frankrijk.nl

Filmtip: La Belle Époque, charmant en nostalgisch

Het nieuwe jaar begint meteen goed met een fijne nieuwe Franse film in de bioscoop! Vanaf donderdag kun je naar La Belle Époque. Een ode aan de nostalgie met Daniel Auteuil en Fanny Ardant in de hoofdrollen.


Het verhaal klinkt een tikje vergezocht maar de sterke uitvoering en het slimme script maken van La Belle Époque een pareltje! Deze nieuwe Franse film met Daniel Auteuil vertelt over een wat oudere man die het leven maar saai vindt. Hij heeft een prachtige vrouw en een succesvolle zoon, maar hij is het plezier in het leven compleet verloren. Zijn vrouw lijkt meer geïnteresseerd in anderen en zijn zoon hoort bij een moderne wereld die niet meer de zijne is.

recensie Belle Epoque Franse speelfilm

Nostalgie

Diezelfde zoon geeft hem een kostbaar cadeau: bij een luxe bedrijfje mag de vader teruggaan in de tijd, naar een tijdperk van zijn keuze. Geen magie. Door geraffineerde decors en een leger van goed getrainde acteurs kunnen klanten zich een dag of langer Marie-Antoinette wanen of een borrel drinken met Ernest Hemingway. Maar Auteuil wil iets veel eenvoudigers. Hij wil terug naar één specifieke dag in de jaren ’70. Toen het leven een stuk kleurrijker was en hij zijn vrouw voor het eerst ontmoette.

Terug naar de jaren ´70

Al snel verliest hij zich in het meer dan levensechte spel, waarbij de organisatie tot in extreme details gaat om Auteuil’s persoonlijke herinneringen na te spelen. Auteuil wil steeds langer in het verleden´blijven’ en zijn transformatie is een plezier om naar te kijken! In elke scène bloeit hij verder op, met dank aan zijn bell bottom-spijkerbroek en terugkerende passie.


Topacteurs

De acteurs zijn geweldig: Daniel Auteuil (Manon des Sources, La Fille du Puisatier, La Reine Margot) en Fanny Ardant (Huit femmes) zijn op hun best. Guillaume Canet speelt een norse rol die je meer dan eens aan het lachen krijgt. En hoofdrolspeelster Doria Tillier spettert van het scherm. Ze manoeuvreert als een panter tussen haar dialogen met het personage van Auteuil en ruzies met de dominante regisseur van het bedrijfje (Canet), die ze gelijktijdig via een verborgen headset hoort. Heel knap gespeeld en goed voor een César-nominatie!

recensie Belle Epoque Franse speelfilm

Mooi en slim

Verwacht geen The Game, The Truman Show of een Back to the Future. Dit is geen Hollywood vuurwerk, maar een kleinschalige en pretentieloze Franse film die het moet hebben van goede acteurs en sterke dialogen. En juist door die relatieve eenvoud heeft La Belle Epoque de magie van een handgemaakte kijkdoos. Grote Aanrader, ga ‘m zien!

La Belle Époque Trailer. Deze film is online te huur op Cinetree.nl 

LEES OOK:
10 bekende Franse films die je eens gezien wilt hebben
Les Misérables, de film over het andere Parijs
Hors Normes, nieuwe film van de makers van Intouchables

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *