frankrijk.nl

Test je kennis van Franse kaas

Veel van onze lezers zijn dol – nee – stápelgek op Franse kaas. Hoeveel weet jij over al die mooie fromages uit Frankrijk? Quizje!

1. Hoeveel verschillende soorten Franse kazen zijn er?

a. 365
b. 1.200
c. 10.000

2. Welke Franse kaas kreeg in 1925 als eerste een AOC-label?

(hint: ook wel de ‘koning van de kazen’ genoemd)

a. brie
b. camembert
c. roquefort

3. Welke van deze Franse kaasjes is een bekende, sterk ruikende roodschimmelkaas?

a. valençay
b. saint-augur
c. époisses

4. Welke van deze onderstaande kazen is een witschimmelkaas?

a. chaource
b. beaufort
c. comté

5. Van welke melk worden de zachte kaasjes saint-félicien en saint-marcellin gemaakt?

a. koemelk
b. schapenmelk
c. geitenmelk

Top 10 Franse kazen

6. Waar komt camembert vandaan?

a. de omgeving van Parijs
b. Normandië
c. Bretagne

7. Welke stinkkaas uit Noord-Frankrijk heeft een glansrol in de film Bienvenue ches les Ch’tis?

a. mimolette
b. maroilles
c. pont l’évêque

Franse kaasjes in Arras

Lees ook: De 10 ergste Franse stinkkazen

8. Hoe lang van tevoren kun je Franse kaasjes het beste uit de koelkast halen?

a. je mag Franse kaas helemaal nooit in de koelkast stoppen
b. een half uur van tevoren
c. 2 uur van tevoren

9. Wat is er bijzonder aan reblochonkaas?

a. de kaas wordt gemaakt van melk van de ‘tweede melkronde’
b. de kaas wordt alleen gemaakt door vrouwen
c. er zit een aslaagje in

10. Wat voor een kleur heeft de bekende geitenkaas sainte-maure?

a. wit
b. groen
c. zwartgrijs

geitenkazen

11. Welke van deze kazen komt NIET uit de Auvergne?

a. saint-nectaire
b. cantal
c. livarot
d. fourme d’Ambert

12. Hoe heet de kaas in een bakje van sparrenhout die je kunt opwarmen in de oven?

a. gruyère
b. banon
c. Mont d’Or of vacherin

13. Welke van deze kazen is géén geitenkaas?

a. crottin de chavignol
b. pélardon
c. ossau-iraty
d. valençay

Lees ook: 11 Franse geitenkaasjes die je geproefd wilt hebben

14. Hoe heet de kaas op onderstaande foto?

a. morbier
b. laguiole
c. comté

morbier Franse kazen

15. Als je een evenwichtig en klassiek Frans kaasplankje wilt samenstellen dan kies je?

a. camembert, roquefort en brie: de heilige drie-eenheid
b. kazen uit minstens drie verschillende Franse streken
c. 1 harde kaas, 1 schimmelkaasje, 1 blauwe kaas en 1 geitenkaas: ofwel een mix van verschillende kaasfamilies


ANTWOORDEN

1b. Er zijn ongeveer 1.200 verschillende Franse kazen volgens de Franse branchevereniging van zuivelproducenten. Wie hier ‘365’ koos als antwoord, dacht ongetwijfeld aan een beroemde uitspraak van Charles De Gaulle die luidt: “Hoe kun je een land besturen dat meer dan 365 kazen produceert?”.

2c. Roquefort: deze blauwaderkaas werd door Diderot ‘Le roi des fromages et le fromage des rois’ genoemd. Ook kreeg roquefort in 1925 als eerste Franse kaas een eigen herkomstbenaming ofwel Appellation d’origine controlée (AOC).

3c. Époisses is een roodschimmelkaas, gewassen in marc de Bourgogne (brandewijn) – vandaar die sterke geur. Valençay is een bekende geitenkaas uit de Loirevallei en Saint-Augur een blauwaderkaasje uit de supermarkt.

4a. Chaource is een heerlijke witschimmelkaas uit de Champagne-Ardennen. Tot de kaasfamilie van witschimmels behoren ook camembert, brie en neufchâtel. Beaufort en comté daarentegen zijn harde kazen, uit de Franse Alpen.

De perfecte kaasplank samenstellen

5a. Koemelk. Saint-marcellin en saint-félicien, bekende rauwmelkse kaasjes uit de Drôme en Isère, worden met koemelk gemaakt.

6b. Normandië, daar komt camembert vandaan. De kaas wordt sinds de 18e eeuw gemaakt in de omgeving van het dorp camembert, in het mooie Pays d’Auge in de Calvados.

7b. Maroilles is een bekende roodkorst uit Noord-Frankrijk, die vooral vanwege zijn sterke geur prominent aan bod kwam in Bienvenue chez les Ch’tis. De knaloranje mimolette is een andere Noord-Franse kaas maar dat is een harde kaas geen schimmelkaas. Pont l’évêque is wél een stinkkaas, maar die komt uit Normandië.

8b. Half uur. Franse kazen haal je het beste een half uur tot maximaal 45 minuten voordat je ze gaat eten uit de koelkast. Als je dat eerder doet dan worden ze (in onze warme huizen) al snel te warm en dat gaat ten koste van de textuur en de smaak. Korter dan een halfuur zijn vooral geitenkaasjes en zachte kaasjes nog te koud en ook dat is jammer.

9a. Reblochon wordt al sinds de middeleeuwen op dezelfde manier gemaakt in de Franse Alpen. In die tijd moesten boeren een groot deel van hun melk afstaan als belasting. Daarom molken de boeren hun koeien stiekem nog een tweede keer, nadat de belastinginspecteur vertrokken was. Van de extra romige melk uit de tweede melkronde maakten ze reblochon-kaas.

10c. Sainte-maure-de-touraine is zwartgrijs. Dit cilindervormige kaasje uit de Loirevallei is namelijk door de as gerold.

11c. Livarot is een kaasje uit Normandië, maar alle andere kazen uit dit rijtje komen wél uit de Auvergne, een regio met wel vijf AOP-kazen: cantal, saint-nectaire, ferme d’ambert, bleu d’Auvergne en salers,

12c. Mont d’or of vacherin is een kaas gehuld in dennenschors, die je met bakje en al in de oven kunt zetten. De vloeibaar geworden kaas kun je daarna uitlepelen zoals een mini-kaasfondue. Banon is een heerlijk kaasje uit de Provence, gewikkeld in een kastanjeblad.

13c. Ossau-iraty is een bekende schapenkaas uit Frans Baskenland, in de Pyreneeën, dus dat is als enige kaas in dit rijtje geen chèvre. Crottin de chavignol, valençay en pélardon zijn wél geitenkaasjes; de eerste twee uit de Loirevallei de laatste uit de Languedoc.

14a. Morbier, een bekende kaas uit de Jura, is goed te herkennen aan het aslaagje dat door het midden van de kaas loopt.

15c. Mix van verschillende kaasfamilies. Een klassieke Franse kaasplank bevat kazen uit een paar van de 5 Franse kaasfamilies: (half)harde kazen, witschimmelkazen, roodschimmelkazen, geitenkazen en blauwe kazen.

kaasbar en kaaswinkel in Parijs

UITSLAG

0-4 antwoorden goed
Jij eet graag een Frans kaasje op z’n tijd maar hoe die precies heten of waar ze vandaan komen zal je verder een saucisse zijn. Niet over kletsen, gewoon lekker eten!

3-10 antwoorden goed
Jij bent gek op Franse kaas en je redt je prima als het kaaswagentje voorbijkomt in een Frans restaurant! Je weet globaal wat er is en leert elke keer weer een nieuw Frans kaasje kennen.

10-15 antwoorden goed
Génial, jij bent een echte connaisseur de fromage (kaaskenner)! Geen vakantie in Frankrijk zonder een verlekkerd rondje bij de kaasboer en ook thuis serveer je vaak Franse kazen. Gelukkig zijn er wel 1.200 Franse kaassoorten dus je kunt voorlopig nog even voort met proeven en ontdekken!

LEES OOK:
15 Frans kazen om geproefd te hebben
Top 7 kaasplank-blunders
Tour de fromages: uit welke streek komt welke kaas?

Beeld: Allie Smith-Jill111/UNPL (opening), CC-NickyB (marcellin+vitrine), Formaticus (kaasbar in Parijs), Stéphanie Kilgast (miniaturen), Unsplash (kaaswinkel), Michael Korcuska (morbier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *