dochter Lumir (Binoche). Ter gelegenheid van de publicatie van de memoires van de moeder, komt Lumir samen met haar man (Ethan Hawke) en kinderen over van New York naar Parijs. De reünie tussen moeder en dochter loopt uit op een confrontatie, waarbij oude trauma’s worden opgerakeld en de ‘waarheid’ boven tafel komt.

LES PLUS BELLES ANNÉES: vervolg op een klassieker – vanaf 9 april

Dabadabada, da, da, da, dabadabada… Elke Fransman kan het filmdeuntje van Un homme et une femme (1966) neuriën. De mythische film maakte regisseur Claude Lelouch en hoofdrolspelers Anouk Aimée en Jean-Louis Trintignant in één klap wereldberoemd. Twintig jaar later was er al een eerste vervolg: Un homme et une femme: vingt ans déjà (1986) En nu is er een derde luik: Les plus belles années d’une vie. Als Jean-Louis zich steeds meer lijkt te verliezen in nostalgie, probeert zijn zoon hem te herenigen met zijn oude liefde.

DEUX: over de kracht van de liefde – vanaf 16 april

Deze nieuw Franse film hebben wij al gezien en we kunnen ‘m van harte aanraden: Deux is een pareltje! De liefde tussen twee wat oudere vrouwen komt ernstig onder druk te staan als een van hen een hersenbloeding krijgt. Haar volwassen kinderen zijn namelijk niet op de hoogte van de geheime liefdesrelatie en houden de opdringerige ‘buurvrouw’ kordaat op afstand. Zij (verpletterende rol van de Duitse actrice Barbara Sukowa) laat dat echter niet zomaar gebeuren… Oh en dat heerlijke nummer uit de trailer (belangrijk in de film) is Sul mio carro van Petula Clark!

SEULES LES BÊTES: thriller in de ruige Lozère – vanaf 23 april

Een vrouw verdwijnt op een bergvlakte in de Causses, in de Lozère. Na een sneeuwstorm wordt haar lege auto gevonden naast de landweg die naar enkele geïsoleerde boerderijen leidt. De politie heeft geen enkel spoor, maar diverse personen blijken iets te maken te hebben met de zaak. Veel spanning en een mooie cast, met onder andere Laure Calamy, die ook de hilarische secretaresse speelt in de tv-serie Dix pour cent.

LA BONNE ÉPOUSE: komedie met Binoche – vanaf 30 april

Daar is ze weer: nog een film met Juliette Binoche dit voorjaar! Hierin als directrice van een huishoudschool in de Elzas tijdens de jaren ’60. Na de plotse dood van haar man staat Paulette er alleen voor en ontdekt ze dat de school bijna failliet is. In mei 1968 barsten in Parijs de studentenprotesten uit, die de Franse samenleving voorgoed veranderen. Ook Paulette en haar meisjes beginnen te twijfelen over hun oude idealen. Het onverwachte einde van de film vonden wij een beetje vreemd, maar de komedie heeft mooie momenten en de liefde tussen Binoche en Édouard Bern (haar bankier) sprankelt!

JEANNE D’ARC: historisch drama – vanaf 5 mei

In zijn nieuwste film schetst regisseur Bruno Dumont (Ma Loute) de jeugd van de bekendste maagd uit de Franse geschiedenis. De Franse filmpers was vrij positief, maar het publiek klonk terughoudender over Jeanne d’Arc. We zagen diverse berichten van Franse bioscoopbezoekers die de film “onbegrijpelijk” en “traag” noemden. Dus wij vragen ons in alle eerlijkheid af of deze film het uitzitten waard is… À tester!

SYBIL met Virginie Efira – vanaf 14 mei

Virginie Efira leerden we vorig jaar kennen door Franse topfilms als Le Grand Bain en Un amour impossible. In mei komt de nieuwe film Sybil naar Nederland, die ook lof oogstte in Frankrijk. Efira is daarin een psychotherapeut die haar kabinet sluit om een boek te schrijven aan de Côte d’Azur, maar daar raakt ze verwikkeld in het leven van een jonge actrice. Ze volgt haar zelfs naar de filmset op het eiland Stromboli.

UN DIVAN À TUNIS: zonnige Frans-Tunesische komedie – vanaf 21 mei

Een jonge vrouwelijke psychotherapeut uit Parijs besluit een praktijk te openen in Tunis en loop daarbij tegen wat startproblemen aan. Van administratieve hick-ups tot culturele barrières. Maar ze gaat daar met intelligentie en gevoel voor humor tegenin.

FAHIM: sociaal drama met Depardieu – vanaf 11 juni

Ha, eindelijk weer een film met Gérard Depardieu! De acteur is kieskeurig bij zijn filmprojecten, maar hij zei in een interview meteen gevallen te zijn voor zijn sprankelende jonge tegenspeler in deze film. De jonge Fahim is een briljant schaakspeler en komt zelfs uit voor Frankrijk op het WK. Probleem alleen: hij heeft geen verblijfspapieren… Depardieu schiet te hulp.

Lees ook over twee grote favorieten van de Césars van 2020:

Les Misérables, de film over het andere Parijs
Daniel Auteuil sterk in La Belle Epoque

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *