frankrijk.nl

3x zoet beleg voor Franse crêpes

Carole komt uit Bretagne en droomt al jaren van haar eigen crêperie in Nederland. Eerder gaf ze haar recept voor perfecte crêpes. Nu legt ze uit hoe je zelf de lekkerste zoute karamelsaus, hazelnootpasta en lemon curd kunt maken om als garnituur van de flensjes!

1.  Zoute karamelsaus (caramel au beurre salé) 

zoute karamelsaus beleg voor Franse crêpes

Ingrediënten
300 gr kristalsuiker
100 gr halfgezouten boter
25 cl slagroom

Bereiding
1e manier: smelt de boter, voeg de suiker toe en kook tot je een lichtbruine en volledig vloeibare karamel krijgt. Haal de saus van het vuur en wacht een volle minuut. Koel verder af door de slagroom toe te voegen en roer goed door tot je een gladde karamelsaus hebt..

2e manier: smelt de suiker zonder water (ja, zonder water) en zonder te roeren in een steelpan, tot je een lichtbruine karamel krijgt. Haal van het vuur en voeg de boter in stukjes toe. Goed roeren, terugzetten op een laag vuur en roeren totdat je een homogene karamel krijgt. Koel verder af door de slagroom toe te voegen en roer goed door tot je een gladde karamelsaus hebt.

In een afgesloten jampotje kun je de karamelsaus zo’n drie maanden bewaren in je koelkast!

 2. Zelfgemaakte hazelnootpasta

zelfgemaakte hazelnootpasta beleg voor Franse crêpes

Ingrediënten
100 gr chocolade met zeezout (Tony’s Chocolonely)
100 gr chocolade met hazelnoot (Tony’s Chocolonely)
2 eetlepels cacao
125 gr hele hazelnoten (lekkerder) of hazelnootpoeder
170 gr zoete gecondenseerde melk
2 eetlepels poedersuiker
10 cl melk
75 gr boter (halfzout of gewoon)

Bereiding
Smelt de chocolade in een pan op laag vuur samen met de gezoete gecondenseerde melk en cacao. Roer goed en blijf voortdurend roeren, zodat het mengsel niet aan de bodem blijft plakken!

Voeg als de chocolade gesmolten is ook de melk, de boter en de poedersuiker toe. Blijf nog steeds roeren, laat alle ingrediënten smelten en goed met elkaar vermengen. Verwijder van het vuur als het mengsel goed gebonden is.

Maal de hazelnoten tot poeder of hele fijne stukjes in een keukenmachine (niet nodig als je al hazelnootpoeder hebt). Zet de chocoladesaus terug op een laag vuur en verwarm gedurende 2 minuten met het hazelnootpoeder erbij. Goed roeren. Haal van het vuur en mix (direct in de pan) met een staafmixer om een gladde pasta te krijgen.

Giet de pasta in een glazen potje en laat afkoelen. Als je dit geproefd hebt wil je nooit meer Nutella!

3. Lemon curd

lemon curd beleg voor Franse crêpes

Voor 2 potten:
4 biologische citroenen
100 g boter
250 g suiker
4 biologische eieren

Bereiding

Rasp de schil van 2 citroenen en pers daarna het sap uit de 4 citroenen.

Zet een grote pan op met water.

Meng in een klein pannetje het citroensap, de citroenrasp, de eieren, de suiker en de boter in stukjes.

Verwarm au bain-marie in de grotere pan met heet water en roer voortdurend gedurende 20 minuten, totdat de bereiding dikker wordt.

Giet in potten en maak ze dicht. Bewaren op een koele plek (maximaal een maand).

Meer inspiratie opdoen voor bijzonder beleg voor crêpes? Kijk op de Instagram-pagina van Ti Bisou, de aanstaande crêperie van Carole!

En kijk hier voor Carole’s recept voor perfecte crêpes en galettes

crêpes galettes van Carole Ti Bisou

LEES OOK:
La Chandeleur, crêpes bakken 
De beste crêperies van Parijs

Tekst & beeld: Carole Goelitz Extra beeld: Pexels, Unsplash en CC-BY Yoppie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *