frankrijk.nl

Jong Frans muziektalent om te kennen

Nieuwsgierig naar wat er zoal voor nieuws gebeurt in de Franse muziekwereld? Welke jonge artiesten je veel hoort op de Franse radio? Zie hier de namen bekend jong talent. Zoals Bigflo & Oli, Angèle en Clara Luciani.

Bigflo et Oli

Je kunt in Frankrijk met geen mogelijkheid meer om ze heen: Bigflo et Oli. De Franse premier, Edouard Philippe, citeerde onlangs zelfs een van hun songteksten in een toespraak. Deze 2 jonge broers uit Toulouse maken sympathieke Franstalige rap met een positieve boodschap. Hun grootste hit tot nu toe heet Dommage (2017), waarin je een vleugje Stromae hoort. Dat laatste is geen toeval, want ze schreven het nummer samen met de Belgische zanger.

Clara Luciani

Een andere Franse artiest die sinds twee jaar flink van zich doet spreken in Frankrijk is Clara Luciani. Deze 27-jarige dame uit Marseille lijkt beïnvloed door stoere zangeressen als Françoise Hardy en Patti Smith. Ook Luciani heeft een vrijgevochten stijl en dito teksten. Zoals het nummer La Grenade: ‘Hé toi, qu’est-ce que tu regardes. T’as jamais vu une femme qui se bat? Sous mon sein la grenade..’  (Waar kijk jij naar? Heb je nog nooit een vrouw zien vechten? Onder mijn borst, een granaat”). Voor de Victoires de la Musique 2020, de belangrijkste Franse poprijs, is Luciani genomineerd in de categorie beste zangeres. Uitslag op 14 februari!

Angèle

Deze piepjonge zangeres uit België bestormde vorig jaar de Franse hitlijsten met haar album Brol. Grootste hit daarvan was Tout oublier, een duet met haar broer, de rapper Roméo Elvis. Uit dat liedje blijft één zinnetje de rest van de dag in je hoofd hangen: ‘Le spleen n’est plus à la mode. C’est pas compliqué d’être heureux (spleen is uit, het is niet moeilijk om gelukkig te zijn). Vorig jaar kreeg Angèle bij de Victoires al de prijs voor ‘Nieuw talent’ en in 2020 is ze – net als Clara Luciani – een van de kanshebbers in de categorie beste zangeres van het jaar.

Christine and the Queens

Al enkele jaren de lieveling van de jonge Franse muziekscene, deze zangeres uit Nantes, die met haar androgyne look (mannenpakken en houterige dansjes) een grote schare fans heeft gekregen. Ze had de afgelopen jaren hits met Saint-Claude, Paradis Perdus en Christine .

Fishbach

Fishbach is een jonge zangeres uit de Champagne-Ardennen die sinds enkele jaren naam maakt met haar ritmische elektropop. Tijdens de Victoires de la Musique 2018 werd ze uitgeroepen toe de beste nieuwe live-artiest van het jaar. In onderstaand nummer Un autre que moi hoor je mooi de eighties-invloeden in haar muziek (is dat Desireless met Voyage Voyage? :- )).

Juliette Armanet

Tijdens de opening van het Cannes Filmfestival in 2018 zong Juliette Armanet een indrukwekkende en memorabele cover van Michel Legrands ‘Les moulins de mon cœur’, dat geschreven lijkt voor haar heldere en tegelijk licht hese stem. De jonge zangeres uit Lille schrijft zelf ook prachtnummers, zoals te horen op haar eerste debuutalbum Petite amie. Luister hier naar het nummer L’Indien, waarin vleugjes France Gall en Feist samenkomen.

Eddy de Pretto

Franse muziekrecensenten roemen Eddy de Pretto om zijn veelzijdige muzikale invloeden: hij laat zich zowel inspireren door harde hip-hop als door klassieke chansons van Aznavour, Nougaro en Brel. De 26-jarige rapper schrijft bovendien geëngageerde teksten over thema’s als homofobie en machogedrag. Zoals het liedje Kid, waarin een vader zijn zoon opjut (“Tu seras viril mon kid. Je veux voir ton teint pâle se noircir de bagarres” (Jij wordt later viriel mijn zoon, ik wil je blanke huid zwart zien worden door de vechtpartijen’).

Jeanne Added

Een andere vrouwelijke Franse artiest om in de gaten te houden: Jeanne Added (twee prijzen tijdens de Victoires van 2019). Ze begon als zangeres van jazzmuziek maar sinds enkele jaren maakt Jeanne Added indringende, Engelstalige elektropop met een tikje buitenaardse sfeer. Zoals het nummer Mutate.

Corine

Corine is de nieuwe discoqueen van Frankrijk, met haar getoupeerde haren en pailletten vormt ze een levende ode aan de jaren ’80. Deze jonge zangeres maakt liedjes met nostalgische elektrobeats en plagerige Franse teksten. Vintage met een knipoog die heel goed aanslaat bij een jong hip publiek in Parijs. Ze vulde dan ook al diverse malen de concertzaal van het beroemde l’Olympia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *