frankrijk.nl

Jonge Franse muziekartiesten om te kennen

Nieuwsgierig naar wat er zoal voor nieuws gebeurt in de Franse muziekwereld? Welke artiesten je tegenwoordig veel hoort op de Franse radio? Ontdek jong muziektalent uit Frankrijk, zoals Clara Luciani, Bigflo & Oli en Vianney.

Bigflo et Oli

Bigflo et Oli, 2 jonge broers uit Toulouse, maken sympathieke Franstalige rap met een positieve boodschap. De Franse premier, Edouard Philippe, citeerde onlangs zelfs een van hun songteksten in een toespraak. De grootste hit van Biglfo et Olie tot nu toe is Dommage (2017), waarin je een vleugje Stromae hoort. Dat laatste is geen toeval, want de Belgische zanger hielp bij het schrijven van het nummer.

Clara Luciani

Een Franse artieste die sinds twee jaar flink van zich doet spreken is Clara Luciani. Deze 27-jarige dame uit Marseille is beïnvloed door stoere zangeressen als Françoise Hardy en Patti Smith. Ook Luciani heeft een vrijgevochten stijl en dito teksten, zoals het nummer La Grenade: ‘Hé toi, qu’est-ce que tu regardes. T’as jamais vu une femme qui se bat? Prends garde, sous mon sein la grenade..’  (Waar kijk jij naar? Heb je nog nooit een vrouw zien vechten? Pas op: onder mijn borst, een granaat”). Bij de Victoires de la Musique 2020, de belangrijkste Franse poprijs, werd Luciani uitgeroepen tot de vrouwelijke artiest van het jaar.

Angèle

Beetje valspelen: deze piepjonge zangeres komt eigenlijk uit België. Maar Angèle zingt in het Frans en ze had vorig jaar een gigantisch succes in Frankrijk met haar album Brol. Grootste hit daarvan is Tout oublier, een duet met haar broer, de rapper Roméo Elvis. Uit dat liedje blijft één zinnetje voor de rest van de dag in je hoofd hangen: ‘Le spleen n’est plus à la mode. C’est pas compliqué d’être heureux (spleen is uit, het is niet moeilijk om gelukkig te zijn).

Christine and the Queens

Christine and the Queens is al diverse jaren de lieveling van de jonge Franse muziekscene. Deze zangeres uit Nantes heeft met haar catchy Franse-Engelse popliedjes en androgyne look (mannenpakken en houterige dansjes) een grote schare fans gekregen. Christine and the Queens had afgelopen jaren hits met Saint-Claude, Paradis Perdus, Christine en recenter met Cinq dols (hieronder te beluisteren)

Fishbach

Fishbach is een zangeres uit de Champagne-Ardennen die naam maakt met haar ritmische elektropop. Tijdens de Victoires de la Musique 2018 werd ze uitgeroepen toe de beste nieuwe live-artiest van het jaar. In onderstaand nummer Un autre que moi hoor je mooi de eighties-invloeden in haar muziek (is dat Desireless met Voyage Voyage? :- )).

Juliette Armanet

Tijdens de opening van het Cannes Filmfestival in 2018 zong Juliette Armanet een indrukwekkende cover van Michel Legrands ‘Les moulins de mon cœur’. Dat bekende  nummer lijkt wel geschreven voor Armanets heldere en tegelijk licht hese stem! De jonge zangeres uit Lille schrijft zelf ook prachtnummers, zoals te horen op haar eerste debuutalbum Petite amie. Luister hier naar het nummer L’Indienwaarin vleugjes France Gall en Feist samenkomen.

Eddy de Pretto

Franse muziekrecensenten roemen Eddy de Pretto om zijn veelzijdige muzikale invloeden: hij laat zich zowel inspireren door harde hip-hop als door klassieke chansons van Aznavour, Nougaro en Brel. De 26-jarige rapper schrijft bovendien geëngageerde teksten over thema’s als homofobie en machogedrag. Zoals het succesvolle liedje Kid, waarin een vader zijn zoon opjut (“Tu seras viril mon kid. Je veux voir ton teint pâle se noircir de bagarres” (Jij wordt later viriel mijn zoon, ik wil je blanke huid zwart zien worden door de vechtpartijen’).

Pomme

Deze 23-jarige zangeres uit Lyon timmert hard aan de weg! Ze treedt al op sinds haar negentiende en stond in het voorprogramma bij Benjamin Biolay, Vianney en Angus & Julia Stone. Eind vorig jaar verscheen alweer haar tweede album, Les Feuilles, en bij de Victoires de la Musique van 2020 kreeg ze de prijs voor ‘Het beste nieuwe talent’. Luister hier naar een prachtig nummer dat Pomme in 2018 zong met Ben Mazué.

Jeanne Added

Een andere vrouwelijke Franse artiest om in de gaten te houden: Jeanne Added (twee prijzen tijdens de Victoires van 2019). Ze begon als zangeres van jazzmuziek maar sinds enkele jaren maakt Jeanne Added indringende, Engelstalige elektropop met een tikje buitenaardse sfeer. Zoals het nummer Mutate.

Vianney

Vianney is een heel succesvolle  zanger uit Frans Baskenland. Deze ideale schoonzoon met een dromerig troubadours-stijltje had de afgelopen jaren grote hits met Pas là (over liefdesverdriet) en recenter met Je m’en vais (waarin hij zelf besluit zijn koffers te pakken). Hij zong bovendien duo’s met Véronique Sanson en Maître Gimms.

Eerder door ons genoemd en ook nog steeds actueel: Imany, Christophe Mae, Jain en Julien Doré!

LEES OOK:
Top 30 klassieke Franse chansons
Charles Aznavour in 10 onvergetelijke liedjes
Het mooiste van France Gall

Beeld linksboven: Pomme, Bigflo&OLi, Angèle. Dit artikel is aangevuld op 14 februari 2020, na bekend making van de Victoires de la Musique 2020.

Eén reactie op “Jonge Franse muziekartiesten om te kennen”

  1. JP Ader schreef:

    Een zangeres die woont in Nieuw Caledonië en furore maakt in Australië en Nieuw-Zeeland is Patricia Segui.

    https://www.facebook.com/patricia.segui.bayona

    patriciasegui.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *