frankrijk.nl

Michelinsterren 2020 bekend!

De nieuwe Michelingids voor Frankrijk onthuld. Behalve de verloren ster voor Paul Bocuse zijn er nog een paar andere verrassingen. Zoals de nieuwe ‘groene’ Michelinsterren. Lees hier de belangrijkste nieuwtjes!

Op maandag 27 januari werden de nieuwe sterren van Michelin bekendgemaakt in Parijs. De oppermachtige Michelin-inspecteurs geven én nemen, dat zorgt elk jaar weer voor nieuwe relletjes. Zo spande Marc Veyrat, een bekende chef-kok uit de Savoie, vorig jaar een rechtszaak aan tegen de gids nadat hij zijn derde Michelinster moest inleveren.

Restaurant van Bocuse verliest ster

Dit jaar was er commotie toen uitlekte dat L’Auberge de Collonges-au-Mont-d’Or, het restaurant van Paul Bocuse in Lyon, is gedegradeerd van drie naar twee sterren. Schandalig, riepen veel collega-chefs:, want een smet op de zo grote culinaire erfenis van Bocuse die in 2018 overleed. De directie van Michelin pareerde die kritiek door te zeggen dat de kwaliteit van een keuken “niet erfelijk” is: een restaurant moet zijn sterren elk jaar opnieuw verdienen. Ondanks alle controverse blijven de sterren toch een felbegeerde onderscheiding bleek maar weer gistermiddag in Parijs. Toen diverse diverse chef-koks met vochtige ogen en trilende handen op het podium stonden.

Michelingids 2020

De Michelingids 2020 in cijfers:

– Dit jaar telt de gids 628 sterrenrestaurants en 49 Franse restaurants krijgen in 2020 hun eerste ster.

– Ook zijn er 3 Franse driesterrenrestaurants bijgekomen in 2020. In Parijs werd de Japanse chef-kok Kei Kobayashi onderscheiden. Ook het restaurant van Christopher Coutanceau in La Rochelle en L’Oustau de Baumanière in de Provence  kregen een derde ster.

– Er vielen 18 nieuwe sterren in Parijs, onder meer voor Le Jules Verne in de Eiffeltoren, die vorig jaar van chef-kok wisselde (Frédéric Anton na Alain Ducasse).

– In 2020 zijn er 72 nieuwe Bib Gourmands in Frankrijk. Dat zijn eenvoudige restaurants met een uitstekende keuken en driegangenmenu’s onder €40.

Franse gebieden met een hoge concentratie Michelinsterren zijn: Parijs, Bourgogne, de Franse Alpen, Bretagne, Dordogne, de Aude, Vaucluse, Gironde (Bordeaux), Haute-Garonne (Toulouse), de Elzas en de Côte d’Azur.

Nieuw: de groene Michelinster

Helemaal nieuw in deze editie is de selectie van adressen met een ‘duurzame gastronomie’. Onder meer l’Arpège van Alain Passard, het restaurant van Alain Ducasse in het Plaza Athénée, Mirazur aan de Côte d’Azur en La Grenouillère in Pas-de-Calais kregen deze een groene ster.

Bib Gourmand 2020

De Michelingids bestellen?

Michelingids Frankrijk 2020 verschijnt op 5 februari in Nederlandse vertaling, €30,99,

Bib Gourmand Frankrijk 2020 vanaf 31 januari in Nederlandse vertaling, €21,99

LEES OOK: 
De beste Franse restaurants ter wereld
Lunchen bij driesterrenchef Alain Passard
Jonge topchef in Tignes: Clement Bouvier

Beeld: Michelin, CC-BY John Lord (Bibendum)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *