frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2020

De zwarte zaterdagen voor komende zomer zijn bekend! Net als de andere weekenden die extra druk zijn op de Franse autoroutes. Tips en informatie voor iedereen die in juli of augustus met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat.

Laatste update: 4 juli

> weekend van 3 tot 5 juli 2020: begin van de Franse schoolvakantie

Op 4 juli begint de zomervakantie voor alle scholieren in Frankrijk. Veel Fransen die in juli op vakantie gaan (de zogeheten ‘juilletistes‘) vetrekken dat weekend meteen, dus normaalgesproken is het die dagen vrij druk op de autoroutes. vertrekken. Door de coronacrisis zijn veell stedelingen echter al eerder vertrokken, dus het valt dit jaar mee.  Zaterdag 5 juli is oranje/rood (midden op de dag) en zondag 6 juli is groen/oranje.

Lees ook: coronaregels op de Franse autoroute

> weekend van 11 & 12 juli 2020

Het tweede weekend van juli is meestal ook erg druk, omdat het vlak voor Quatorze Juillet valt (lang weekend). Vrijdag 10 juli en zaterdag 11 juli zijn oranje voor verkeer richting het Zuiden vanaf Parijs en omgeving, met rode pieken tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Op de A10 Parijs tot Orleans is het zaterdag 11 juli druk (‘rood’)tussen 6.00 en 15.00 uur. Zondag 12 juli is groen/oranje, met wat drukkere momenten op de Route du Soleil tussen 11.00 uur en 20.00 uur, maar geen enorme files. Details over dit weekend op Bison Futé

> zaterdag 18 juli & zaterdag 25 juli

Ook de zaterdag 18 juli en 25 juli zijn aangemerkt als rode dagen (=’circulation très difficile‘). De zondagen van diezelfde weekenden daarentegen – dus zondag 19 juli en zondag 26 juli – zijn groen voor heel Frankrijk, dus goed te doen.

NB Deze informatie kan nog wijzigen, vanwege de coronacrisis kan het meevallen op deze data in de tweede helft van juli. Bison Futé (de Franse verkeersdienst) geeft 7 dagen voor de datum actuele schattingen. Wij houden die hier bij.

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> 1 en 8 augustus 2020: zwarte zaterdagen

Het drukste weekend is traditioneel het eerste weekend van augustus Dat is de chassé-croisé, als veel juli-gangers terugkomen en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Deze dag met dubbele verkeersstromen zorgt in principe voor de eerste zwarte zaterdag op 1 augustus. Zondag 2 augustus is een half oranje half rode dag, met specifieke drukte op de autoroutes tussen Lyon en Orange (Route du Soleil).

Een tweede zaterdag met grotere drukte is zaterdag 8 augustus (zwart). Zondag 9 augustus is een betere reisdag: nu aangemerkt als oranje voor de zuidelijke helft van Frankrijk en groen in de rest van het land. 

NB Deze informatie kan nog wijzigen, vanwege de coronacrisis kan het meevallen in augustus. Bison Futé (de Franse verkeersdienst) geeft 7 dagen voor de datum actuele schattingen. Wij houden die hier bij.

Als je toch een van deze zwarte zaterdagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag), zodat je een beetje achter de ergste files aanrijdt. Het filerecord valt meestal rond 13.00 uur. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 (Route du Soleil) helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

Lees ook: leuke B&B langs de A20 en A71

> Terugrijden op zaterdagen in augustus

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk (Provence, Côte d’Azur, Ardèche, Drôme) in noordelijke richting is zaterdag 15 augustus (rood) een afrader, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon. Ook 22 en 29 augustus zijn lastige dagen voor automobilisten die vertrekken uit de Provence. Zondagochtend vertrekken is dan verstandiger.

Zie hier de kalender met alle ‘gekleurde data’ van Bison Futé en hier extra informatie en tips (in het Frans) voor de drukste weekenden.

zwarte-zaterdagen-op-franse-snelweg-2020

Uitleg bij deze kalender van Bison Futé, gepubliceerd in december 2019: de 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Île-de-France, 3. Bourgogne en Noordoost-Frankrijk, 4. Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Route du Soleil – Lyon), 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘moeilijk’, rood voor ‘zeer moeilijk’ en zwart voor ‘extreem moeilijk’.

Lees ook: sneller doorrijden op de autoroute met een tolbadge

Alternatieve routes

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6. Andere mogelijkheid: over Reims rijden. Algemene tip: zorg dat je Parijs pas na de lunch bereikt.

Route du Soleil A6/A7: kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Lees ook: milieuvignet nodig in Frankrijk of niet?

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

– Kijk op Autoroute.fr, voor gedetailleerde file-informatie voor alle Franse tolwegen.

Meer van dit soort handige Frankrijk-informatie ontvangen? Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
B&B’s van Nederlanders bij de Route du Soleil
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Orléans en Limoges
Overnachtingshotels mét zwembad langs de autoroute

Bron: Bison Futé – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!