frankrijk.nl

10 bijzondere openingen in Frankrijk dit jaar

In 2020 zijn er diverse spraakmakende openingen en evenementen in Frankrijk! Van nieuwe musea in Parijs tot een bijzondere nieuwe attractie in Bordeaux.

NB, vanwege de coronacrisis zijn de meeste onderstaand genoemde openingen uitgesteld helaas

Fondation Pinault: groot nieuw museum moderne kunst in Parijs

Parijs krijgt er vanaf juni een spectaculair museum voor moderne kunst bij. Miljardair François Pinault verbouwde de koepelvormige Bourse du Commerce (vlak bij De Hallen) om er een groot deel van zijn privécollectie met hedendaagse kunst onder te brengen. Verplaatst naar 2021

Pinault museum Parijs

Salvador Dali in steengroeven in de Provence

In de steengroeven van Baux-de-Provence zijn al jaren indrukwekkende exposities waarbij de kunstwerken op de muren van de groeven geprojecteerd worden met begeleidende muziek. Eerder stonden onder meer Van Gogh, Cézanne, Gauguin en Chagall centraal in deze Carrières de Lumières. Vanaf maart 2020 is het de eer aan Dali én Gaudi in een spectaculaire dubbelexpositie. Geopend

 carriere-de-lumieres-dali-expo

© Christie’s Images / Bridgeman Images, © 2019. Museo Nacional Thyssen-Bornemisza/Scala © Bridgeman Images © 2019. Digital image, The Museum of Modern Art, New York/Scala, Florence © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, ADAGP 2019`

Warenhuis La Samaritaine heropent na 15 jaar 

La Samaritaine, een warenhuis in art nouveau-stijl, was sinds 1870 een begrip in Parijs. Maar 15 jaar geleden sloot het plots voor een grote renovatie, in opdracht van modeconcern LVMH. Dit voorjaar heropent La Samaritaine als extreem luxe winkelcomplex. Met de exclusiefste mode- en parfummerken, een grote spa en chique hotel. Verplaatst naar 2021

Samaritaine Parijs

Nieuwe attractie in Bordeaux: Bassin des Lumières 

La Base Sous-Marin wàs al een bijzondere plek om te bezoeken in Bordeaux. In deze Duitse onderzeebootbasis uit WOII zijn foto- en kunstexposities te zien. Het stemmige betonnen monument met donkere ruimtes en grote bassins leende zich daar prachtig voor. Vanaf april 2020 komen er ook exposities waarbij kunstwerken in bewegende composities worden geprojecteerd op het gebouw: het Bassin des Lumières. Dat moet prachtig zijn! Vanaf 17 april werken van Klimt en Paul Klee. Geopend

bassins-de-lumiere-expo-bordeaux

Grootste foodhallen van Europa openen in Parijs

In april 2020 opent een nieuw winkelcentrum, Les Ateliers Gaité, naast het treinstation Montparnasse in Parijs. Drie verdiepingen van het gebouw worden foodhallen en de cijfers zijn indrukwekkend: 35 verschillende bars en restaurants op 5.000 m2 oppervlakte én het hoogste dakterras van Parijs.

foodhallen Parijs

Hôtel de la Marine: nieuw monument in Parijs 

Het monumentale Hôtel de la Marine aan Place de la Concorde wordt voorjaar 2020 geopend voor het publiek. Lang was dit 19e-eeuwse monument een overheidsgebouw, maar straks kun je de somptueuze binnenplaatsen en zalen bezoeken. Ook komen er winkels, een café en een restaurant.

Hotel de la Marine in Parijs

Musée Carnavalet in de Marais weer open

In het voorjaar van 2020 heropent ook het historische museum van Parijs, dat vier jaar gesloten was voor renovatie. De collectie blijft ongeveer gelijk, maar de looprichtingen zijn verbeterd en het 17e-eeuwse hôtel particulier is helemaal opgeknapt. Het museum viert de heropening komend najaar met een grote foto-expositie van Henri Cartier-Bresson (vanaf 30 november 2020).

Musee Carnavalet Marais Parijs

Christo verpakt de Arc de Triomphe

In september pakt kunstenaar Christo de volledige Arc de Triomphe in, zoals hij dat in de jaren ’80 al deed met de Pont-Neuf in Parijs. Een klusje waarvoor 25.000 m2 stof nodig is! Als je het kunstwerk wilt zien, die moet je een weekendje Parijs plannen tussen 19 september en 4 oktober 2020. Verplaatst naar 2021

arc de triomphe Christo

Christo, L’Arc de Triomphe, Empaqueté (Project for Paris) Place de l’Etoile – Charles de Gaulle, Dessin 2019, diverses techniques © André Grossmann.

Monaco krijgt 2 spraakmakende nieuwe musea

Monaco krijgt een spectaculair museum in de vorm van een mantarog getekend door de architect Rudy Ricciotti die ook het MUCEM in Marseille en het Cocteau museum in Menton ontwierp. Het museum gaat twee musea herbergen. Allereerst het Musée de l’Homme et de la Mer, over archeologische vondsten in de Middellandse Zee. En ook het Grimaldi Museum, dat in het teken zal staan van de koninklijke familie van het kleine vorstendom. Verplaatst naar 2021

Monaco nieuw museum

LEES OOK:
Zien en doen deze winter in Parijs
10 musea in Parijs die je gezien moet hebben

Beeld: CCBY-Olivier Mallich (Carnavalet), CC Groupe Caroli (museumMonaco), CC Les Ateliers Gaité (Food Society Montparnasse), WC Ange-Jacques Gabriel (Hôtel de la Marine).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *