frankrijk.nl

Marie-Antoinette leeft!

In Parijs is er op het moment een grote expositie over Marie-Antoinette. Gastblogger Fabienne verwondert zich over hoe de gehate koningin uitgroeide tot een hedendaagse influencer.

Iedereen weet wie Marie-Antoinette was. Misschien ken je haar geschiedenis niet in detail, maar denk je bij haar naam wel meteen aan de Franse revolutie en de guillotine. Als koningin en vrouw van Louis XVI leefde ze in exorbitante luxe. Met bijzondere haarstijlen en extravagante kleding. Ze bepaalde de mode in die tijd en in de onze zou ze het ongetwijfeld ver geschopt hebben als influencer en Youtuber.

Torenhoge pruiken

De Oostenrijkse werd op 14-jarige leeftijd naar Parijs gestuurd om te trouwen met de puissant rijke, 15-jarige Louis XVI. Marie-Antoinette had een verfijnde smaak en interesse voor alles wat mooi en luxueus was. Terwijl het Franse volk steeds armer werd en honger leed, showde zij haar prachtige jurken en torenhoge pruiken.

Cult

Oud werd ze niet. Marie-Antoinette was pas 37 jaar toen ze haar hoofd verloor in 1793. Maar haar rol als stijlicoon heeft een tijdreis gemaakt van meer dan 200 jaar. Marie-Antoinette is ‘cult’ geworden en een vruchtbaar thema niet alleen in Frankrijk, maar ook in de rest van de wereld.

Madonna tot Beyoncé

Er zijn tal van succesvolle speelfilms over haar leven en ook in de popcultuur blijft ze terugkomen. Madonna imiteerde haar in een beroemd geworden optreden bij de MTV Awards en Beyoncé kondigde haar wereldtournée aan met een film waarin ze Marie-Antoinette speelt.

Marie-Antoinette als businessmodel

In Japan is Marie-Antoinette razend populair in manga-stripboeken en tekenfilms. Er worden overal ter wereld parfums, thee, bonbons, macarons, pennen, poppen, mode en cosmetica naar haar vernoemd. Ze inspireert ontwerpers, merken en businessmensen in de hele wereld.

Sterke vrouw

Het beeld van de verraadster van het volk is 180 graden gekeerd. Tegenwoordig wordt Marie-Antoinette gezien als een sterke vrouw die haar eigen leven inrichtte zoals ze zelf wilde. Iemand die niet in de schaduw van haar man wilde staan. Een symbool voor vrouwen die niet bang zijn, die zelf carrière maken, die niet onder doen voor mannen.

Tentoonstelling in Parijs

Tot en met januari 2020 is er een Marie-Antoinette tentoonstelling in de Conciergerie in Parijs. In dit kasteel waar de koningin werd opgesloten tijdens de Franse Revolutie zijn nu meer dan 200 kunstwerken te zien die door haar geïnspireerd zijn. Van officiële portretten, tot karikaturen, en van covers van magazines tot pornografische afbeeldingen.

Marie-Antoinette is duidelijk verre van dood. Ze is springlevend!

Volledige naam van de auteur, geen grap: Fabienne Marie Antoinette van Dillen!

C'est Fab Gastblogger LEES OOK:
8x doen in Parijs deze winter
Monumentale ijsbaan in Parijs 
De mooiste kerstetalages in Parijs

Tekst: Fabienne Dillen / C’est Fab Beeld: CC/merken & Conciergerie Paris,portret door Élisabeth Vigée Le Brun, 1778. Linksboven: beeld uit de film Marie-Antoinette van Sofia Coppola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *